Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Un spectacol floral: cum îngrijesc campanula în perioada iernii?

Îngrijirea campanulei iarna e foarte importantă pentru că dacă știi să aplici rețeta secretă, această floare cu un aspect diafan poate înflori pe tot parcursul anului.

Iubitoare de frig, campanula este cunoscută și ca floare de clopoțel, fiind originară din nordul Italiei. Aceasta este o plantă erbacee perenă, cu tulpini agățătoare care îți învăluie casa în nuanțe pastelate de violet, albastru sau roz.

Printre cele mai spectaculoase soiuri de campanulă se numără Clopoțelul adriatic (Campanula) Dickson Gold și Clopoțelul carpatin (Campanula) Blue Clips.

Indiferent de preferințele tale, merită să adaugi printre companionii tăi florali campanula. Tocmai de aceea, echipa GrădinaMax ți-a pregătit un ghid prin care să descoperi cum poți îngriji campanula responsabil în perioada iernii.

Motivul e simplu. O îngrijire corespunzătoare pe timp de iarnă ajută campanula să înflorească tot timpul anului, iar tu te vei bucura de frumusețe și culoare pentru vreme îndelungată.

Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi și regulile de care să ții cont!

1.Temperatura moderată aduce longevitate plantei

E important să știi că această floare poate fi plantată direct în grădină, în jardiniere sau chiar în ghivece, atât în exterior, cât și în interior.

Campanula sau gingașa floare de clopoțel e adepta temperaturilor moderate. Maxima ideală trebuie să varieze între 15°C și 17°C. Deși iubitoare de răcoare, campanula nu face față unor temperaturi foarte scăzute, fiind predispusă la îngheț.

Pe timp de iarnă se recomandă să muți campanula în spații închise cum ar fi balcoanele, verandele, holurile. Ai grijă ca temperatura la care o expui să nu scadă sub 7°C.

2. Solul potrivit pentru dezvoltarea armonioasă a campanulei

Alegerea solului potrivit pentru dezvoltarea campanulei e o provocare, dar dacă știi câteva reguli de bază, totul devine mai simplu.

Solul indicat recomandat pentru campanulă trebuie să aibă un pH neutru. De altfel, trebuie să alegi un sol fertil, bine drenat.

Substratul ideal poate fi format din fruze și nisip în combinație cu un amestec de turbă. Poți opta și pentru utilizarea unui substrat universal pentru flori pe care îl găsești cu ușurință în magazinele de specialitate.

3. Lumina, elementul-cheie pentru menținerea campanulei iarna

Majoritatea plantelor sunt iubitoare de lumină, iar campanula nu face excepție de la regulă. Gingașa floare de clopoțel are nevoie să fie amplasată în spații luminoase. Să nu uităm însă că deși iubește lumina, pe lista de preferințe ale campanulei sunt incluse și zonele răcoroase.

Ce poți face pentru a satisface preferințele companionului tău floral?

În primul rând, amplasează campanula în zona ferestrelor, preferabil departe de calorifere. Așa îi mulțumești cu siguranță nevoia de răcoare. Totodată, îi mulțumești și nevoia de lumină.

Ai grijă ca fereastra să fie în permanență acoperită de jaluzele. Deși iubitoare de lumină, campanula e sensibilă la razele directe ale soarelui. Forma ideală sub care îi place să își primească porția de lumină e filtrată.

Dacă pe timp de iarnă nu găsești ferestra perfectă pentru campanulă, atunci apelează cu încredere la o sursă de lumină artificială.

4. Îngrijirea campanulei iarna prin udare

Tonul este dat de anotimp. În sezonul cald este recomandată udarea florii de 2 ori pe săptămână cu apă menținută la temperatura camerei. Substratul trebuie menținut în permanență reavăn pentru ca planta să se poată hidrata corespunzător.

În sezonul rece, ritualul udării suferă mici modificări. Ca în cazul oricărei plante care a intrat în perioada de repaus vegetal, campanula nu are nevoie de udări excesive. În perioada iernii, udare se face rar, astfel încât substratul să fie mai mult uscat decât reavăn.

De asemenea, apa utilizată în udare trebuie menținută la temperatura camerei.

5. Fertilizarea și dăunătorii

Ține cont că administrarea îngrășămintelor se realizează doar pe timpul verii, de două ori pe lună. Iarna trebuie să tai total de pe listă orice plan de fertilizare.

Dăunătorii cei mai de temut pentru campanulă sunt acarienii și tripșii. Astfel de atacuri sunt ușor de depistat. Pe frunze apar pete galben-cenușii sau maronii. Atacul țintește zonele din apropierea nervurilor și este vizibil pe partea inferioară a frunzelor.

Soluțiile de combatere nu sunt foarte sofisticate. Cel mai eficient este să administrezi un insecticid achiziționat din magazinele de profil.

6. Secretul unei apariții spectaculoase

Se aproprie primăvara, iar campanula ta trebuie să strălucească și să umple casa de voie bună. Ajut-o să fie în cea mai bună formă posibilă!

Tot ce trebuie să faci este să îi tai vârfurile pentru a stimula ramificarea. În caz că nu știai, procedeul tăierii este la fel de benefic și toamna după ce florile de clopoțel s-au ofilit. Această acțiune se înscrie perfect pe lista pregătirilor pentru iarnă.

7. Frumusețe și vindecare

Pentru a-ți aprecia la maximum companionul floral, ne-am gândit să îți spunem că dincolo de frumusețea sa, se ascund și câteva proprietăți curative care îți pot readuce sănătatea.

Așadar, campanula este apreciată în medicina tradițională pentru următoarele proprietăți:

  • antiinflamatoare;
  • diuretice;
  • laxative;
  • digestive.

Florile și frunzele de campanulă sunt bogate în vitamina C, în săruri minerale și în substanțe flavonoide, la fel ca ceaiul verde. Flavonoidele sunt antioxidanți foarte puternici, ideali pentru reducerea numărului de accidente vasculare majore.

În plus, frunzele, florile și rădăcinile campanului pot fi folosite cu succes în salate pentru un plus de sănătate și savoare.

În caz că nu ai deja o campanulă acasă, sperăm că te-am convins să te împrietenești rapid cu această floare, benefică pentru sănătate și ușor de îngrijit.

Pentru fericirea florilor tale, consultă blogul GrădinaMax și învață cât mai multe despre plante de interior.

Pe curând!

 

Publicat de: 23 ian 2020
Vizualizări: 40358
(Voturi: 36, Evaluare: 4.1)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Plante perene
    • Semințe de flori
    • Semințe de flori perene
    Promoţie!
    Clopoțel (Campanula), mix multicolor imagine 1
    0 Comentarii
    Clopoțel (Campanula), mix multicolor
    Cantitate într-un pachet: 1 pac
    6.50 lei 12.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 12.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier