Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Când plantăm bulbii de flori de toamnă. Pregătirea grădinii pentru anul viitor

Toamna este anotimpul gospodarilor harnici. Acum se culeg roadele muncii de peste an, se pun murături, se pregătește pământul pentru noile recolte și desigur, se plantează bulbii de flori de toamnă. În lunile arămii de toamnă se plantează lalelele, freziile, brândușele, ghioceii, zambilele, narcisele, lăcrămioarele sau crinii – flori parfumate și colorate care înveselesc grădina după trecerea iernii.

Ce sunt și cum alegi bulbii de toamnă?

Bulbii nu sunt altceva decât tulpina subterană a plantelor perene și, în funcție de anotimpul în care sunt plantați, aceștia se împart în două categorii: de toamnă și de primăvară. Bulbii au aspectul similar cu cel al unei cepe și pot fi plantați oriunde – în grădină, ghiveci sau jardinieră.

Pentru a fi sigur că bulbii vor da naștere unor flori parfumate și viu colorate, este important să alegi corect materialul pe care îl vei planta. Astfel, trebuie să eviți bulbii de dimensiuni reduse, cei încolțiți, tăiați sau afectați de mucegai. Alege întotdeauna bulbi mari, cu suprafață netedă și fermă.

Despre locul și timpul de plantat bulbi

Amenajarea grădinii de primăvară începe toamna, acesta fiind cel mai potrivit moment pentru sădirea bulbilor de flori. Mai exact, aceștia trebuie plantați atunci când temperaturile sunt cuprinse între 5 – 10 °C pe timpul serii.

Deși te-ai gândi că pot îngheța pe timpul iernii, să știi că bulbii sunt foarte rezistenți la temperaturi scăzute. În plus, în sezonul rece are loc vernalizarea rădăcinilor subterane, proces datorită căruia înflorirea are loc atunci când natura revine la viață.

În ceea ce privește lucrările de pregătire a solului, lucrurile sunt simple. Pâmântul trebuie săpat, mărunțit și nivelat dar și fertilizat. Dupa aceea, urmează realizarea unor gropi de până la 20 cm adâncime și bulbii pot fi plantați.

Adâncimea de plantare diferă pentru fiecare tip de floare, astfel că este important să umerzi indicațile de pe ambalajul bulbilor. Acoperă-i cu pământ afânat și udă-i după ce ai finalizat toți pașii plantării. Pentru a-i proteja suplimentar de îngheț, poți așterne deasupra acestora frunze uscate sau paie.

Ce flori plantezi toamna?

Iată principalele categorii de bulbi care se plantează în lunile de toamnă:

Bulbii de lalea

Laleaua este o plantă perenă ce se cultivă toamna și înflorește în lunile martie, aprilie și mai. Dacă pământul nu este înghețat, plantarea se poate face chiar și în luna decembrie.

Pentru a înflori și rezista o perioadă cât mai îndelungată, bulbii de lalea trebuie plantați într-o zonă însorită, cu foarte puțină umbră. După înflorire, planta se va ofili și usca treptat. Acum este momentul ca bulbul să fie scos din pământ, curățat și depozitat într-un spațiu aerisit până la venirea toamnei, când va putea fi replantat.

Bulbii de zambilă

Colorate, frumos parfumate și îndrăgite de toată lumea, zambilele se plantează tot înainte de venirea iernii. Astfel, bulbii de zambile se plantează la adâncimi de cel mult 15 cm, în funcție de dimensiunea acestora. Un detaliu important este modul de așezare al bulbilor în groapa de pământ, întrucât aceștia trebuie plantați cu discul în jos.

Așa cum procedăm și în cazul bulbilor de lalea, în momentul în care floarea și frunzele s-au uscat, aceștia trebuie scoși și depozitați în condiți adecvate până toamna.

Bulbii de narcisă

Narcisele sunt printre cele mai îndrăgite și populare flori ce aduc primăvara, fiind ușor de cultivat atât în ghivece, cât și în grădină. În ceea ce privește plantarea bulbilor de narcise, cel mai potrivit moment este chiar începutul toamnei. Aceștia trebuie plantați la o adâncime de 12-15 cm și la o distanță de până la 10 cm, pentru ca florile să nu fie prea aglomerate.

Evită zonele umbrite, cu multă umezeală, deoarece bulbii pot putrezi cu ușurință.

Bulbii de lăcrămioară

Lăcrămioarele, micuțele flori delicate și parfumate, se simt bine atât în grădină, cât și în ghiveci. Spre deosebire de florile menționate anterior, acestea se dezvoltă foarte bine în locurile umbrite, cu umezeală. Cu toate acestea, solul trebuie să nu rețină apa pentru prea mult timp, deci este nevoie de o suprafață de pământ bine drenată pentru plantarea bulbilor de lăcrămioare.

Aceste minunate flori înfloresc primăvara, în luna mai, dar și toamna, dacă vremea este blândă.

Cum depozitezi și protejezi bulbii de flori de toamnă?

După ce sunt plantați, primele semne că planta este vie și se pregătește să crească sunt vizibile din luna februarie. Însă, pentru ca aceștia să îți înfrumusețeze grădina, este important să te asiguri că nu îngheață. Pentru a-i feri de temperaturile scăzute, solul trebuie să fie bine drenat și fertilizat.

De asemenea, după ce sunt acoperiți cu pământ, deasupra bulbilor se poate pune un strat de rumeguș, frunze uscate, paie sau chiar nailon, pentru a face față lunilor geroase de iarnă.

Iar dacă ai observat prezența rozătoarelor în grădină, plantează bulbi în coșuri special concepute pentru a le feri de acești dăunători.

Așadar, spor la plantat bulbi și o toamnă cât mai însorită!

Publicat de: 18 sep 2020
Vizualizări: 16126
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Mioara Iacob
19 sep 2020

Minunată ptezentre despre bulbi. Învăț lucruri interesante de la dumneavoastră. Mulțumiri !

GDiana
19 sep 2020

Mulțumim pentru aprecieri Mioara!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier