Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Când și de ce să folosești îngrășăminte cu potasiu pentru culturile tale

Fiecare grădină este minunată atunci când plantele înfloresc și rodesc. Iar dacă vorbim despre culturi agricole, de exemplu, o recoltă bogată este rezultatul muncii unui grădinar dedicat.

Grija și pasiunea pentru plantele sădite se observă în felul în care acestea cresc și se dezvoltă armonios. Și pentru că ele au nevoie de atenție sporită, este recomandat să iei în considerare aplicarea unor tratamente cu îngrășăminte cu potasiu.

Așadar, în acest articol te vom ajuta să afli ce sunt îngrășămintele cu potasiu și de ce sunt importante în culturile tale agricole.

Când e indicat să folosești îngrășăminte cu potasiu?

Potasiul este un element chimic, deosebit de important în domeniul agriculturii și horticulturii. Acesta se găsește, de obicei, în solul plantei și contribuie la:

  • accelerarea fotosintezei;

  • rezistența la boli și dăunători;

  • asimilarea proteinelor necesare creșterii;

  • rezistența la secetă și îngheț.

Atunci când culturile suferă de deficit de potasiu, este vizibil în inflorescențele și mugurii de dimensiuni reduse. Așadar, pentru a preveni culturi de plante subdezvoltate, este recomandată folosirea îngrășămintelor pe bază de potasiu. 


Iar în funcție de tipul plantei și al stadiului de dezvoltare, se pot aplica diferite tratamente cu fertilizatori.

Tipuri de îngrășăminte cu potasiu: clorură și sulfat

Cel mai adesea în domeniul grădinăritului se folosesc două tipuri de îngrășăminte cu potasiu:

  • Clorura de potasiu;

  • Sulfatul de potasiu.

Ele se găsesc sub formă solidă și sunt solubile în apă. De regulă, clorura de potasiu are un procent de aproximativ 60% potasiu și 40% clor. Pentru că acest compus chimic acidifică solul plantei, el este mai potrivit pentru aplicarea în perioada de toamnă.

Sulfatul de potasiu conține 50% potasiu și doar 20% sulf. Și pentru că nu are în componența sa clor, el este mai potrivit pentru aplicare în celelalte anotimpuri. Totodată, este ideal pentru aplicarea pe culturi de:

Un alt tip de îngrășământ potrivit pentru solurile sărace în nutrienți este sulfatul de potasiu și magneziu. Acesta are un conținut de potasiu de 30% și doar 15% magneziu. Cu toate acestea, compusul chimic este reținut foarte bine de rădăcinile plantei.


Iar unul dintre cele mai cunoscute îngrășăminte pe bază de potasiu este sarea de potasiu. Și pentru că are în compoziție destul de mult clor, ea nu este indicată pentru culturi de roșii, cartofi sau fructe de pădure.

Rata de aplicare a îngrășămintelor cu potasiu

În ceea ce privește aplicarea tratamentelor cu clorură de potasiu, doza potrivită este de 20-40 g/metru pătrat pentru un tratament principal. Iar pentru că este necesară aplicarea repetată, se pot folosi ulterior între 3 și 5 g/metru pătrat.

De exemplu, pentru vița-de-vie se recomandă utilizarea a 15-20 g/metru pătrat de sulfat de potasiu. Aceeași doză este indicată și pentru roșii și alte culturi agricole.

Totuși, dacă solul culturii este sărac, poți aplica o cantitate de aproximativ 30 g de sulfat de potasiu și magneziu pe metru pătrat de teren. Iar dacă ai o grădină de flori sau seră de culturi horticole, se recomandă aplicarea a 30-40 g de sare de potasiu pe metru pătrat.

Aport de potasiu în plante: deficit sau exces?

Cu toate acestea, cum îți poți da seama dacă plantele tale sunt în deficit sau suferă de exces de potasiu? Ei bine, dacă florilor le lipsește potasiul, frunzele sale încep să devină gălbui din cauza acumulărilor de amoniac.

Ceea duce la apariția bolilor fungice sau chiar la moartea lăstarului. Totuși, chiar și excesul de potasiu poate dăuna culturilor pe care le îngrijești. Așadar, alternativa potrivită este să aplici îngrășăminte cu potasiu conform tratamentului ales.

Beneficiile îngrășămintelor complexe cu potasiu

Pentru că plantele au nevoie de nutrienți și substanțe benefice, îngrășămintele complexe cu potasiu se pot aplica și ele ca tratamente. De exemplu, cel mai întâlnit fertilizator de acest tip este nitratul de potasiu.

De obicei, se folosește pentru culturile de legume în momentul dezvoltării complete. Așadar, când roșiile tale sunt gata să prindă culoare, este indicat să le ajuți prin aplicarea la sol a nitratului de potasiu.

Poți să aplici pe sol nitrat de potasiu lichid pentru a se distribui uniform. Sau poți face o soluție de azotat de potasiu granule și apă. Iar dacă vrei să știi cum trebuie să procedezi, iată care sunt concentrațiile:

  • 15 g la 10 litri de apă pentru flori;

  • 20 g la 10 litri de apă pentru legume și tufe de fructe de pădure;

  • 25 g la 10 litri de apă pentru pomi fructiferi.

Gramajele menționate sunt suficiente pentru ca legumele tale să rodească și să aibă o valoare nutritivă mai mare. De asemenea, ele vor fi mai puțin predispuse la boli și la mucegaiuri. Iar plantele perene din grădina de flori vor putea rezista mai bine la îngheț.

Dacă te-am convins de importanța îngrășămintelor cu potasiu pentru grădina ta, alege și tu din catalogul GrădinaMax fertilizatorul potrivit și apucă-te de grădinărit! 

Pe data viitoare!

Publicat de: 02 mar 2022
Vizualizări: 10846
(Voturi: 14, Evaluare: 3.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier