Locuiești la bloc, însă îți dorești să te bucuri de frumusețea și avantajele unei grădini? Deși s-ar putea să nu dispui de îndeajuns de mult spațiu, există totuși alternative la îndemână astfel încât să-ți creezi propria mini grădină.
Pentru început, îți recomandăm să iei în calcul opțiunile de flori de interior care nu necesită condiții speciale de trai, întrucât îți va fi simplu să le îngrijești. Printre cele mai comune plante ornamentale se numără Crăciunița și feriga de apartament.
Feriga este unde dintre cele mai vechi plante de pe Terra. Existența ei datează de peste 100 de milioane de ani. Originară din zonele tropicale ale Americii de sud și Indiei, feriga este o plantă care crește spontan în păduri, dar care se adaptează cu ușurință și mediului din apartament.
Tot ce trebuie să faci este să respecți câteva reguli generale de îngrijire ale ferigii de apartament și astfel te vei bucura atât de frumusețea ei, cât și de beneficiile pe care le oferă mult timp de acum înainte.
Feriga de apartament: Una dintre cele mai deosebite plante de interior
Cunoscută pentru efectul decorativ spectaculos datorită frunzelor, de dimensiuni mari, feriga de apartament este o plantă perenă. Aceasta crește sub formă de tufă și ajunge la o înălțime de aproximativ 40 – 90 de cm.
Aspectul ferigii de apartament este inconfundabil, întrucât este compusă dintr-o multitudine de frunze verzi cu margini zimțate, adeseori destul de vaste. Totodată, feriga se numără printre plantele care nu fac flori ori fructe și care se înmulțesc prin intermediul sporilor ce se regăsesc pe toată suprafața frunzelor.
Îngrijirea ferigii de apartament: Reguli și sfaturi utile pentru o viață îndelungată
Feriga de apartament este simplu de îngrijit, nepretențioasă, de aceea este și cea mai comună plantă de apartament. Iată cum te poți bucura de măiestria acesteia cât mai mult timp.
Solul potrivit
Feriga de apartament trebuie să fie plantată într-un substrat bogat în materie primă precum pământul din pădure care este alcătuit din resturi de frunze, crengi și mușchi. Ca alternativă, se poate folosi și un amestec de turbă cu nisip.
Ideal este să plantezi feriga într-un ghiveci din plastic, deoarece acesta reține umezeala pentru o perioadă mai îndelungată de timp decât ghiveciul din lut.
Temperatura recomandată
În timpul primăverii și verii, feriga de apartament iubește să aibă o temperatură constantă de minim 18 grade Celsius până la 21 de grade Celsius. În timpul sezonului toamnă - iarnă, indicat este să-i asiguri o temperatură între 10 și 15 grade Celsius.
Atenție însă că temperaturile ridicate, care depășesc 30 de grade Celsius afectează feriga. Prin urmare, în zilele caniculare trebuie să o uzi din abundență, dar numai după ce se întunecă și trece valul de caniculă.
Gradul de luminozitate adecvat
Feriga de apartament preferă locurile semiumbrite. Prin urmare, este recomandat să o poziționezi într-un loc aproape de geam, însă de asemenea natură încât razele soarelului să nu bată direct pe ea, ci lumina să se reflecte în mod indirect.
Nivelul de umiditate recomandat
Feriga adoră apa, astfel că are nevoie să fie udată din abundență, în mod regulat, cu apă ținută la temperatura camerei. Important este ca pământul acesteia să fie în permanență umed.
Pe timp de iarnă, planta trebuie udată mai rar.
Procesul de fertilizare
Primăvara și vara este indicat să administrezi ferigii îngrășăminte minerale pentru plante decorative prin frunze pentru a-i stimula creșterea și dezvoltarea armonioasă.
Dăunătorii ferigii de apartament
Păianjenii și gândacii mici atacă de regulă planta. Pentru a-i stopa, poți fie să folosești jeturi de apă, fie să îndepărtezi gândacii cu mâna, deoarece nu sunt periculoși.
Alte reguli importante de îngrijire
1. Anual, în luna martie, ghiveciul ferigii trebuie schimbat. În funcție de dimensiunea rădăcinilor, poți alege să utilizezi un ghiveci de o mărime similară cu cel vechi sau unul mai mare.
2. Dacă frunzele se îngălbenesc, înseamnă că ferigii îi lipsesc substanțele nutritive. De aceea este important să respecți procesul de fertilizare.
3. Dacă apar pete brune pe frunze, atunci este un semn că pământul ferigii este mult prea îmbinat cu apă, existând riscul ca rădăcinile să putrezească, sau că aceasta este poziționată într-un loc cu o temperatură scăzută.
Beneficiile neștiute ale ferigii de apartament
1. Feriga de apartament este una dintre plantele care purifică aerul datorită cantității de oxigen pe care o elimină.
Pentru a descoperi ce alte plante sunt benefice sănătății tale și a celor dragi, te invităm să citești articolul De ce ai nevoie de plante care purifică aerul.
2. Dacă alegi să ai o ferigă în spațiul personal de lucru, aceasta te va ajuta să-ți refaci forțele ori de câte ori te simți obosit, datorită oxigenului pe care îl degajă.
3. Feriga de apartament te protejează împotriva radiațiilor emise de aparatura electrocasnică, astfel că este indicat să o poziționezi în apropierea laptop-ului sau a calculatorului.
4. Feriga ameliorează durerile locale, reumatice sau arsurile minore.
Acum că ai aflat cât de simplu este să îngrijești o ferigă de apartament și beneficiile pentru sănătate, nu mai sta pe gânduri și achiziționează și tu o astfel de plantă ornamentală.
Mulțumesc pentru sfaturi .
Ne bucurăm că sfaturile noastre îți sunt de folos! Îți mulțumim că faci parte din comunitatea grădinarilor noștri!