Învață ce presupune cultivarea sfeclei roșii la tine în grădină și consumă din producție proprie o legumă sănătoasă și recunoscută pentru numeroasele beneficii nutriționale.
Bunăstarea organismului tău este importantă, iar această plantă este o legumă care conține nutrienți sănătoși și este recomandat să o consumi frecvent.
Sfecla roșie are un conținut bogat în vitamine și minerale. Printre acestea amintim vitamina C, vitamina B2 și fierul. Așadar, sfecla roșie favorizează creșterea nivelului de hemoglobină din sânge și ajută la detoxificarea organismului. În cele ce urmează, ți-am pregătit sfaturi pentru plantarea acestei legume și pentru îngrijirea ei ca să obții o recoltă bogată.
Cum alegi locul potrivit pentru cultivarea sfeclei roșii?
Sfecla roșie este o legumă care se dezvoltă sănătos într-un pământ fertil și bine drenat. Ține cont că este o plantă care preferă lumina și soarele. Ea poate fi cultivată direct în gradină, sau în ghivece. La interior, se poate planta în a doua parte a iernii. Primăvara după ce răsadul din ghiveci are 2 cm, se mută în grădină.
La fel de important este să alegi un loc însorit, pentru că sfecla iubește căldura și se dezvoltă mult mai bine într-un sol încălzit de razele soarelui.
Pregătirea solului pentru cultivare
Este important ca solul să fie pregătit pentru însămânțare, astfel recolta va fi una bogată și sănătoasă.
Urmează sfaturile noastre utile pentru a obține recolta dorită de sfeclă roșie:
- curăță pământul de toată buruiana și de alte resturi vegetale care au rămas pe sol;
- dacă locul pe care l-ai ales are pietre, atunci trebuie să le îndepărtezi, însă cel mai important este să nu mai existe buruienile care o să încetinească procesul de creștere a plantei;
- buruienile trebuie să fie complet îndepărtate pentru că ocupă inutil spațiul, arată inestetic și se hrănesc cu nutrienții care trebuie să ajungă către sfecla roșie;
- folosește o greblă și întinde pământul uniform până suprafața este afânată și plată, nivelează bine toată suprafața solului unde ai ales să plantezi sfecla roșie;
- pregătirea solului se face cu aproximativ 2 săptămâni înainte de plantarea semințelor;
- după ce terenul este nivelat, folosește îngrășăminte care conțin minerale și azot.
Însămânțarea sfeclei roșii
Sfecla roșie este o plantă care se seamănă la începutul lui aprilie sau, dacă vremea este caldă, se poate cultiva și la finalul lui martie.
În primul an de viață, se crește și se dezvoltă din semințele plantate de tine. Iar din anul doi, leguma formează propriile noi semințe. Semănatul se face la o adâncime de 3-4 cm și la o distanță de aproximativ 25 cm între plante.
După plantare, solul se umezește bine. Planta începe să crească după un timp de aproximativ 110 zile și după această perioadă răsadurile trebuie rărite, astfel încât să rămână doar puieții cei mai dezvoltați.
Sfecla roșie pe care ai cultivat-o ajunge la maturitate în următoarele 2 luni. Rădăcina sfeclei este rotundă, de culoare roșie și are câteva nervuri albe pe suprafață.
Alege soiuri rezistente
Dacă îți dorești să ai la final o recoltă de sfeclă bine dezvoltată și sănătoasă este bine să alegi soiuri rezistente. Astfel planta ta o să aibă șanse mari să se adapteze solului și fără pretenții suplimentare de îngrijire.
Dacă vrei să înveți și cum să elimini dăunătorii care pot afecta această legumă, consultă sfaturile scrise pe blog de către specialiștii GradinaMax.
Nu uita să consumi cât mai des sfeclă roșie, pentru sănătatea ta și a familiei tale.
Din sfeclă roșie se pot prepara bucate sănătoase, însă este folosită și în medicina alternativă, sau naturistă. Sfecla este folosită în prepararea medicamentelor naturiste, datorită nutrienților pe care îi conține în mod natural.
Leguma poate fi consumată proaspătă, în salate și, de asemenea, poate fi conservată în oțet și depozitată pe raftul de murături. Cultivarea sfeclei roșii nu este deloc dificilă, iar dacă urmezi sfaturile experților grădinari, ai siguranța unei recolte bogate.
Sperăm că recomandările noastre pentru cultivarea sfeclei roșii ți-au fost de ajutor. Dacă ai nevoie de mai multe informații, poți oricând contacta echipa GradinaMax.
Mult spor la cultivat sfeclă roșie și îți dorim o recoltă bogată!