Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îngrijirea trandafirilor, primăvara

Cum să fertilizezi trandafirii primăvara, pentru ca aceștia să înflorească și să crească sănătos?

O grădină de trandafiri luxuriantă este visul oricărui grădinar. Pentru acest deziderat, plantele trebuie să rămână sănătoase, dar și să înflorească abundent, pe toată perioada verii și până la apariția înghețurilor de toamnă.

Îngrijirea trandafirilor, primăvara

Cei trei nutrienți de bază pentru trandafiri, considerați piloni ai sănătății și vitalității lor, sunt azotul, fosforul și potasiul. Trandafirii pot obține aceste substanțe din îngrășăminte minerale gata preparate, precum și din materie organică. Fiecare tip de îngrășământ are avantajele și dezavantajele sale. Așadar, cel mai bine este să le combini în mod inteligent.

Dar, mai întâi, să aflăm cum funcționează îngrășămintele, ce conțin și ce efect au asupra solului și tufelor de trandafiri.

Azot, fosfor, potasiu - de ce sunt importante pentru trandafiri?

  • Azotul - favorizează creșterea masei verzi. Un exces de azot stimulează dezvoltarea de noi lăstari în detrimentul înfloririi, rezultând un tufiș verde și robust, cu flori mici și inestetice.
  • Fosforul are un efect benefic asupra sistemului radicular și favorizează maturizarea lăstarilor. Este vital pentru formarea mugurilor și pentru o înflorire luxuriantă.
  • Potasiul întărește tulpinile și pregătește tufele de trandafiri pentru o iernare reușită.

Ce își doresc trandafirii - îngrășăminte minerale sau organice?

Îngrijirea trandafirilor, primăvara

Îngrășămintele minerale (de tip NPK, în diferite proporții) conțin multe oligoelemente utile și sunt foarte convenabile, putând fi utilizate pentru aplicarea foliară prin pulverizare.

Acestea sunt disponibile nu numai sub formă lichidă, ci și sub formă de granule, care eliberează nutrienți în mod continuu prin intermediul luminii, umidității și aerului. Cu toate acestea, îngrășămintele minerale pot saliniza solul din grădină și pot inhiba dezvoltarea sistemului radicular al plantelor. Aplică-le numai pe solul umed, pentru a preveni arderea rădăcinilor.

Îngrășămintele organice nu sunt dăunătoare pentru structura solului, dar sunt mai dificil de preparat și de utilizat. Printre acestea se află deșeurile organice descompuse, compostul, celuloza (rumeguș și fân), turba, cenușa de lemn, gunoiul de grajd, ierburile descompuse etc. Humusul atrage viermii, care slăbesc și aerisesc solul, îmbunătățind schimbul de aer. Materiile organice pot fi folosite în timpul creșterii și dezvoltării trandafirului, dar niciodată în pregătirea pentru iarnă.

Fertilizare echilibrată, primăvara:

  • Prima fertilizare se realizează în aprilie, la umflarea mugurilor. Trandafirii au nevoie de îngrășăminte cu azot, în această perioadă. Cele organice permit aplicarea a 100 de grame de gunoi de pasăre per plantă sau 300 de grame de gunoi de grajd complet descompus. Mai ai opțiunea de a dilua 30 de grame de îngrășământ la 10 litri de apă, de exemplu, nitrat de amoniu.
  • Fertilizează pentru a doua oară în luna mai, în faza de creștere a lăstarilor. În cazul agriculturii ecologice, folosește o infuzie de gunoi de grajd, 3-4 litri per tufă. Dintre îngrășămintele minerale, alege o combinație de nitrat de amoniu (10-15 g), sare de potasiu (15-20 g) și superfosfat dublu (30 g).
  • A treia fertilizare se programează la începutul verii, în perioada de apariție a bobocilor. Apelează la îngrășământ cu potasiu-fosfor. Îngrășământ organic: infuzie de bălegar de vacă sau de pasăre. Din îngrășăminte minerale: nitrat de amoniu sau de potasiu (15-20 g per metru pătrat), superfosfat (30-40 g per metru pătrat), sulfat de potasiu (10-15 g per metru pătrat). În această perioadă, tufele pot fi stropite cu o soluție de chelat de magneziu și de fier - elemente ce le lipsesc trandafirilor din orice grădină. Tratamentul se efectuează cel mai bine într-o zi înnorată sau seara, după apusul soarelui.

Acum, că știi cum, când și de ce să fertilizezi, accesează catalogul GrădinaMax, la secțiunea de Îngrășăminte și protejarea plantelor și achiziționează produsele potrivite pentru grădina ta.

Reguli importante de urmat, atunci când folosești îngrășăminte organice:

  • Gunoiul de pasăre trebuie diluat cu apă în proporție de 1:20 și lăsat să stea timp de cel puțin cinci zile.
  • Diluează gunoiul de vacă cu apă în proporție de 1:10, lasă-l la înmuiat și apoi diluează-l din nou cu apă în proporție de 1:2.
  • Îngrășămintele organice pot fi aplicate numai atunci când temperatura este de peste zero grade și dacă ești sigur că nu mai sunt așteptate înghețuri nocturne.
  • La utilizarea de îngrășăminte organice, doza trebuie stabilită cu moderație. O concentrație mare va provoca arsura rădăcinilor și va îmbolnăvi trandafirii. Mai puțin este mai bine, dar aplicarea se face mai des.
Publicat de: 19 mar 2023
Vizualizări: 1271
(Voturi: 3, Evaluare: 4.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier