Tufele elegante de calluna cu frunziș dens și flori delicate în formă de clopot vor decora orice pat cu flori de toamnă, conferindu-i clasă și rafinament. Specia arată grozav în compania coniferelor subdimensionate, iar îngrijirea lor este aproximativ aceeași. Frunzele solzoase veșnic verzi își păstrează calitățile decorative chiar și în sezonul rece. Calluna este un reprezentant al genului monotipic, dar imensa varietate de soiuri cu flori divers colorate permite realizarea compozițiilor originale.
Principalele avantaje ale plantei calluna: înflorește toamna, este utilizată pe scară largă în amenajarea grădinii, se cultivă cu ușurință, rezistă bine la frig. Dar există câteva cerințe obligatorii în ceea ce privește tehnologia agricolă.
Cum arată calluna
Calluna este un arbust scund veșnic verde, dimensiunea sa variind între 15 și 60 cm.
Planta, în funcție de soi, poate forma un tufiș întins de tip târâtor ori să dezvolte lăstari verticali subțiri. Frunzele sale solzoase mici, de culoare gri-oțel sau verde închis, acoperă dens lăstarii. Când sunt frecate, acestea nu emană niciun miros caracteristic. Culoarea florilor în formă de clopot este variată, astfel încât există varietăți albe, liliachii, violet, roz sau carmin. Florile pot fi solitare sau cuprinse într-un mănunchi. Perioada de înflorire vizează lunile de toamnă, dar unele soiuri timpurii pot încânta cu flori încă de la sfârșitul lunii iulie.
Calluna: plantare și creștere
Pentru a obține un colț decorativ unic al grădinii cu plante de calluna, se recomandă efectuarea constantă a tuturor măsurilor agrotehnice necesare.
În primul rând, ar trebui să alegi o zonă însorită, ferită de riscul inundațiilor cauzate de apele subterane și de apa rezultată ca urmare a unui proces de topire. Cultura este predispusă la infecții fungice dacă plantarea nu se execută ținând cont de distanțele recomandate între plante și dacă există exces de apă în sol. Făcând o alegere incorectă în ceea ce privește plantarea (umbră, umbră parțială), înflorirea poate fi rară și de scurtă durată.
Răsadurile sunt plantate din primăvară până la mijlocul toamnei, având grijă ca finalizarea lucrărilor să aibă loc cu aproximativ o lună înainte de primul îngheț. Compoziții spectaculoase pot fi obținute prin plantarea de la 9 până la 15 răsaduri la 1 m². Un grup poate consta și din 20-30 de plante. Perioada de înflorire trebuie luată în considerare pentru ca grădina ta să fie pitorească de la mijlocul verii până toamna.
Important! La plantare, răsadurile nu trebuie adâncite excesiv; se recomandă să se acorde atenție adâncimii de plantare.
În natură, speranța de viață a callunei poate ajunge la 25 de ani. În condițiile compozițiilor create artificial, această perioadă poate scădea din cauza nerespectării practicilor agricole de cultivare, așa că trebuie să fii pregătit să plantezi noi exemplare care să le înlocuiască pe cele moarte.
Sol adecvat: cheia succesului în cultivarea callunei
Da, este adevărat că succesul cultivării callunei în grădină depinde de compoziția corectă a solului. Plantele necesită un substrat acid cu pH-ul cuprins între 3,5 și 5,5 pentru a crește cu succes. Solul de plantare trebuie să aibă permeabilitate ridicată și fertilitate moderată. De obicei, în grădină nu se găsește un astfel de sol, prin urmare, înainte de a planta răsadurile, se recomandă adăugarea de turbă acidă în sol, precum și compost din ace, scoarță de conifere și nisip.
Dacă solul din grădină este format din argilă densă sau argilă grea, stratul superior al solului continental (până la 30 cm) trebuie înlocuit cu un substrat adecvat. În zonele cu un nivel ridicat de apă subterană este necesară nu numai înlocuirea unei părți a solului în stratul superior, ci și aranjarea unei perne de drenaj din pietricele sau argilă expandată - o astfel de operațiune va reduce umezeala excesivă.
Se recomandă adăugarea micorizei în solul pregătit, deoarece are un efect benefic asupra stării sistemului radicular al plantelor și mărește suprafața absorbantă. Folosirea micorizei reduce riscul de îmbolnăvire la răsadurile plantate și crește rezistența callunei la condițiile nefavorabile.
După plantarea răsadurilor, acestea sunt udate, iar suprafața dintre plante este mulcită cu ace de conifere sau scoarță de pin. Calluna formează un sistem de rădăcină superficială care se usucă rapid cu udare insuficientă. Deosebit de periculoasă este uscarea excesivă în vara fierbinte, dar mulcirea suprafeței solului sub plante ajută la reținerea umidității. Mulciul cu ac de pin servește în același timp la acidificarea substratului grădinii.
Îngrijirea callunei
Îngrijirea callunei nu este o sarcină împovărătoare, dar necesită cunoștințe despre tehnologia agricolă de creștere a acestei plante.
- Udare. Frecvența recomandată de udare a culturii trebuie respectată în special în verile fierbinți. Chiar și o singură omitere a irigării poate dăuna foarte mult sistemului radicular al plantelor aflat aproape de suprafața solului. Udarea tufișurilor se efectuează după cum este necesar, dar este de dorit să se evite stropirea cu apă a coroanei plantei. Este indicat să realizezi irigarea în cursul dimineții.
- Fertilizare. Pentru fertilizarea callunei se folosesc numai îngrășăminte special create de producători pentru speciile care necesită sol acid. Acestea sunt pe deplin echilibrate în ceea ce privește conținutul de nutrienți, excluzându-se, astfel, riscul de a arde sistemului radicular în timpul aplicării. Îngrășămintele gata realizate pentru conifere și rhododendroni veșnic verzi sunt potrivite pentru fertilizarea callunei. Fertilizarea se realizează din primăvară până la mijlocul verii. Este mai bine să optezi pentru îngrășăminte granulare cu acțiune prelungită, care se aplică primăvara.
- Tăierea. Tufele de calluna sunt tăiate la începutul primăverii, înainte de a începe curgerea sevei. În timpul acestei operațiuni, inflorescențele uscate sunt îndepărtate. Tunderea ajută la constituirea unei forme armonioase a tufișului și, de asemenea, crește intensitatea înfloririi.
Companioni potriviți pentru calluna
Calluna se pretează plantărilor de grup, cu mențiunea că trebuie să ții cont de înălțimea plantelor, cele mai mici fiind așezate în prim planul compozițiilor. Pentru vecinătate, este important să selectezi acele culturi care au nevoie de sol acid. Alături de calluna, ienupării, pinii, molizii și rhododendronii cresc foarte bine. De asemenea, multe ierburi pot fi cultivate lângă calluna, alături de specii bulboase, cum sunt spectaculoasele lalele botanice. Culturile de piatră, utilizate pentru acoperirea solului, nu numai că vor spori eleganța callunei, dar vor ajuta și la reținerea umidității în sol.
Sunteți ffbuni Articole cu detalii folositoare ce mau inspirat.Bravo vouă ! Felicitări ?
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele de pe blog vă sunt utile.
Vă așteptăm în continuare să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!