Lămâiul, originar din Asia de Sud-Est, este acum cultivat peste tot în lume. Frunzele sunt verzi, eliptice, iar florile sunt albe, relativ mari și au un miros foarte plăcut.
UTILIZARE ȘI BENEFICII
Sucul de lămâie are o varietate de întrebuințări în gospodărie, în industria cofetăriei, ca produs alimentar, dar și în parfumerie. Sucul de lămâie aduce un plus de arome sosurilor, supelor și salatelor. Coaja galbenă este folosită ca și condiment pentru sosuri, plăcinte, prăjituri, tocănițe și preparate culinare din carne. Zeama de lămâie este folosită pentru a adăuga acid citric, în timp ce coaja de lămâie se folosește pentru uleiurile esențiale. Adăugarea sucului de lămâie într-un vas cu pește, elimină mirosul de pește, deoarece ionii de hidrogen din acidul citric se combină cu trimetilamina.
CREȘTEREA LĂMÂIULUI
- Locul în care poate fi cultivat lămâiul trebuie să fie cald și bine luminat. Iarna, când planta intră în stare latentă, temperatura trebuie să fie sub 12-15°С, altfel frunzele vor începe să cadă.
- Lămâiul are nevoie de udare moderată și frecventă. În perioada de dezvoltare intensă și fructificate, este necesar să administrezi lămâiului îngrășăminte pentru citrice, o dată pe săptămână, iar dacă nu deții astfel de soluții – poți folosi îngrășăminte generale, dar în concentrații mai mari.
- Lămâiul, datorită creșterii sale destul de rapide, necesită transplantare anuală, în special plantele tinere, mai rar cele adulte.
- Lămâiul se înmulțește prin butași. Puieții pentru cultivare sunt selectați vara (trebuie să aibă 3 frunze), iar plantarea se efectuează la o temperatură de aproximativ 25°С, în prezența solului umed.
Plantele tinere cresc destul de repede, primele fructe apărând în primii doi ani. Lămâia, ca majoritatea citricelor, este atacată de acarieni și păianjeni. Frunzele trebuie șterse cu apă cu săpun.
PROPRIETĂȚI MEDICINALE
Sucul de lămâie și fructele conțin o cantitate mare de vitamine C, a și B. Administrarea unei cantități mari de vitamina C este cea mai bună metodă pentru prevenirea scorbutului.
INTERESANT DE ȘTIUT
Lămâiul înflorește toată vara. Se întâmplă adesea ca lămâiul să continue să înflorească chiar și în timpul maturării fructelor.
Plantele sunt sensibile la temperaturi scăzute.
Cel mai mare fruct a fost o lămâie de 5 kilograme, dintr-o cultură din Israel.