Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cultivarea cartofilor. Sfaturi și recomandări pentru o recoltă bogată

Cartoful este o sursă importantă de hrană pentru numeroase popoare, acesta fiind un aliment de origine vegetală foarte hrănitor, gustos și accesibil. Pe lângă industria alimentară, cartoful este folosit și la furajele pentru animale sau în industria alcoolului.

Deși nu este o legumă pretențioasă, există câteva particularități de cultivare și îngrijire pe care oricine este bine să le știe.

Perioada optimă de cultivare a cartofilor

Perioada de plantare a cartofilor este un factor esențial pentru prosperitatea recoltei. Plantați în perioada adecvată, cartofii au toate condițiile necesare pentru a se dezvolta, dar mai ales pentru a oferi o producție superioară atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ.

Prima etapă ce stă la baza procesului de cultivare constă în pregătirea solului și fertilizarea acestuia în lunile de toamnă. Astfel, solul este protejat de intemperii, este îmbogățit cu substanțe nutritive și își menține umiditatea peste iarnă.

Odată ce condițiile meteo sunt favorabile, iar riscul de îngheț a trecut, te poți apuca de treabă. Solul trebuie mărunțit, nivelat, fertilizat și irigat. Tuberculii pot fi plantați astfel: până la sfârșitul lunii martie în zona de câmpie, la jumătatea lunii aprilie în zonele de deal și până la sfârșitul lui aprilie în depresiuni.

3 metode de plantare a cartofilor

Există mai multe variante de plantare, astfel că poți opta pentru:

Prin mulcire – După ce solul este pregătit, cartofii de sămânță sunt așezați corespunzător și acoperiți cu câțiva centimetri de mulci (paie, frunze, tocătură, rumeguș etc.). Atunci când plantele ating înălțimea de 10 cm, acestea trebuie acoperite cu un strat de mulci de 5 cm, până când acestea ajung să înflorească. În cazul în care există rozătoare, această metodă nu este cea mai bună alegere.

Pe rigolă – Această metodă este una tradițională și implică săparea unor șanțuri de mică adâncime, în care vor fi puși cartofii de sămânță. Aceștia trebuie așezați cu colții în sus, după care vor fi acoperiți cu pământ (nu mai mult de 2-3 cm). După ce răsar plantele, va trebui să faci un mușuroi care să acopere jumătatea aeriană a plantelor. Operațiunea de mușuroire trebuie efectuată înainte ca plantele să înflorească.

În container – Această opțiune este recomandată celor care nu dispun de o suprafață generoasă pentru cultivarea cartofilor, dar își doresc o mică recoltă. Astfel, cartofii se plantează în partea inferioară a containerului și se acoperă cu pământ organic. Din momentul în care planta crește, aceasta trebuie acoperită periodic cu pământ, până când se umple recipientul. O alternativă la fel de eficientă este și folosirea baloților de turbă, cartofii putând fi plantați direct în ei.

 La ce temperatură și distanță se plantează cartofii?

Temperatura solului trebuie să fie cumprinsă între 6 – 10 grade Celsius, iar distanța dintre rânduri va fi de 60 cm. Tuberculii trebuie așezați la o distanță de 20-27 cm. În acest fel, plantele se pot dezvolta armonios, având la dispoziție toate substanțele nutritive necesare.

Ce soiuri de cartofi poți cultiva?

În prezent există o varietate de soiuri de cartofi, acestea fiind utilizate atât în domeniul culinar, cât și în cel industrial. Acestea fac parte din mai multe categorii, fiind clasificate în funcție de:

Calitatea tuberculilor

Din această categorie fac parte 4 clase de cartofi – A, B, C și D. Din prima clasă fac parte cartofii care nu se sfărâmă la fierbere și își păstrează consistența. Următoarea clasă cuprinde cartofii puțin făinoși, care crapă foarte puțin în timpul procesului de fierbere. Din clasa C fac parte cartofii cu o consistență redusă, ce se dezintegrează în timpul fierberii. Ultima clasă este destinată industriei, cartofii fiind utilizați la obținerea amidonului.

Perioada de vegetație

Înainte să plantezi un anumit soi de cartofi, este bine să cunoști perioada de vegetație a acestuia. Astfel, există soiuri timpurii (perioadă de vegetație de până la 90 de zile), semitimpurii (90-110 zile), semitârzii (110-130 zile) și soiuri târzii (peste 130 zile).

Modul de utilizare

Nu toate tipurile de cartofi sunt folosiți în gastronomie, astfel că este important să alegeți un soi productiv, potrivit necesităților tale. Din această categorie fac parte: cartofii de masă (conținut ridicat de proteine), cartofi destinați industriei (conținut ridicat de amidon, fierbere rapidă), cartofi pentru furaje (bogați în proteine și amidon) dar și cartofi din soiuri mixte.

Prin urmare, este important să te asiguri că plantezi cartofi adaptați regiunii geografice în care locuiești, cu o productivitate sporită și o rezistență crescută la boli și dăunători.

Noi îți dorim spor la cultivarea cartofilor pe care i-ai ales și promitem să revenim cu alte recomandări și sfaturi utile și în articolele viitoare!

sursa foto: pexels.com, publicdomainpictures.net, pxhere.com

Publicat de: 07 feb 2019
Vizualizări: 16292
(Voturi: 2061, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Cartofi de sămânţă
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Cais Perla imagine 1
    0 Comentarii
    Cais Perla
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    89.00 lei 119.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 119.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier