Support

Tarif normal

0359 801 300

Pregătirea grădinii de la A la Z


În momentul în care dorim ca visul de a avea o grădină perfectă, să devină realitate, apare o lungă serie de întrebări cu privire la planificarea corespunzătoare a fiecărei parcele de teren pentru fructel, legume sau paturi de flori. Acest articol va cuprinde tehnicile de organizare și plantare a culturilor de fructe.

 

Recomandări privind amplasarea culturilor

 

Pentru a obține randamente ridicate, o atenție sporită trebuie acordată tehnicilor de pregătire efectuate înaintea plantării.

Pomii fructiferi sunt amplasați pe partea de nord a terenului, în zone umbrite, adăpostite de vânturile reci și puternice. Pomii cu o creștere viguroasă și înaltă pot fi plantați pe partea de nord-vest sau nord-est, iar cei columnari, sau arbuștii fructiferi pitici vor fi amplasați în zonele de sud sau sud-est.

Între promii fructiferi înalți se regăsesc:

 • Prun Delicior – 4,5 m
 • Măr Ionagold – 3,5 m
 • Piersic Mirabell – 3,5 m
 • Cireș gigant – 3-5 m.

 

Reguli de plantare:

 1. Direcția de creștere a pomilor în înălțime este dinspre sud spre nord, astfel încât distanța de plantare între gropile de plantare ar trebui să permită mișcarea fără obstacole a maselor de aer.
 2. Așezarea pomilor în grădină depinde de mai mulți factori: dimensiunea coroanei, compoziția solului, tehnica de irigare și tipul de portaltoi.
 3. Selecția soiurilor de pomi fructiferi depinde de dorința personală și de condițiile pe care le deține fiecare în ceea ce privește dezvoltarea sănătoasă a acestora. Unul dintre cei mai importanți factori este gradul de expunere la îngheț.

Sunt considerate ca fiind cele mai bune soiuri, acelea care sunt aclimatizate și care se adaptează ușor oricăror condiții de mediu, sau speciile hibrid care prezintă o bună rezistență la îngheț.

 

Pomi fructiferi columnari

 

În cazul în care nu dispuneți de o livadă cu un teren larg, iar spațiul alocat pentru pomi fructiferi este mai restrâns, se recomandă plantarea soiurilor columnare.

Referințe: pomii fructiferi columnari sunt de dimensiuni mici, cu o înălțime de până în 2 m, coroană compactă, dezvoltată vertical. Scheletul pomului are ramuri puține sub formă de pinteni, pe a căror suprafață se dezvoltă fructele.

Pomii fructiferi columnari nu au nevoie de tăiere, sau transplantare, ei dând roade ani la rândul în același loc. Prima recoltă poate fi culeasă încă din al treilea an de la plantare. Livada formată din aceste specii poate oferi recolte uriașe de fructe de toate tipurile: mere, prune, pere, cireșe etc.

 

Următoarele soiuri de arbori columnari, fac parte din categoria de top:

 • Păr: Decora, Honey, Saphira
 • Piersic: Smochin, Honey
 • Măr: Flamenco, Garden Fountain, tiimpuriu
 • Cireși și nectarini.

Tipul columnar nu numai că ocupă puțin spațiu pentru coltivare, dar oferă și rezultate excelente în ceea ce privește recoltele de fructe, prezintă toleranță la temperaturile scăzute fără să necesite adăpost suplimentar.

 

Arbuști fructiferi

 

Formarea culturilor de fructe implică întotdeauna prezența fructelor de pădure precum agrișe, mure, zmeură, afine sau coacăze, a căror arbuști se pot dezolta în mod liber atât individual cât și în compania altor culturi.

În ceea ce privește butașii de căpșuni, aceștia pot fi plantați în apropierea arbuștilor fructiferi tineri, a căror coroană nu este densă și nu interferează cu formarea recoltelor.

Soiurile remontante de căpșuni ar trebui să fie plantate în paturi deschise, expuse la soare, fără să fie umbrite de zidurile clădirilor sau de copacii înalți. Pentru o dezvoltare sănătoasă se recomandă amplasarea lor pe latura de sud a terenului.

 

Sfaturi importante:

 1. La formarea culturilor în grădină este foarte important să se ia în considerare următoarele detalii:
 2. Între rândurile de pomi ar trebui păstrată o distanță de 3 m, iar în ceea ce pivește distanța între gropile de plantare nu trebuie să fie mai mică de 1 m.
 3. În cazul în care nivelul apei freatice se apropie de suprafața solului, este necesar să se organizeze un sistem bun de drenare, prin adăugarea unui strat de nisip, însă trebuie evitată plantarea soiurilor care nu tolerează excesul apei, cum ar fi cireșii.
 4. Pomii fructiferi nu trebuie plantați în mod haotic. Soiurile care au roade de tip bace, trebuie plantate împreună, iar fructele de genul merelor, perelor, caiselor sau piersicilor, separat.

Ținând cont de aceste reguli, randamentele vor fi uriașe.

 

Stiluri aspectuoase:

De obicei există două stiluri de planificare a culturilor:

 1. Stilul geometric (normal) – plantarea pomilor se poate face respectând un anume stil geometric, cum ar fi cel tip tablă de șah, cu spațiere egală între plantele individuale.
 2. Natural (peisaj) – organizarea naturală a zonei este utilizată în mod frecvent, ținându-se cont de peisajul obținut.

Utilizarea unui anumit stil depinde de mai mulți factori: geologie, dimensiunea spațiului, precum și modul de dispunere a construcțiilor rezidențiale și de utilitate.


 


 

2017-02-06
Comentarii

Evaluarea mea: 

ALTE ARTICOLE
Sfaturi şi recomandări
591
Plantele de ghiveci de care te vei îndrăgosti
Sfaturi şi recomandări
244
Top 12 lucruri importante pentru grădină, înainte de sosirea iernii
Sănătate și frumusețe
275
Remedii naturale pentru un ten sănătos

Produsul a fost adăugat la comanda dumneavoastră!

Te-ai abonat cu succes

Mulțumesc, sunteți deja abonat la newsletter-ul nostru

Nu aveți nici un produs adăugat în coș

Nici un produs adăugat în "Grădina mea"

Doar utilizatorii înregistrați pot adăuga produse în secțiunea "Grădina mea"

Produs adăugat în "Grădina mea"

Nici un articol adăugat

Articolul a fost adăugat cu succes!

Parola a fost trimisă la adresa de e-mail indicată