Primăvara a venit, iar tu ai răsaduri de pregătit! Venirea primăverii nu înseamnă numai renașterea naturii, ci și începerea muncii în grădină. Probabil, abia aștepți să te bucuri de legume proaspete și zemoase la toamnă.
Dacă e așa, atunci trebuie să afli cu ce să începi, mai exact ce poți semăna în luna aprilie pentru a te bucura de răsaduri sănătoase și, mai târziu, de preparate și conserve delicioase.
Haide să vedem împreună care sunt cele mai importante legume pe care le poți planta în aprilie și de ce trebuie să ții cont pentru a avea o recoltă bogată.
Luna aprilie sau vremea capricioasă pentru germinația semințelor
Înainte de a începe, e indicat să știi anumite aspecte care fac diferența între o recoltă sănătoasă și una mai puțin viguroasă.
Crezi că luna martie este mai capricioasă din cauza trecerii imediate de la iarnă la primăvară? Nici luna aprilie nu se lasă mai prejos. Și în această lună de primăvară e necesar să ai mare grijă la înghețurile târzii care pot să apară fără să te aștepți. Sau la ploile mult prea abundente care pot afecta germinația semințelor, ca să nu mai vorbim despre vântul rece.
Însă, dacă nu ești sigur, nu trebuie să riști și să plantezi semințele în câmp deschis din prima. Începe cu niște răsadnițe curate și monitorizează evoluția micilor plante. Uite și câteva sfaturi legate de cum și când să plantezi semințele pentru răsaduri.
Înainte de semănat, facem curat
Că alegi răsadnițe sau vrei să plantezi în câmp deschis, e de datoria noastră să-ți reamintim că, o dată ce prinzi soarele pe cer, trebuie să începi să cureți grădina. În plus, stai cu ochi și pe ce spun meteorologii, ca să fii sigur că poți începe să semeni ce ți-ai pus în cap.
Curăță terenul pe care urmează să începi lucrul cu temeinicie, scapă de toate ramurile uscate și pregătește pământul așa cum știi tu mai bine.
Cu toate aspectele enumerate mai sus în minte, ești gata de treabă. Hai să află ce poți semăna în grădina de legume începând cu luna aprilie.
Tratarea semințelor înainte de semănat
Dacă vorbim de semănat, vorbim și de tratat. Mai exact, tratarea semințelor înainte de semănat. De ce? Pentru că, datorită acestor tehnici de tratare, semințele de legume sunt mult mai puternice, mai sănătoase și gata de germinat.
Și tu ești mai aproape de obiectivul tău, acela de a avea o recoltă bogată. Așa că tratarea semințelor înainte de semănat, în acest caz, devine ceva necesar.
Semințele sănătoase trec proba germinării
Ca răsadurile să fie sănătoase, e necesar ca semințele să fie la fel. Ai auzit de proba de germinare? Dacă nu, uite cum poți să-ți testezi semințele:
· pregătește un vas cu o adâncime de câțiva centimetri,
· ia un șervețel de hârtie mai mare și umezește-l,
· pune pe deasupra semințele cărora vrei să le testezi calitatea,
· acoperă vasul cu o folie,
· pune vasul într-un loc cu mult soare și lasă-l câteva zile.
Indicatorul e următorul: dacă au germinat majoritatea semințelor, atunci calitatea lor e bună. Dacă nu, e recomandat să cumperi altele.
Calendarul lunii aprilie: ce semeni pentru răsaduri sănătoase
Chiar dacă luna aprilie poate fi și ea capricioasă la rândul ei, sunt câteva legume pe care le poți semăna liniștit:
· usturoi,
· arpagic,
· spanac,
· soiuri de mazăre târzie,
· sfeclă roșie,
· porumb dulce.
O știi și tu, îți garantăm și noi, aceste legume nu trebuie să-ți lipsească la toamnă. Altfel, cine se mai bucură de preparate bune?
Dar stai așa că n-am terminat.
Ca recomandare, în primele două săptămâni ale lunii aprilie, poți semăna pătrunjel și păstârnac. Apoi, după data de 15 aprilie poți semăna semințele de varză, conopidă și gulie. Nu uita de cartofi (mai ales cei care au încolțit).
Acum, că știi toate informațiile necesare, te poți apuca de treabă. Pentru alte sfaturi referitoare la grădinărit, nu uita să accesezi blogul GrădinaMax.
Grădinărește cu spor!