Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ce trebuie să știi despre plantarea și îngrijirea calei în ghiveci?

Variat colorată, cala este o plantă exotică, originară din Africa de Sud care ne surprinde prin eleganța și frumusețea sa. În ciuda ciclului său biologic inedit, cala se adaptează perfect în apartamente dacă suntem atenți să îi creăm condițiile necesare.

Această floare diafană a fost descoperită în secolul al XVIII-lea de geograful italian Giovanni Zantedeschi al cărui nume îl împrumută, fiind astăzi cunoscută și sub denumirea de Zantedeschia.

Destul de greu de rezistat în grădină, o alternativă mult mai avantajoasă pentru cală este plantarea în ghiveci.

O îngrijire corectă a calei pe tot parcursul anului va aduce un plus de eleganță și culoare apartamentului tău.

Să vedem împreună care sunt pașii necesari pentru plantarea și îngrijirea calei în ghiveci!

După plantare, o explozie de culoare

Primul și cel mai important pas în demersul tău este cumpărarea tuberilor de Zantedeschia. Magazinele online de semințe și răsaduri te așteaptă.

După ce ai scos tuberii din ambalaj, caută-le un loc uscat și aerisit în care să-i ții pentru câteva zile. Acest procedeu le este benefic pentru că se vor usca și vor deveni mai rezistenți până la plantare.

Acum că momentul a venit, plantează tuberii la aproximativ 5 cm adâncime. Ai grijă să poziționezi în sus partea ascuțită a tuberilor sau pe cea verde. Tuberii înfloresc în maximum 90 de zile.

Trebuie să știi că varianta plantării tuberilor este recomandată mai degrabă pentru plantarea calei în grădină.

Varianta mult mai simplă pentru apartament este să achiziționezi direct din magazinele de profil o cală deja înflorită, la ghiveci. Aceasta este un cadou impresionant și pentru prietenii pasionați de flori.

Poziționează cala într-un spațiu luminos, dar ai grijă ca lumina la care o expui să nu fie directă sau excesivă. Atunci cala ta nu va rezista.

Îngrijire cu ardoare

Există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru a te bucura de florile acestei frumoase plante pentru o perioadă cât mai îndelungată.

Pasul 1: Temperatura optimă

După cum ai văzut, amplasarea într-un spațiu luminos este esențială, dar această măsură mai trebuie completată și de asigurarea temperaturii optime. În perioada de înflorire, cala ta are nevoie de o temperetură care să varieze între 14-16 °C. Toamna poate fi amplasată într-un spațiu unde temperatura să atingă maximum 7°C.

Trebuie să știi că perioada de înflorire propice plantei este primăvara.

Pasul 2: Fertilizatorul

Fertilizatorul este și el foarte important și se administrează doar în perioada de creștere a calei. Administrarea îngrășământului este recomandată după ce au răsărit frunzele din tuberi. Îngrășămintele benefice acestei plante se găsesc în magazinele de specialitate. Este indicat să optezi pentru un îngrășământ cu mai puțin azot, dar bogat în fosfor și potasiu.

Iarna este perioada în care nu trebuie să administrezi îngrășământ calei.

Pasul 3: Udarea

În perioada de înflorire, cala trebuie udată o dată la 3 – 5 zile. Trebuie să ții cont că în cazul calei udarea se face prin absorție pentru că plantei îi dăunează cantitățile exagerate de apă. Mai exact, trebuie să pui apă în farfurioara în care așezi ghiveciul. Prin această modalitate, cala ta își va extrage necesarul de apă.

E important să știi că udarea se realizează progresiv din momentul în care au răsărit frunzele din tuberi și cala dă semne de înflorire.

Pasul 4: Perioada de repaus

Ciclul biologic al acestei plante ornamentale impune intervale de repaus după perioadele de înflorire. Această perioadă de repaus este cunoscută și sub numele de proces de hibernare.

Perioada de repaus începe din vară, iar cala va înflori după alte 3 luni. Pentru a-ți ajuta cala să reînflorească abundent trebuie să eviți să o uzi în perioada de repaus. De asemenea, cala nu mai trebuie expusă la lumină și nici nu i se administreză îngrășământ.

După trecerea perioadei de repaus, se reia îngrijirea calei așa cum ai obișnuit-o.

Dacă urmezi toți acești pași vei avea o plantă fercită care va da un plus de eleganță spațiului în care locuiești.

Acum cunoști toate secretele despre plantarea și îngrijirea calei în ghiveci, așa că te poți pune pe treabă.

Pentru mai multe informații utile și interesante despre plantele de interior pe care le iubești, vezi și alte articole de pe blogul GrădinaMax.

 

Publicat de: 23 oct 2019
Vizualizări: 193816
(Voturi: 109, Evaluare: 3.7)
Lasă un comentariu
Soneriu niculina
08 aug 2022

Mii de mulțumiri pentru sfaturi !!!!! O să le urmez !

G
09 aug 2022

Bună ziua,

Ne bucurăm să aflăm acest lucru.

Vă invităm să reveniți cât de curând pe site la secțiunea Blog pentru a lectura articole utile pentru grădină și îngrijirea plantelor.

O zi frumoasă! 

Leontin
23 oct 2019

Flori foarte frumos e si sesibile

GDiana
23 oct 2019

Vă mulțumim pentru aprecieri!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Bulbi de flori de primăvară
    • Bulbi de flori Star Capperline
    • Plante perene
    • Super oferte!
    Promoţie!
    Noutăţi
    Cală Picasso imagine 1
    0 Comentarii
    Cală Picasso
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    16.90 lei 21.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 16.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier