Capsunile se numara printre cele mai iubite si sanatoase fructe ale sezonului. Nu doar ca sunt delicioase, dar le putem include la loc de cinste intr-un top 20 al fructelor cu o puternica capacitate antioxidanta.
Pe buna dreptate putem spune ca parfumatele capsuni reprezinta un fruct-prieten pentru inima. Nu intamplator au o forma similara inimii.... Capsunile contin potasiu in cantitate medie, mineral cunoscut pentru efectul sau pozitiv in reglarea tensiunii arteriale. In plus, capsunile prezinta si proprietati antiinflamatorii si ajuta la scaderea colesterolului rau (LDL) din sange, reducand astfel riscul de hipertensiune.
Capsunile nu contin sodium, nu contin grasimi, avand in schimb un continut scazut de calorii. 100 de grame de capsuni contin 32 de calorii.
Capsunile contin antocianini care stimuleaza memoria pe termen scurt, dar si arderea grasimii. Mai nou, oamenii de stiinta afirma ca acesti antocianini au potential anticancer si pot impiedica dezvoltarea bolilor neurologice.
O ceasca de capsuni contine 21% din doza zilnica recomandata de mangan.
Antioxidantii si fitochimicalele prezente in compozitia capsunilor favorizeaza scaderea inflamatiei din corp si ajuta la lupta impotriva anumitor afectiuni inflamatorii precum osteoatrita, astm, ateroscleroza. Conform unui studiu efectuat de Scoala Harvard a Sanatatii Publice, femeile care au consumat 16 sau mai multe capsuni pe saptamana prezinta un risc mai scazut cu 14% de a avea nivelul crescut de proteina C reactiva, un indicator al inflamatiei din organism.
Capsunile contin si fibre, benefice in mentinerea unui sistem digestiv sanatos si in prevenirea constipatiei. O portie de capsuni contin 2 grame de fibre. De asemenea, deoarece fibrele continute de capsuni incetinesc absorbtia de zaharuri din sange, sunt indicate a fi consumate cu moderatie si in cazul diabetului de tip 2.
Consumul de capsuni poate scadea riscul aparitiei bolilor degenerative. Deoarece contin acid folic din abundenta (la populatia in varsta o cantitate insuficienta de acid folic poate contribui la aparitia aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul functiei cognitive), capsunile sunt recomandate pentru a va reface rezervele de acid folic din organism.
Capsunile contin potasiu, vitamina K si magneziu, esentiale pentru mentinerea sanatatii oaselor.
Capsunile au si un efect antiimbatranire gratie continutului lor de biotina (vitamina H). Biotina este implicata in metabolizarea zaharului si a grasimilor, dar ajuta si la fortifierea parului si a unghiilor.
Totodata, acidul elagic continut de capsuni favorizeaza elasticitatea pielii, impiedicand-o sa devina flasca. Acidul elagic si celelalte fitochimicale prezente in capsuni au un efect antiinflamator, dar si de protectie a inimii. In plus, anumite studii arata ca acidul elagic are proprietati anticancer, impiedicand dezvoltarea celulelor canceroase.
Capsunile au un efect benefic si asupra sanatatii ochilor. Consumand capsuni poti scadea riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune ce pune in pericol vederea.
Capsunile abunda si in vitamine din complexul B. In compozitia lor regasim cantitati semnificative de vitamina B6, niacina, fiboflavina, acid pantotenic si acid folic. Aceste vitamine ajuta in metabolizarea de catre organism a carbohidratilor, a proteinelor si a grasimilor.
Capsunile contin vitamina A, vitamina E si antioxidanti polifenolici precum luteina, zeaxantina si betacaroten.
Capsunile sunt o sursa importanta de vitamina C. Un studiu efectuat de UCLA in 2010 arata ca puterea antioxidanta din capsuni devine “biovalabila” sau prezenta in organism la doar cateva saptamani dupa ce ai consumat fructul . O singura ceasca de capsuni contine mai mult din doza de 100% de vitamina C recomandata zilnic. In plus, vitamina C este eficienta impotriva stresului, anumite studii aratand ca atunci cand este consumata in momente de stres poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, mai ales in cazul copiilor.
Superba prezentare de pomi, legume, arbusti, etc. Eu doresc sa plantez căpșuni urcatori, pomi pitici, afine, vita de vie fără sâmburi.. As comanda acuma, ceea ce se mai poate planta in aceasta toamna-va rog sa-mi dați o sugestie cu ceea ce poate planta de exemplu săptămana viitoare, dacă vremea tine tot asa. Mi-ar fi mai ușor dacă as avea un catalog. Întrebare: catalogul gradinamax este online? Sunt din Brasov si vreau sa plantez in județul Bacău, pe 1 Decembrie când voi merge acolo. Numai bine tuturor. L.G.
Bună ziua, Vă rugăm să ne contactați telefonic la numărul 0359.801.300 sau să ne trimiteți un email la info@gradinamax.ro pentru a ne comunica numărul dumneavoastră de telefon, iar noi vă vom suna pentru a vă informa asupra produselor care sunt disponibile în stoc și se mai pot planta în această perioadă. Vă mulțumim !