Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Beneficiile utilizării plantei de aloe vera

S-a tot vorbit şi scris despre aloe vera şi beneficiile acestei plante. Nu vrem să-ţi spunem neapărat lucruri noi prin acest articol, ci mai degrabă dorim să inventariem acele beneficii ale plantei de aloe vera care ne fac să o folosim în continuare.

Istoric al folosirii plantei de aloe vera

Se pare că este una din cele mai vechi plante despre a cărei menţiune se ştie. Egiptenii o menţionează în scris încă de acum 4000 de ani înaintea erei noastre. Se ştie despre Cleopatra că folosea regulat sucul de aloe vera în ritualurile sale de înfrumuseţare, dar şi pentru a-şi menţine sănătatea. Inclusiv morţii erau îmbălsămaţi în sucul de aloe vera (la egipteni) datorită proprietăţilor anti-bacteriene şi anti-fungice. I se mai spunea şi planta nemuririi.

Cele mai vechi documentări care ne-au rămas despre aloe vera sunt din anul 2200 înaintea erei noastre, iar acestea se găsesc la mesopotamieni. Aceştia ştiau deja despre efectul de curăţare pe care planta îl are asupra organismului.

De asemenea, inclusiv Alexandru cel Mare o folosea în perioada domniei sale, fiindu-i cunoscute proprietăţile curative ale aloe vera. Ba chiar, la sfatul lui Aristotel, mentorul său, acesta a cucerit insula Socotra, unde putea fi găsită multă aloe vera, tocmai pentru a avea acces la această plantă. Ea era transportată şi folosită de fiecare dată când armata sa era sever rănită în luptele lor de cucerire.

Substanţe active ce se regăsesc în planta de aloe vera

Aloe vera conţine foarte multe substanţe active: de la aminoacizi, minerale, vitamine, enzime până la proteine, polizaharide şi componente biostimulatoare. Iată câteva dintre mineralele pe care le conţine: calciu, cupru, crom, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu, zinc. Iar acestea sunt doar câteva dintre vitaminele ce se regăsesc în aloe vera:

  • Vitamina A (beta-caroten) – aceasta este necesară pentru producerea pigmentului responsabil de vederea crepusculară şi nocturnă, dar şi pentru sănătatea pielii, a unghiilor şi a dinţilor;
  • Vitamina B4 (colina) – are o influenţă pozitivă în dezvoltarea creierului şi în îmbunătăţirea memoriei;
  • Vitamina B9 (acid folic) – are un rol important în creşterea şanselor de concepţie şi scăderea riscului de malformaţii congenitale la nivelul creierului şi măduvei spinării în cazul nou-născuţilor;
  • Vitamina E – este denumită şi „vitamina fertilităţii” datorită rolului important pe care îl joacă în procesele reproductive ale organismului, ajută la întărirea sistemul imunitar şi are grijă de sănătatea epidermei.

Câteva beneficii ale folosirii plantei de aloe vera

Un foarte bun antioxidant

Antioxidanţii sunt cei care neutralizează radicalii liberi. Dacă nu sunt neutralizaţi, o acumulare prea mare a acestor radicali liberi poate duce la dezvoltarea unor patologii. Tocmai datorită proprietăţilor benefice ale plantei de aloe vera, este recomandată în folosirea prevenirii posibilelor afecţiuni cardiovasculare (care, statistic vorbind, sunt cauza numărul unu a deceselor la nivel mondial).

Îl poţi folosi ca antiseptic, analgezic şi antiinflamator

Lupeolul, acidul salicilic, ureea, acidul cinamic, dar şi fenolii şi suflul din compoziţia plantei de aloe vera au proprietatea de a inhiba acţiunea cipercilor, a viruşilor şi a bacteriilor. Dacă nu ştiai deja, gelul colectat după tăierea unei frunze de aloe vera se poate aplica direct pe piele pentru că are rolul de a calma şi de a funcţiona ca analgezic local.

Dacă o să te uiţi peste ingredientele produselor farmaceutice, e foarte posibil să găseşti că ele au şi aloe vera, mai ales dacă sunt destinate calmării şi înlăturării inflamaţiilor. Este de folosit mai ales în cazul bolilor reumatice.

Tocmai datorită efectelor antiseptice ale aloe vera, în ultimii ani a început să fie folosită în produsele destinate igienei orale, pentru a ajuta la înlăturarea bacteriilor. De asemenea, ajută la prevenirea afecţiunilor gingivale.

Un laxativ natural la îndemână

Enzimele conţinute de această plantă ajută la descompunerea zaharurilor şi a grăsimilor, ajutând astfel digestia. Dacă te ştii cu probleme ale tranzitului intestinal, aloe vera o să te ajute să scapi de ele tocmai datorită îmbunătăţirii digestiei.

Protejează şi ajută la refacerea pielii

Este ştiut de mai mult timp că, dacă tai o frunză de aloe şi aplici gelul din ea pe piele, are mai multe efecte benefice la nivel local. De exemplu, dacă te arzi şi aplici în locul arsurii gel de aloe vera, accelerează procesul de cicatrizare al rănii. Acest lucru se întâmplă pentru că stimulează producţia de colagen şi elastină, necesare pentru elasticitatea şi tinereţea pielii.

Dacă alegi să aplici înainte de a te bronza gel de aloe vera pe piele, o să-ţi fereşti pielea de posibile arsuri solare, dar, pe deasupra, o să încetineşti şi procesul de îmbătrânire al pielii, inerent expunerii la raze UV.

Contraindicaţii

Totuşi, trebuie să ai grijă când o foloseşti. Îţi poţi agrava anumite simptome, mai ales dacă nu eşti în cunoştinţă de cauză. Efectele benefice pot fi anulate de alte tratamente pe care le-ai mai putea lua în acel moment.

De asemenea, dacă ai o plantă de aloe vera, e bine să nu o foloseşti decât pentru un efect local pe piele, mai ales dacă nu ştii să procesezi aloe vera pentru a obţine gelul din frunze. Din aceste motive enumerate anterior, îţi recomandăm să vorbeşti şi cu un medic şi, mai ales, să te informezi înainte să foloseşti aloe vera.

Publicat de: 15 ian 2019
Vizualizări: 5193
(Voturi: 1080, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier