Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Decembrie – Sfaturi utile pentru grădinari și horticultori

Lucrări de efectuat în livezi

În primele zile ale lunii decembrie, puteți începe procesul de îngrijire prin văruirea trunchiului pomilor fructiferi, doar în cazul în care acest proces nu a fost efectuat înainte. De exemplu pentru meri și peri se indică văruirea doar la temperaturi de 0°C.

Pentru pomii fructiferi care au fost bolnavi în vară se pot aplica tratamente în prima decadă a lunii decembrie. Este recomandată tratarea cu o soluție specială obținută din sulfat de zinc (100g/10 l de apă), care se pulverizează pe trunchiul pomilor pentru a crește rezistența la îngheț.

În cazul în care ninsorile au început să fie din abundență incă din luna noiembrie, starea plantelor tinere ar trebui verificată în mod regulat, eliberându-le de sub greutatea zăpezii. Acest lucru ajută la protejarea și dezvoltarea în siguranță a coroanei arborilor tineri.

Un alt pericol îl reprezintă rozătoarele – șoarecii și iepurii care tind să roadă scoarța pomilor, ceea ce-i poate expune cu ușurință la infecții. Pentru înlăturarea acestor dăunători, se recomandă tratarea bazei trunchiului cu smoală, rumeguș sau turbă, iar pentru rozătoare e nevoie de momirea în capcane pentru prinderea lor.

Foarte eficient pentru protecția împortiva înghețului este procesul de mulcire efectuat la suprafața solului, care este cel mai indicat pentru a fi finalizat chiar în primele zile ale lunii decembrie. Dacă dețineți o pivniță este de mare ajutor, pentru că puteți elimina fructele stricate din preajma culturilor sănătoase, pentru a nu le contamina.

De asemenea se recomandă tăierea și înlăturarea ramurilor și frunzelor uscate, care trebuie arse, iar cenușa lor ar putea fi folosită pentru paturile de legume.

Decembrie este luna în care puteți acorda atenție maximă și uneltelor de grădină, cum ar fi repararea serelor, îmbunătățirea sistemului de irigație etc. pentru că perioada primăverii nu vă va permite acest lucru, ocupându-va întregul timp cu plantarea culturilor.

 

Sfaturi utile pentru grădina de legume

În regiunile sudice primele zile de iarnă nu sunt diferite față de luna noiembrie, ceea ce vă permite să continuați cu pregătirea terenului pentru plantarea de primăvară, recomandat fiind să adăugați și un compost din nisip și bălegar, eficient pentru eliminarea dăunătorilor.

Pentru plantarea culturilor de usturoi și ceapă va fi necesar să folosiți turbă, compost sau humus.

Dacă nu s-a reușit semănarea paturilor de legume pe perioada toamnei, procesul se poate continua și în luna decembrie, dar asta doar în cazul în care temperaturile nu scad mai mult de zero grade. În astfel de condiții legumele ce pot fi semănate sunt ceapa, morcovii, pătrunjelul cu rădăcină și sfecla.

Decembrie este luna perfectă pentru organizarea grădinii pentru noul sezon, stabilind locurile de plantare în funcție de anii anteriori. De exemplu castraveții sau roșiile nu trebuie să ocupe locurile în care au fost semănate tot legume în anul precedent, pentru că vor avea cele mai slabe randamente, chiar și prin fertilizare.

Semințele culturilor de legume care au fost recoltate, trebuie sortate, etichetate și depozitate în locuri uscate.

 

Îngrijirea viței de vie și a arbuștilor fructiferi

În cazul în care tăierea arbuștilor fructiferi nu a avut loc toamna, acest lucru se poate face în primele zile ale lunii decembrie. Zmeurul, agrișul și coacăzul vor avea nevoie de eliminarea ramurilor bolnave și a mugurilor uscați.

După începerea ninsorilor, răsadurile de căpșuni pot fi lăsate sub păturile de zăpadă, pentru că astfel vor fi protejate de îngheț.

Vița de vie trebuie acoperită pentru a avea cele mai bune randamente în sezonul următor, iar butașii să aibă o dezvoltare căt mai sănătoasă. Starea butașilor depozitați în luna noiembrie trebuie verificată, iar în cazul în care prezintă urme de putrezire, acele părți trebuie eliminate și arse pentru a evita răspândirea mucegaiului.

 

Grădina de flori în decembrie

Grădinile de flori ale lui decembrie sunt goale și pustii, dar amintindu-ne de splendoarea culorilor pe care le oferă pe toată perioada anului, ne determină să le acordăm toată atenția de care au nevoie pentru a fi pregătite, ca anul următor să o ia de la capăt.

Pentru început tuberculii și bulbii care se află într-o stare bună, trebuie depozitați într-un loc uscat, ferit de îngheț, evitând categoric încăperile umede pentru că acestea pot cauza apariția putregaiului și a bolilor fungice. Dacă există plante afectate de boli, se vor lua măsuri pentru a salva materialul săditor sănătos, cu ajutorul adăugării unui strat de cenușă și nisip.

În ceea ce privește trandafirii, ninsorile pot fi de ajutor, pentru că zăpada plasată aproape de trunchiul tufelor poate proteja butașii de îngheț.

Publicat de: 30 noi 2016
Vizualizări: 3398
(Voturi: 792, Evaluare: 4.6)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier