Zmeura-căpșună, zmeura tibetană, zmeura de trandafir - acestea sunt nume diferite pentru aceeași plantă. Nu este un hibrid de zmeură și căpșuni ci un tip distinct de fructe de pădure care a ajuns în grădinile noastre din Asia. Planta este rară și nu se găsește în orice zonă. Prin urmare, merită să aflăm mai multe despre ea.
Cum arată
Tufele de zmeură-căpșuni arată ca zmeura obișnuită. Au tulpini gri-maronii acoperite cu spini și ușor păroase. Frunzele sunt compuse, cu o textură asemănătoare cu cea a frunzelor de trandafir, cu marginile sfrijite. La capetele lăstarilor înfloresc mici flori albe, care se transformă mai târziu în fructe de pădure cu diametrul de aproximativ un centimetru, cu o formă asemănătoare zmeurei. Când sunt complet coapte, boabele devin roșii.
De ce să plantezi
Zmeura-căpșună este o plantă ușor de cultivat. Se înrădăcinează rapid, iernează bine și este ușor de înmulțit prin descendenți. Tufele sale sunt frumoase în orice moment al anului, dar arată deosebit de impresionant atunci când sunt acoperite cu fructe de pădure. Fructele nu se ascund sub frunze - sunt strălucitoare, clar vizibile și ușor de cules.
Zmeura-căpșună funcționează bine ca un gard viu de cel mult un metru înălțime. Crește rapid și formează tufișuri dense și spinoase. Toamna, când frunzele devin purpurii și ocru, plantația arată fantastic și poate concura cu arbuști ornamentali populari, cum ar fi copăceii sau barberry.
Fructul are gust de căpșuni, dar are un gust delicat de zmeură.
Cum se plantează
Zmeura cu frunze roz se bucură de poziții însorite și poate fi plantată în plin soare și împotriva unui perete orientat spre sud.
Arbuștii sunt plantați în gropi sau șanțuri separate, menținând o distanță de 70 cm între plante și 150 cm între rânduri.
Zmeura tibetană nu este pretențioasă față de sol, dar nu-i place aciditatea puternică. Crește cel mai bine în sol fertil și bine drenat, așa că în gropi trebuie adăugat humus sau compost.
Nu plantați zmeură acolo unde apa stagnează - rădăcinile lor pot putrezi.
Este mai bine să se planteze toamna, astfel încât răsadurile să prindă rădăcini înainte de vremea rece. După plantare, udați cu generozitate și nu le acoperiți cu pământ.
Îngrijire
Udați în mod regulat, în special pe timp de caniculă, dar nu lăsați apa să stagneze.
În primul an, îndepărtați mai des buruienile și slăbiți stratul superior al solului pentru a permite un acces mai bun al aerului la rădăcini.
Merită să acoperiți plantele tinere cu turbă sau humus pentru a reține umiditatea și pentru a opri creșterea buruienilor. După 2-3 ani, zmeura va crește, iar buruienile nu vor mai fi o problemă.
De la începutul primăverii, fertilizați planta cu materie organică sau cu un îngrășământ mineral complex care nu conține clor. De la mijlocul verii, reduceți cantitatea de azot și preferați îngrășămintele cu un conținut ridicat de fosfor și clor.
Toamna, tăiați lăstarii care au dat fructe, lăsând lăstarii din acest an să ierneze - aceștia vor forma fructe de pădure în sezonul următor.
Sfaturi utile
Tulpinile de zmeură sunt acoperite cu spini ascuțiți, așa că este important să vă protejați mâinile atunci când lucrați cu ele. Pentru a evita înțepăturile și zgârieturile, purtați pur și simplu mănuși de in și cauciucate.
În timp, arbuștii încep să producă o mulțime de creșteri noi și se răspândesc în toate direcțiile. Pentru a nu fi nevoiți să vă luptați cu plante suplimentare, este o idee bună să limitați creșterea arbuștilor prin săparea unor ecrane de protecție în timpul plantării.
Dăunători și boli
Zmeura tibetană, ca și zmeura obișnuită, poate fi bolnavă și poate suferi de dăunători. În primul rând, este
periculos pentru ea gărgărițe și gândaci de zmeură, care distrug frunzele și florile.
Cancerul bacterian apare uneori pe rădăcini - aceasta este o boală infecțioasă care afectează tufele tinere și
slăbite. Plantele bolnave trebuie arse, deoarece cancerul bacterian nu este vindecabil.
Dacă pe frunze apar pete maro, înseamnă că zmeura este bolnavă de antracnoză și necesită pulverizare cu preparate
care conțin cupru.
De la dăunători se vor salva pesticidele organofosforice.
Cum să folosiți recolta
Fructele de padure sunt delicioase în stare proaspătă, dar există soiuri cu amărăciune. Zmeura tibetană este
folosită
pentru a face gemuri gustoase, gemuri și compoturi, fructele de pădure sunt zdrobite cu zahăr și congelate.
Fructele
complet coapte sunt potrivite pentru consum, fructele necoapte nu au gust și aromă, la fel ca zmeura
obișnuită.
Fructele de zmeură Rosolistnaya nu sunt doar plăcute la gust, ci și utile:
- fac pereții vasculari mai puternici și mai elastici;
- afectează favorabil compoziția sângelui;
- îmbunătățesc sistemul imunitar;
- previn răcelile.
Zmeura-căpșun este o decorare a site-ului și o sursă de fructe de pădure delicioase. Va fi pe placul iubitorilor de plante exotice de grădină și poate fi un mare plus pentru designul peisajului.