Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Uscarea plantelor medicinale. Ceai natural la tine acasă.

Grădina ta de apartament poate fi o adevărată sursă de sănătate și vitalitate. Este suficient să ai doar câțiva metri pătrați disponibili pe balcon sau un pervaz însorit, ca să îți creezi propria grădină în ghivece cu plante aromatice și medicinale.

Pentru că știm cât este de important să fii preocupat de sănătatea ta și a celor dragi, vom vorbi astăzi despre procesul de uscare plante medicinale pentru ca tu să savurezi acasă propriile ceaiuri sănătoase.

Însă, mai întâi te invităm să afli mai multe despre tipurile de plante pe care le poți cultiva pentru îmbogățirea grădinii tale de interior.

Plante de interior pentru ceaiuri medicinale

Gălbenele

Denumite științific „Calendula officinalis”, aceste plante mici și galbene nu sunt deloc pretențioase. Ele cresc ușor, suportă soarele puternic și pot fi păstrate în orice condiții, în special vara și primăvara. Ele sunt perfecte pentru ceaiuri dar și salate.

Numeroase tratamente naturiste sunt concepute pe bază de gălbenele, datorită proprietăților lor hrănitoare pentru piele și organism.

Mușețel

Numit și „Matricaria chamomilla”, mușețelul este plantat de obicei primăvara și nu este nici el o plantă pretențioasă. Crește în orice loc însorit, la interior sau exterior, atunci când temperaturile de afară sunt plăcute dar și în toiul verii. Nu trebuie udat des și te poți bucura de proprietățile miraculoase ale florilor de mușețel atât sub formă de ceaiuri cât și sub formă de calmant pentru iritații ale pielii sau leziuni minore.

Florile de mușețel se culeg la aproximativ 3 zile după înflorire, în momentul lor maxim de deschidere. După ce se lasă la uscat, sunt numai bune de folosit în orice tratament dorești, însă cu siguranță cel mai popular este deliciosul ceai de mușețel.

Jiaogulan

Deși este puțin cunoscută în România, această plantă miraculoasă este folosită de secole în tratamente anti-îmbătrânire. Este cunoscută drept planta care prelungește tinerețea și poate fi crescută atât în grădină, cât și la interior.

Jiaogulanul iubește căldura și este indicat să aibă parte de temperaturi medii de interior de peste 20 grade. Altfel, nu este o plantă pretențioasă și e potrivită pentru cultivarea în ghivece, pe balcon și terasă.

După uscare, este ideală pentru ceaiuri medicinale, care îți oferă un sentiment de vitalitate și energie. Ceaiul se prepară din rădăcinile sale și gustul său este dulce, cu ușoară tentă amăruie.

Menta

Cu siguranță ai consumat cel puțin o dată la viața ta ceai de mentă! Ei bine, această plantă binecunoscută parfumează aerul și are proprietăți imbatabile pentru sănătate. Crește foarte ușor într-un ghiveci și nu necesită îngrijire specială.

Menta preferă spațiile umbroase însă temperaturile peste medie. Are nevoie de apă o dată la două-trei zile și, în rest, poate crește liniștită pe terasă, balcon sau în ghivece pe pervaz.

Ceaiul de mentă este renumit pentru proprietățile sale anti-greață, anti-răceală cât și pentru refacerea florei intestinale.

În catalogul GradinaMax găsești mai multe tipuri de mentă pe care le poți cultiva.

Levănțica

Are un miros plăcut și este ideală pentru un somn liniștit. Ceaiul de levănțică este un remediu împotriva stresului și anexietății care contribuie la relaxarea generală a organismului. Ea poate fi folosită în multe moduri, iar florile sale uscate sau făcute pulbere pot fi lăsate la infuzat timp de 10 minute în apă clocotită pentru a obține ceai.

Levănțica sau lavanda poate fi crescută în apartament, însă ea are nevoie de multă lumină și o îngrijire atentă. Însă, ea poate să crească armonios și să fie o componentă esențială a propriei tale farmacii verzi.

Uscare plante medicinale în mod corect

Desigur, există multe alte plante medicinale pe care le poți crește în propria ta grădină de interior, însă cele menționate mai sus sunt potrivite pentru a obține ceaiuri eficiente pentru sănătate.

Odată ce ai recoltat frunzele, florile sau rădăcinile acestor plante, ele trebuie puse la uscat imediat. Recomandăm să usuci plantele medicinale la soare, într-un loc care să permită circulația aerului, de preferat pe terasă sau balcon.

Uscarea trebuie să se facă într-un timp cât mai scurt astfel încât apa din interiorul plantelor să fie eliminată pentru a preveni degradarea acestora.

După această uscare, plantele își vor micșora greutatea și volumul cu până la 85%.

Din punct de vedere al timpului de uscare a plantelor medicinale, frunzele, florile și ierburile au nevoie de maximum 7 zile pentru a se usca. Însă, dacă vrei să pui la uscat rădăcini sau scoarțe, atunci timpul de uscare poate ajunge până la 30 de zile.

Pentru o uscare eficientă trebuie să ții cont de următoarele:

  • Curăță plantele de insecte sau porțiuni mucegăite înainte de a fi puse la uscat,
  • Îndepărtează orice corp străin, inclusiv pământ, praf, mizerie. Poți spăla plantele cu un jet de apă rece înainte de a le lăsa la uscat,
  • Cel mai eficient mod de uscare a plantelor medicinale este pe o ramă de lemn cu un strat subțire de tifon la mijloc. Astfel, aerul va circula fără să fie nevoie de întoarcerea plantelor. În cazul în care nu dispui de aceste materiale, poți aplica metoda clasică: uscare pe hârtie subțire, însă trebuie să întorci plantele după 2-3 zile,
  • Uscarea trebuie făcută într-un loc lipsit de praf, luminos și bine aerisit. Recomandăm să fie o perioadă în bătaia razelor solare, însă fără a expune florile și frunzele prea mult timp pentru a preveni pierderea culorii lor naturale și îngălbenirea.

Sperăm că toate aceste sfaturi să te ajute cu uscarea plantelor medicinale la tine acasă. Îți dorim cât mai multe ceaiuri sănătoase și delicioase!

Publicat de: 24 aug 2018
Vizualizări: 11383
(Voturi: 2352, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier