Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum obții compost organic în gospodărie. Beneficiile fertilizării ecologice a solului

Dat fiind că alimentele pe care le consumăm în prezent provin dintr-o agricultură intensivă, gustul fructelor și legumelor din grădina bunicii a rămas o amintire. Modificate genetic și supuse unor tratamente chimice cu efecte dăunătoare, multe din fructele și legumele din comerț și-au pierdut gustul, savoarea și calitățile nutritive de altă dată.

De aceea, dacă ai o suprafață de pământ cultivabil și îți place grădinăritul, te poți bucura de avantajele unei creșteri sănătoase a plantelor. Astfel, vei avea la dispoziție fructe și legume proaspete, crescute în tihnă, exact ca pe vremuri.

Însă, pentru a se dezvolta armonios, plantele au nevoie de un sol bine fertilizat, bogat în substanțe nutritive precum potasiu, azot, fosfor, fier, magneziu, calciu, zinc etc.  O nutriție echilibrată contribuie la obținerea unei recolte calitative și sănătoase dar și a unei producții satisfăcătoare din punct de vedere cantitativ.

Despre fertilizatori și îngrășăminte organice

Primul pas pentru o grădină frumoasă este fertilizarea. În acest scop, este important să utilizezi îngrășământ natural, fără materii organice poluante, pe care îl poți obține în gospodăria ta cu mare ușurință. Compostul face parte din categoria îngrășămintelor naturale folosite pentru stimularea plantelor și întreținerea solului. Acesta se obține din resturi de legume și fructe proaspete, resturi vegetale din grădină și alte deșeuri organice.

De fapt, compostarea este o metodă simplă de reciclare a deșeurilor provenite din activitățile casnice și cele de grădinărit. Oricine poate face compost, întrucât natura ne oferă toate resursele necesare pentru a îmbogăți solul cu materiale organice. Acesta poate fi utilizat pe suprafața solului, pentru acoperirea straturilor de legume înainte de venirea iernii, dar și pentru arbuști și pomi fructiferi.

De ce este eficient compostul organic?

Datorită unei cantități însemnate de humus, compostul are capacitatea de a hrăni solul, oferind astfel plantelor un mediu proprice dezvoltării. Pe lângă fertilizarea solului, acesta are multe alte efecte pozitive, printre care:

  • Îmbunătățește structura solului și neutralizează ph-ul din sol;
  • Păstrează umiditatea din sol și reduce cu până la 35% cantitatea de apă utilizată pentru stropire/irigare;
  • Stimulează activitatea biologică din sol;
  • Conferă mai multă rezistență plantelor în fața dăunătorilor și a bolilor;
  • Solul se încălzește mai rapid datorită culorii închise a compostului;
  • Este ușor de asimilat de către plante;
  • Reduce cantitatea deșeurilor din rampele de gunoi.

De asemenea, acest tip de îngrășământ reprezintă o metodă necostisitoare de a crește producția de legume și fructe, fără să apelezi la produsele specializate disponibile în comerț.

Ce materiale poți folosi la prepararea îngrășământului organic?

Deoarece azotul și carbonul au un rol important în descompunerea deșeurilor organice și transformarea acestora în compost, este important să combinați materiale din următoarele două categorii:

  • Materiale bogate în azot (flori, pâine, iarbă și alte resturi vegetale, coji de ouă, frunze, buruieni, boabe de cafea, găinaț, balegă de cal și vacă etc.).
  • Materiale bogate în carbon (paie, așchii din lemn, hârtie, rumeguș, frunze uscate, fân, ramuri, coji de nuci etc.).

Pentru a păstra conținutul natural al îngrășământului, este obligatoriu să nu folosești materii contaminate, plastic, sticlă, produse sanitare, carne, oase, resturi de mâncare gătită, metale sau alte materii tratate cu substanțe chimice.

Cum pregătești locul de compostare?

Fiecare etapă de pregătire este importantă pentru ca deșeurile organice să devină compost de înaltă calitate într-un timp cât mai scurt. Așadar, iată ce trebuie să faci:

  1. Găsește un loc umbrit, dar totodată ferit de umezeală;
  2. Pentru ca aerul să poată circula, așază prima dată un strat de crengi mărunțite.
  3. În continuare, pune materialele tocate în straturi și așterne pământ de grădină, cenușă, bălegar sau alte materii organice similare între acestea.
  4. La sfârșit, pentru a păstra umiditatea, acoperă grămada cu iarbă uscată.
  5. După 3-4 săptămâni poți amesteca straturile pentru accelerarea procesului de descompunere. Procedeul trebuie repetat o dată la 5-6 săptămâni.

În cazul în care nu vrei să grăbești procesul de descompunere, poți lăsa grămada exact așa cum este, fără să amesteci straturile. Astfel, vei obține compost organic în aproximativ 1 an.

Cum și unde folosești compostul?

După aproximativ o lună jumătate, amestecul de resturi vegetale conține o sursă importantă de nutrienți, drept pentru care se poate folosi pentru copaci, pomi fructiferi sau fertilizarea anumitor suprafețe din grădină. Nu se recomandă utilizarea compostului proaspăt pentru gazon sau amestecuri de pământ. Dacă ai răbdare să aștepți 8-12 luni, vei obține un fertilizator ideal pentru orice tip de cultură, ce îmbunătățește starea solului și oferă plantelor nutrienții de care au nevoie.

De ce compost realizat în propria gospodărie?

Deoarece consumăm o cantitate mare de alimente, compostarea este o metodă prin care poți recicla în jur de 40% din conținutul coșului cu deșeuri menajere. Astfel, resturile vegetale intră în compoziția unui îngrășământ 100% ecologic, ce îți fertilizează grădina gratuit. În acest  mod, nu mai ești nevoit să folosești pesticide sau îngrășăminte sintetice pentru întreținerea solului și plantelor cultivate.

Așadar, nu mai sta pe gânduri și apucă-te de treabă!

Publicat de: 30 aug 2018
Vizualizări: 16069
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier