Comenzi telefonice şi consultanţă
0

5 sfaturi practice despre plantarea și îngrijirea bulbilor de bujori

Bujorii sunt plante perene spectaculoase care înfloresc abundent în fiecare an, mai ales dacă sunt plantați corespunzător și beneficiază de îngrijirea necesară. Aceste sfere de petale intens colorate simbolizează prosperitatea, fiind mereu un semn de bun augur atunci când apar în buchetele de mireasă.

Din fericire, aceste flori aducătoare de noroc nu sunt pretențioase, se plantează și se îngrijesc ușor. Varietățile pitice ating aproximativ 35 de cm, iar celelalte ajung la 90 de cm.

Pentru a te bucura de o grădină viu colorată, experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva sfaturi prețioase despre plantarea și îngrijirea bulbilor de bujori chiar la tine acasă.

Iată tot ce trebuie să știi dacă îți dorești bujori în grădină!

1.Alegerea atentă a bulbilor de bujori

Înainte de plantarea propriu-zisă a bulbilor de bujori, trebuie să te asiguri că bulbii achiziționați sunt de calitate. Din fericire, semnele unui bulb sănătos sunt ușor de identificat.

Un aspect foarte important este ca bulbii aleși să aibă o textură fermă. Palpează cu atenție bulbii și ai grijă să nu fie nici prea moi, dar nici prea uscați. De asemenea, fii atent ca bulbii să nu prezinte urme de mucegai sau putregai și să nu emane un miros neplăcut.

Un alt semn care indică faptul că bulbii nu sunt potriviți pentru plantare este prezența excrescențelor sau a îngroșărilor nodulare pe suprafața bulbului.

Dacă bulbii au trecut cu succes de această verificare, înseamnă că sunt sănătoși și ideali pentru plantare în grădina ta care așteaptă să prindă culoare.

Varietăți spectaculoase de bujori pe care merită să le ai în grădină sunt: Bujorul Santa Fe, Bujorul Prima Vera și Bujorul ITOH Cora Louise.

2.Perioada de plantare potrivită pentru bulbii de bujori

Există mai multe controverse în ceea ce privește perioada potrivită pentru plantarea bulbilor de bujori. Unii susțin că perioada optimă pentru plantare este toamna, în timp ce alții înclină spre primăvară.

Adevărul se situează de partea ambelor tabere. Dacă alegi să plantezi bujorii toamna, din septembrie până în octombrie, bulbii vor avea suficient timp la dispoziție să se aclimatizeze. În plus, bujorii sunt plante perene rezistente la frig, suportând cu succes și  temperaturi de – 27 °C.

Cu toate acestea, bujorii înfloresc la fel de frumos și dacă sunt plantați în primăvară. Nu uita însă că luna bujorilor este mai, când pericolul primului îngheț a trecut demult, iar temperaturile sunt favorabile.

3. Pregătirea zonei de plantare pentru bulbii de bujori

După ce ai ales bulbi sănătoși, cât și perioada potrivită, nu-ți rămâne decât să te pregătești de plantarea propriu-zisă. Vestea bună este că indiferent de anotimp, plantarea bulbilor de bujori respectă același set de reguli.

Primul pas esențial este săparea unei gropi de plantare potrivită. Se recomandă ca dimensiunea gropii să fie de 60 x 60 cm. Stratul superior, fertil al solului se pune deoparte.

Următorul pas este dispunerea stratului de drenaj pe fundul gropii de plantare. Stratul de drenaj poate fi format din cărămizi fărămițate, argilă expandată, nisip de râu sau gunoi de grajd. Ai grijă ca grosimea stratului de drenaj să nu depășească 15 cm.

După ce ai urmat acești pași, revino la solul fertil deja săpat și pus deoparte. Adaugă jumătate din el în  groapa de plantare. Mai ai nevoie de două găleți de compost sau humus, 300 g de cenușă și 200 g de superfosfat. Adaugă-le și pe acestea în groapa de plantare și amestecă-le bine.

În cazul în care solul este nisipos, mai adaugă o găleată de argilă, iar dacă solul e lutos, mai ai nevoie de o găleată plină cu turbă.

După aceea, adaugă cealaltă jumătate de sol fertil în groapa de plantare, dar ai grijă să mai rămână disponibili încă 10 – 12 cm până la marginea gropii. Bulbul de bujor se așază în groapă la o adâncime de 5 – 7 cm.

Acoperă bulbul cu un strat subțire de pământ și udă abundent zona. Este necesară și mulcirea gropii de plantare cu un amestec de sol și turbă.

4.Îngrijirea corectă a bulbilor de bujori

Bujorul nu este o plantă pretențioasă, dar sunt câteva reguli de care trebuie să ții cont pentru o îngrijire corectă. În primul rând este vorba despre udarea regulată a plantei, mai ales în perioada iulie – august, când bujorii își formează mugurii incipienți pentru anul viitor.

Un alt aspect important este curățarea buruienilor din jurul plantelor. Pentru a susține bobocii, se recomandă fixarea unor tije florale rezistente.

Se recomandă fertilizarea anuală abujorilor cu mraniță (gunoi de grajd) sau pământ de frunze descompuse. Această fertilizare fortifică planta, dar crește și riscul de apariție a buruienilor. După cum ai observat, înlăturarea acestora este foarte importantă.

Fertilizarea cu mari cantități de nitrogen nu este indicată pentru că deteriorează semnificativ planta.

5.Protejarea bulbilor de bujori împotriva bolilor și dăunătorilor

Ca orice plantă, bujorul este expus la pericolul bolilor și al dăunătorilor care îi pot afecta masiv aspectul estetic deosebit. O boală frecvent întâlnită în cazul florilor de bujor este putregaiul cenușiu care afectează toate organele plantei. Semnele lăsate de putregaiul cenușiu sunt evidente și ușor de depistat.

Tulpina și frunzele sunt invadate de pete maronii, iar florile se îngălbenesc și se usucă.

Din cauza umidității ridicate, bujorii pot fi afectați și de pătarea brună a frunzelor. Această boală atacă aspectul frunzelor prin pete circulare și maronii, cu o dungă roșie pe margine. În cele din urmă, frunzele plantei se răsucesc și se usucă.

Ambele boli pot fi tratate prin aplicarea tratamentelor cu zeamă bordeleză sau a fungicidelor, ușor de găsit în magazinele de profil.

Sperăm că sfaturile noastre despre plantarea și îngrijirea bulbilor de bujori îți sunt de un real ajutor și îți vor transforma grădina într-un imperiu guvernat de aceste spectaculoase flori. Pentru mai multe informații despre floricultură, te invităm pe blogul GrădinaMax.

Până data viitoare, să grădinărim cu drag și spor!

 

 

Publicat de: 15 apr 2020
Vizualizări: 51036
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Bulbi de flori Best Buy Capperline
    • Bulbi de flori de primăvară
    • Bulbi de flori de toamnă
    • Bulbi de flori Star Capperline
    • Noutăţi 2024
    • Plante perene
    • Semințe de flori
    • Semințe de flori anuale
    Promoţie!
    Noutăţi
    Ochiul boului tip bujor, mix multicolor imagine 1
    0 Comentarii
    Ochiul boului tip bujor, mix multicolor
    Cantitate într-un pachet: 1.25 g
    3.10 lei 7.80 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 3.10 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier