Atmosfera unei grădini depinde foarte mult de anumite detalii, dar în principiu de utilizarea unei varietăți mari de de ghivece si jardiniere decorative, care oferă personalitate acestora. În același timp, sezonul rece poate fi o adevărată provocare atât pentru grădinari, cât și pentru plantele verzi.
Vasele decorative din grădină pot face mai mult decât să înveselească peisajul și să creeze decorul perfect pentru plantele tale. Marele lor avantaj este mobilitatea lor. Dacă dintr-o dată unele dintre plantele perene s-a dezvoltat în așa fel încât ascund priveliștea frumoasă sau dacă locul unde ați plantat tufele de trandafiri nu mai este prielnic pentru ele, poți oricând să rezolvi rapid problema.
Cu toate acestea există câteva dezavantaje în ceea ce privește îngrijirea ghivecelor. În special trebuie să te gândești ce faci cu plantele pe timpul iernii, pentru că într-un vas de pământ de dimensiuni mici, rădăcinile îngheață mult mai repede. Din fericire există o mulțime de soluții.
Transplantarea plantelor în teren deschis pentru iarnă
Acest proces este probabil unul dintre cele mai frecvent folosite pentru plantele perene. Însă pentru ca ele să aibă parte de condiții prielnice, este necesară umplerea gropii cu turbă, în funcție de mărimea sistemului radicular. Este recomandat ca fundul șanțului să fie acoperit cu lut expandat și nisip pentru a asigura o bună drenare a apei. La suprafață, solul poate fi mulcit cu rumeguș, frunze căzute sau scoarță de copac.
Înainte de adăugarea materialului de mulcire, trebuie să ții cont de proprietățile sale speciale. De exemplu, coaja de copac acidifică ușor solul, prin urmare, în ciuda mai multor avantaje, nu este potrivit pentru toate plantele.
Primăvara, plantele perene din teren deschis pot fi transplantate din nou în recipiente, ele având nevoie de tăiere în prealabil.
Săparea solului din jurul plantelor
Un mod destul de convenabil de a păstra plantele perene iarna. În cele din urmă, în primăvară ele nu vor mai trebui transplantate. Până când solul este înghețat, se poate săpa pur și simplu pământul din jurul rădăcinilor, astfel încât să fie protejate.
Această metodă necesită respectarea câtorva caracteristici:
- În primul rând trebuie să acorzi atenție calității și rezistenței la îngheț a recipientului, deoarece unele ghivece se pot sparge pur și simplu în pământ iarna, din cauza faptului că materialul din care sunt confecționate absoarbe prea multă umiditate.
- Este extrem de important să acorzi atenție zonei climatice în care de obicei crește planta pe care dorești să o lași pentru iarnă în grădina ta. Grădinarii cu experiență cred că plantele pot supraviețui bine iernii, în recipiente care sunt destinate pentru zonele climatice.
- De asemenea, este important să ai grijă de drenaj, deoarece solul se dezgheață, în general, mai lent decât solul din recipient, iar apa poate stagna în vas, ducând la putrezirea rădăcinilor sau la formarea de gheață.
Depozitarea plantelor rezistente la îngheț la peretele sudic al casei
După cum bine știi, păsările zboară spre sud toamna. Și unele plante rezistente, cum ar fi copacii și arbuștii în ghivece decorative mari, pot fi de asemenea trimise în partea de sud a grădinii. Cel mai bine este să alegi peretele sudic al casei, care va proteja parțial plantele verzi de vânturile reci și pătrunzătoare. Adună mai multe recipiente la un loc pentru a ierna împreună.
În prezent există numeroase magazine care comercializează structuri pliabile care protejează plantele de îngheț.
Dar tu însuți poți construi ceva similar. Așează câteva cârlige în jurul recipientelor plantelor și înfășoară-le în pânză. În acest caz, este important ca frunzele plantelor să nu atingă pânza în niciun fel.
Majoritatea coniferelor adulte care sunt amplasate în permanență la peretele sudic al casei pot rezista temperaturilor scăzute de până la –25° C fără adăpost suplimentar. Cu toate acestea, odată cu apariția vremii reci, este recomandat să le protejezi rădăcinile de temperaturi extreme cu ajutorul mulciului. Și dacă coniferele hibernează într-o zonă deschisă, poți înfășura vasele în două straturi cu izolație din folie vândută în magazinele specializate. Izolația trebuie să fie în medie cu 15 cm mai mare decât vasul.
Iernarea la interior a plantelor la ghivece
Dacă decizi că florile perene și plantele mici vor petrece iarna în casă, nu uita că au o perioadă de somn în toamnă. Pentru ca animalele de companie verzi să nu confunde anotimpurile și să nu crească, alege o încăpere pentru ele, în care temperatura se păstrează constant la aproximativ 10° C. Este mai bine să nu deranjezi din nou plantele care hibernează. Cu toate acestea, chiar și în sezonul cel mai rece, acestea trebuie încă udate. Și în primăvară, plantele perene pot fi împărțite și transplantate.
Păstrarea plantelor în sere
Există anumiți grădinari sau companii care oferă astfel de servicii. Plantele perene slab tolerante la temperaturile scăzute ale iernii pot fi predate pentru o perioadă mâinilor de încredere ale grădinarilor experimentați, care nu numai că le vor asigura condițiile necesare pe timpul iernii, dar le vor oferi și un răsfăț suplimentar.
De regulă plantele verzi sunt depozitate în sere în septembrie-octombrie și sunt scoase începând cu luna martie, în funcție de temperaturile de afară.
Ce faci cu recipientele goale în timpul iernii
Dacă ai transplantat plantele în aer liber pentru iarnă, golește solul din ghivece și clătește bine, iar apoi dezinfectează. Pentru a face acest lucru, poți utiliza o soluție 1% de permanganat de potasiu.
Și pentru ca un ghveci frumos să nu fie dat uitării, el poate fi decorat cu ramuri de molid și pin, conuri sau flori uscate. Astfel de compoziții decorative îți vor decora casa sau grădina, precum și florile de vară și plantele exotice cu frunziș luxuriant.
Este important să te pregătești pentru faptul că, oricât de mult vei încerca, este puțin probabil să poți păstra toate plantele perene în recipiente fără excepție. Dar dacă ai grijă de plante, atunci pierderile pot fi reduse la minimum.
Pentru mai multe idei despre cum iti pregatesti grădina pentru perioada friguroasă a anului, te invităm să arunci o privire pe blogul Grădina Max! Spor la grădinărit!