Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum îngrijești lalelele după înflorire

În grădinile de primăvară răsună marșurile culuturilor bulboase, pe care florarii le-au așteptat nerăbdători după iarna lungă. Florile strălucitoare și viu colorate completează armonios peisajul. Parcelele cu lalele ofilite și uscate arată deprimant. Mulți încearcă să planteze răsaduri de flori anuale în locul lor, cât mai repede posibil.

Culturile anuale necesită udare frecventă, ceea ce dăunează bulbilor plantați în sol. Este încă devreme să sapi bulbii și dăunător pentru dezvoltarea lor. Acest articol îți va da informații utile despre cum să îngrijești lalelele după ce au înflorit.

 

IUNIE: CE FACI CU LALELELE

După înflorire, frumoasele lalele încep să se ofilească și capătă un aspect neplăcut. Dar în acest timp în sol are loc formarea bulbilor noi. În această perioadă trebuie să acorzi atenție îngrijirii plantelor, pentru a nu le pierde.

După ofilire este necesar să elimini toți pedunculuii de pe plante. Ele se udă timp de 1–15 zile. Partea superioară a plantelor se usucă repede în prezența temperaturilor ridicate. În astfel de situații nu se recomandă stoparea irigării, mai ales dacă plantele au frunze verzi. Este suficient să menții un grad moderat de umiditate.

Este ideal ca acum să efectuezi ultima fertilizare. Folosește substanțe pe bază de fosfor și potasiu adăgate în proporție de 30 g la 1 m².

CUM DECOREZI GRĂDINA

Lalelele încep să se estompeze – chiar dacă florile încep să se ofilească, procesul de dezvoltare a bulbilor continuă în subteran. Nu este recomandat să efectuezi irigări abundente în preajma paturilor de flori. Pentru a aduce la viață cât mai repede plantele și a decora parcelele cu flori, sunt utilizate adesea containere mobile cu răsaduri plantate. Nu se recomandă tăierea frunzelor galbene dacă nu sunt complet ofilite, pentru că astfel se poate opri formarea noilor tulpini. Se recomandă să îndoi frunzele spre sol și să le maschezi cu materiale decorative.

Solul din ghivece poate fi combinat cu rumeguș sau turbă, care nu va fi dificile de îndepărtat atunci când săpăm lalelele la mijlocul verii.

În perioada cuprinsă între sfârșitul primăverii și săpatul bulbilor ce are loc la mijlocul verii, lalelele își vor recăpăta aspectul decorativ. Pe stratul cu mulci se pot pune figuri decorative de grădină.

Geranium, petunie, lobelia, nasturel, begonie, toate sunt soiuri spectaculoase de flori, care arată grozav în ghivece de flori.

La udare, apa din găurile de scurgere ale ghivecelor nu se răspândește în substratul florilor în care se formează bulbii. Astfel nu trebuie să te îngrijoreze riscul putrezirii lor.

CUM ÎNMULȚEȘTI BULBII

Dacă bulbii de lalele nu sunt săpați timp îndelungat, aceștia se adâncesc în pământ și se pierd, ceea ce face imposibilă creșterea și dezvoltarea lor la suprafața solulul. Pentru ca bulbii să nu se piardă, trebuie luate unele măsuri din toamnă.

În toamnă când plantezi lalele în pământ, poți folosi containere sau ghivece speciale, găurite la bază. Astfel la vară trebuie doar să te ocupi de bulbii din ghivece, ceea ce este foarte simplu.

Dacă în lunile de toamnă se plantează un număr mare de bulbi de lalele, stratul superior al solului trebuie curățat. Se sapă o groapă cu adâncimea de circa 20 cm, căptușind partea inferioară cu o plasă de plastic, ale cărei capete sunt scoase la suprafață. Peste plasă se presară un strat de pământ fertil, iar bulbii de lalele se plantează la o distanță de circa 5 cm. După ce lalele înfloresc, în perioada latentă, se va scoate plasa ridicând de cele patru capete în același timp. Astfel toți bulbii vor rămâne în plasă, fără a pierde vreunul.

CÂND INCEPI SĂ SAPI BULBII

Poți începe săparea bulbilor numai după ce ai udat foarte bine partea aeriană a plantelor. Cel mai bine este ca ei să fie săpați în locuri diferite, la distanță unul de celălalt.

Bulbii tineri trebuie să fie complet formați. Pe bulbii adulți se observă rădăcinile deja formate.

Respectă regulile de bază:

  1. Începe să lucrezi în grădină într-o zi însorită; dacă ploaia a început, amână planurile, spală bulbii și pune-i la aer imediat pentru a se zvânta.
  2. Sapă cu atenție pământul – amintește-ți că bulbii pot fi aproape de suprafață și nu vrei să-i rănești.
  3. O atenție deosebită trebuie acordată bulbilor putreziți – ei trebuie aruncați imediat și arși.
  4. Bulbii sănătoși sunt tratați cu permanganat de potasiu și uscați. Dacă există riscul ca ei să fie afectați de putregai, trebuie să tratezi materialul de plantare cu soluții speciale pentru combaterea infecțiilor fungice și a mucegaiului.
  5. Pentru a păstra sănătatea optimă a lalelelor, ele trebuie săpate anual.

CUM DEPOZITEZI BULBII PENTRU TOAMNĂ

După săpatul bulbilor, aceștia se sortează după soi și se verifică starea lor, după care sunt uscați la aer, într-un spațiu cu umbră parțială. Pentru ca meterialul săditor să fie bine păstrat până la plantarea din sezonul de toamnă, bulbii sunt așezați în cutii bine aerisite și ventilate.

Timp de aproximativ o lună, bulbii sunt depozitați în spații bine aerisite, cu o temperatură de circa 23-25° C și umiditate de până la 70%. Treptat temperatura va fi redusă:

  1. August – temperatura scade la 20° C
  2. Septembrie – temperatura scade până la 15-17° C.

Respectarea regimului de temperatură este fundamentală pentru dezvoltarea lalelelor în anul următor, deoarece mugurii și pedunculuii apar chiar în ultimele luni de vară.

Nu neglija aspectul bulbilor. Dacă observi că aceștia tind să putrezească sau dau semne de boală, ei trebuie aruncați imediat.

În septembrie și octombrie lalele sunt din nou plantate pe paturile de flori din grădină, urmând ca la începutul primăverii să te bucuri de un covor luminos de flori fermecătoare și viu colorate, cultivate din proprii bulbi.

Publicat de: 19 mai 2020
Vizualizări: 12363
(Voturi: 6, Evaluare: 4.2)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier