Lavanda are un miros minunat. Iar lanul plin de tufe violet capătă o frumusețe fabuloasă în timpul înfloririi.
Paniculele de flori de culoare albastru-violet sau indigo strălucitor se armonizează perfect cu frunzele verzi-argintii.
Însă, pe lângă calitățile estetice, lavanda te încântă și cu un parfum plăcut, delicat și relaxant.
În aromaterapie, lavanda este utilizată pe scară largă pentru tratarea bolilor nervoase și pentru ameliorarea stresului. Planta poate fi cultivată cu ușurință în recipiente și ghivece, pentru a crea o zonă de relaxare chiar în locuința ta. În acest articol vei regăsi mici secrete despre tehnicile de cultivare și plantarea lavandei în interior.
Caracteristicile lavandei
În natură, planta se regăsește liber în zona Mării Mediterane, în Peninsula Arabică și în India, unde temperaturile nu scad sub 5 grade Celsius.
Lavanda este o plantă perenă, care tolerează și temperaturile scăzute ale iernilor mai blânde. În zonele cu ierni mai dure, se recomandă plantarea ei în locuri ferite de îngheț.
Soiurile hibrid, moderne, sunt potrivite pentru plantarea în interior. Pentru o dezvoltare armonioasă, ghivecele cu lavandă trebuie amplasate la ferestre sau în balcoane cu orientare spre sud, vest și sud-vest.
Alegerea recipientului nu este dificilă. Lavanda frațuzească, de exemplu, crește bine în recipiente de plastic și ceramică. Lavanda medicinală, la fel.
Însă când vrei să decorezi încăperile în stilul Provence, este mai bine ca plantarea lavandei să fie făcută în recipiente și ghivece ceramice nesmălțuite.
Plantarea lavandei
Pentru cei care nu știu cum să efectueze plantarea lavandei în mod corect, există cea mai simplă variantă care va avea succes garantat – lavanda poate fi achiziționată la ghiveci. Planta adultă va înflori mai repede, dar poate fi influențată în timpul transplantului, astfel încât după primirea coletului este necesar să îi creezi plantei un mediu în care să se adapteze timp de câteva săptămâni.
Există mai multe variante de înmulțire a lavandei:
- Prin semințe.
- Prin răsaduri.
- Prin divizarea tufelor.
Nu este ușor să crești lavanda din semințe, acest proces necesitând stratificarea preliminară a semințelor timp de 1-1,5 luni. Semințele germinează mult timp, stratificarea poate începe la sfârșitul lunii decembrie. Răsadurile cresc lent în primul an, timp în care se formează sistemul radicular al plantei perene. În primii 2 ani, plantele tinere de obicei nu înfloresc. Dar există și avantaje - răsadurile formează tufe puternice adaptate unui anumit climat. Aspectul economic joacă, de asemenea, un rol important - semințele sunt mult mai ieftine decât plantele adulte. Dacă nu îți este frică de dificultăți și ai răbdare - metoda semințelor de creștere a puieților va fi cea potrivită.
Levănțica de grădină poate fi tăiată primăvara. În timpul verii, plantele tinere vor deveni mai puternice și le vei putea folosi pentru a decora balcoanele. Butașii sunt tăiați din ramuri mature, de cel mult 10 cm lungime. Toate frunzele sunt îndepărtate de jos. Butașii sunt înrădăcinați în ghivece individuale sau într-un recipient comun, creându-le condiții de seră. Este mai bine să înrădăcinezi lavanda într-un amestec de pământ ușor cu adăugarea de var.
Află cum să transplantezi corect lavanda.
Solul și apa sunt criterii importante
Pentru ca lavanda să crească bine, este necesar să se pregătească un substrat pentru plantare, care ar trebui să includă:
- Strat de frunze - 3 părți.
- Humus - 2 părți.
- Nisip - 1 parte.
- Frasin - 1 lingură.
Drenajul este plasat pe fundul recipientelor în care este prevăzută transplantarea lavandei. Plantei nu îi place excesul de apă și suferă foarte mult dacă este udată în exces.
Udarea se efectuează cu apă decantată la temperatura camerei, pe măsură ce substratul se usucă.
Nu este necesar să lași lavanda să se usuce prea tare, este mai bine să efectuezi udarea regulat, o dată pe săptămână. Iarna, udarea este redusă (1 dată la 2 săptămâni). Dacă un ghiveci de lavandă iernează într-o cameră caldă, trebuie să găsești un loc departe de sursele de încălzire.
Atenţie! Nu lăsa apa să stagneze în recipient, lavanda supra-umezită poate fi afectată de putregai gri.
Fertilizarea
Primăvara, lavanda este fertilizată cu un îngrășământ complex, necesar în special plantelor cultivate în sol vechi sau în ghivece înguste. Lavanda dezvoltă un sistem puternic de rădăcini, astfel încât în primăvară poți muta tufele în recipiente mai mari. Vara, lavanda este hrănită cu îngrășăminte pe bază de potasiu.
Tunderea
Dorești să obții o tufă luxuriantă de lavandă?
Tăierea plantei te va ajuta!
Plantele sunt tăiate după iernare. Lăstarii rupți, uscați sau bolnavi sunt îndepărtați în timpul tăierii. Vara, după înflorire, se efectuează a doua tăiere a lavandei. Lavanda spectaculoasă va decora balcoanele și pervazurile ferestrelor și va umple camera cu arome, te va scăpa de boli și va deveni un element decorativ demn de mândrie.
Specialiștii GrădinaMax sunt aici, dacă ai nelămuriri în ceea ce privește plantarea lavandei. Ne poți contacta imediat pentru mai multe detalii. De asemenea, blogul GrădinaMax îți stă la dispoziție.
Spor la treabă!