Zmeura este un oaspete binevenit în orice grădină. Este lipsit de pretenții și produce o recoltă generoasă. Pentru a vă bucura de fructe de pădure mari în fiecare an, este important să pregătiți plantele în mod corespunzător pentru iarnă.
Particularități biologice
Zmeura are un ciclu de dezvoltare unic. Primăvara, ies din pământ lăstari tineri, care cresc pe tot parcursul sezonului' și apoi își pierd frunzele toamna. După ce iernează, produc fructe suculente în anul următor și apoi mor. Dacă lăstarii tineri mor în timpul iernii, nu va exista nicio recoltă.
Un ciclu de dezvoltare diferit a zmeură recurentă - acesta face fructe de pădure pe lăstari de un an, așa că nu este cultivat în același mod ca de obicei.
Udare și fertilizare
Zmeura are rădăcini scurte și fragede, așa că trebuie să păstrați solul umed toamna, mai ales dacă vremea este uscată și caldă. Udarea de toamnă poate fi întreruptă la începutul lunii noiembrie.
Zmeura are nevoie de fertilizare. Ar trebui să fie fertilizate toamna pentru a întări rădăcinile și pentru a le ajuta să supraviețuiască iernii.
Reguli de nutriție de toamnă:
-
Azot - nu se aplică", deoarece stimulează creșterea de noi lăstari" care nu vor putea să ierneze.
-
Fosforul, magneziul și potasiul sunt foarte utile ca îngrășământ de toamnă, deoarece întăresc sistemul radicular, îmbunătățesc rezistența la iarnă și ajută la stabilirea viitoarelor culturi.
-
Materia organică - compostul, humusul și cenușa de lemn pot fi aplicate la sfârșitul toamnei și sunt îngrășăminte naturale excelente.
-
Îngrășămintele minerale compuse fără azot trebuie aplicate în conformitate cu instrucțiunile.
Controlul infecțiilor
În cazul în care zmeura de vară este grav afectată de dăunători sau de infecții fungice, este necesar să fie tratată cu insecticide sau fungicide în septembrie.
Zmeura rămasă poate fi lăsată netratată, deoarece lăstarii vor fi oricum tăiați, iar florile vor apărea mai târziu, când infecțiile nu le vor putea afecta.
Atunci când se taie, este recomandabil să se folosească unelte cu lame bine ascuțite, deoarece cele neascuțite pot deteriora tulpinile și prezintă un risc de infecție.
Frunzele uscate trebuie îndepărtate înainte de a acoperi lăstarii pentru iarnă, deoarece dăunătorii iernează pe ele.
Tăierea și mulcirea
Toamna, este recomandabil să acoperiți zmeura cu pământ la o înălțime de 10-15 cm pentru a proteja sistemul radicular. În același scop poate fi folosit și mulciul: împrăștiați paie sau rumeguș sub tufe. Mulciul reține umiditatea și protejează solul de îngheț.
Principii de tăiere de toamnă
Tunderea zmeurei este cel mai important pas în pregătirea pentru iarnă. Prin tăiere, tufele vor fi mai bine aerisite, reducând riscul de îmbolnăvire.
Pentru soiurile obișnuite, tăiați toți lăstarii de doi ani care au dat fructe. În cazul soiurilor repetate, puteți tăia o parte din lăstari până la nivelul solului și să lăsați o parte pentru o recoltă timpurie în primăvara anului viitor.
Principalele greșeli în pregătirea zmeurei pentru iarnă
Principala greșeală este tăierea timpurie. Lăstarii vegetativi nu trebuie tăiați înainte de apariția vremii reci. Aceștia sunt încă acoperiți cu frunze verzi prin care sintetizează substanțele nutritive și le stochează în rizom.
Primăvara, substanțele nutritive vor curge de la rădăcini la lăstarii tineri, oferindu-le un start rapid. Dacă ramurile moarte sunt îndepărtate prea devreme, portaltoiul nu va primi nutrienți, ceea ce va afecta negativ lăstarii tineri.
A doua greșeală este înălțimea greșită de tăiere. Soiurile obișnuite se taie lăsând cioturi de 15-20 cm înălțime. Soiurile reziduale ar trebui să fie tăiate la nivelul solului, astfel încât noii lăstari să crească nu din butuci, ci din mugurii de pe rădăcini - atunci productivitatea crește.
A treia greșeală este să raționalizați lăstarii prea agresiv. Nu lăsați un singur lăstar mai puternic în toamnă - acesta poate muri în timpul iernii și veți rămâne fără zmeură. Lăsați lăstarii de rezervă în toamnă. Aceștia pot fi îndepărtați în primăvară.
A patra greșeală este aplicarea prea timpurie a materiei organice. Dacă mulciul organic sau humusul este aplicat prea devreme în toamnă, zmeura va primi azot la timp, va începe să vegeteze intens și va ierna prost. Îngrășămintele de acest tip trebuie aplicate pe un sol rece care a început deja să înghețe.
Pregătirea corectă a zmeurei pentru iarnă este cheia unei recolte abundente și gustoase anul viitor. Respectați regulile simple de tăiere, hrăniți la timp și tufele dvs. se vor delecta cu fructe de pădure suculente an de an.