Se discută din ce în ce mai des despre plantele care purifică aerul dintr-o încăpere. Şi asta se întâmplă cu atât mai mult cu cât NASA, la începutul anilor ’90, a publicat un studiu despre plantele care îmbunătăţesc calitatea aerului. Iar semnele lipsei de aer curat se pot vedea, deşi poate nu le asociem cu lipsa unui aer de calitate.
De exemplu, poţi avea dureri de cap mai frecvent din cauza lipsei de plante de la birou sau din casa ta. În timp, poţi dezvolta probleme respiratorii serioase. Uneori, lipsa aerului se manifestă prin iritaţii la nivelul ochilor. Dacă eşti o persoană cu astm, prezenţa plantelor în casă sau la birou te poate ajuta să respiri mai uşor (totuşi, nu vindecă această afecţiune).
Câteva exemple de COVs
COVs (compuşi organici volatili) – sau VOCs, în engleză – sunt compuşii organici sub formă gazoasă care sunt eliberaţi atât de oameni, cât şi de plante, animale sau diverse alte substanţe artificiale. Deşi sunt ubicui, sunt foarte greu de reperat şi de studiat, mai ales în relaţia pe care o au aceştia cu starea de sănătate a oamenilor.
Oamenii pot ajunge să se simtă rău într-o clădire fără să aibă un motiv aparent tocmai din cauza lipsei de unui aer mai oxigenat. O clădire în care există aparate de aer condiţionat unde sunt folosite constant, de asemenea, poate aduce cu sine o calitate a aerului mai scăzută.
Xilenul
Este un compus emanat de orice suprafaţă care a fost lăcuită. Este prezent mai ales în vopsea sau diluanţi, dar poate fi eliberat şi de computere sau imprimante. Este toxic mai ales pentru sistemul endocrin şi cel respirator, dar poate cauza senzaţia de ameţeală, stări de confuzii, pierderea echilibrului.
Toluenul
Şi acest compus este emanat de către imprimante şi computere. Poate cauza dureri de cap, greaţă, confuzii, pierderea coordonării. Pot apărea inclusiv iritaţii ale pielii sau ale ochilor din cauza acestui compus toxic.
Formaldehida
Este un produs cancerigen pe termen lung. Poate cauza astmă sau alergii. Este prezent în orice tip de fum şi mai ales în aerul din oraşe, care e foarte poluat. Se găseşte în orice produs care a fost procesat cu ajutorul formaldehidei, cum ar fi şerveţelele de bucătărie sau de masă, fixativ, cabluri, textile care nu se şifonează. În principiu, nu ai cum să scapi de acest compus.
Benzenul
Se întâlneşte foarte mult în interiorul clădirilor pentru că se găseşte în vopseluri, ceară de mobilier şi alte substanţe folosite în lustruirea mobilierului. Se ştie că este o substanţă chimică cancerigenă. Dacă în casă ai fumători, doza de benzen emanat va fi şi mai mare.
Câteva plante care purifică aerul
Plantele din specia Dracaena
Au nevoie de atenţie puţină. Le prieşte solul umed, dar care să nu mustească de apă. Sunt udate rar. Ele cresc foarte înalte. Plantele Dracaena absorbi şi elimina formaldehida, benzenul, tricloroetilenul, xilenul, toluenul, dar şi alte substanţe care pot fi nocive.
Crizantema
Da, o să spui că crizantema nu e plantă de interior şi că mersi pentru sugestie, dar nu, mersi, de fapt. Ei bine, este printre plantele selectate de NASA ca purificând aerul foarte bine. Deşi este o plantă sezonieră, fiind înflorită doar maximum 6 săptămâni, timp în care, dacă stai la casă, poate îmbunătăţi considerabil aerul din curtea ta.
Palmierul Areca sau planta living-ului
Provine din Madagascar şi este îndeajuns de mic încât să poată fi crescut în ghiveci. Pe lângă faptul că purifică aerul, este şi o plantă care se comportă ca un umidificator într-o încăpere. Are nevoie de lumină puternică, dar sursa să fie indirectă, să nu bată soarele direct pe palmier. Deşi are nevoie de multă apă în timpul procesului de creştere, iarna necesită apă mai puţină. Ar trebui ca odată la 3-4 luni, să scoţi afară din casă această plantă, pentru o mai bună dezvoltare a ei.
Iedera diavolului, Scindapsus sau planta specialistului
Este o plantă care creşte foarte repede, iar NASA a trecut-o în top 3 plante care elimină formaldehida, de care suntem atât de înconjuraţi. Este o plantă bună pentru interior pentru că poate să fie ţinută şi în locuri mai întunecoase.
Limba soacrei, planta şarpe sau planta dormitorului
Este o plantă numai bună pentru dormitor pentru că tot procesul de transformare al dioxidului de carbon în oxigen se întâmplă noaptea. Astfel, dioxidul de carbon pe care noi îl producem când respirăm este eliminat şi putem avea un somn mai liniştit. Şi această plantă absoarbe şi transformă formaldehida eficient, aflându-se în topul făcut de cei de la NASA.
Iedera
Se află pe locul 1 în topul celor de la NASA la capitolul plante care purifică aerul, dar şi în lista de plante care elimină formaldehida. Este foarte bine adaptată climatului din interiorul unei clădiri, este tot timpul verde şi nu are nevoie de multă lumină. Este recomandată pentru cei care suferă de astmă şi alergii, dar şi în încăperile predispuse spre a face mucegai, aşa că o iederă ar trebui să fie nelipsită din casa sau biroul tău.
Indiferent de cât de mult purifică aerul plantele în locurile din clădirile în care îţi faci veacul, tot e bine să ai câteva plante în casă pentru a avea un aport constant de oxigen.