Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum obții o grădină impecabilă cu ajutorul plantelor perene

Vrei să ai pe timp de vară o grădină care să impresioneze? Plantele perene pot fi soluția ideală pentru o grădină vie, colorată și rezistentă la secetă.

Când vine vorba de condiții prielnice pentru flori în general, provocările majore sunt comportamentul acestora la temperaturi ridicate și perioade fără precipitații, iar ele excelează la ambele capitole.

Plantele perene sunt mari  iubitoare de căldură așa că pot fi plantate aproape oriunde dacă au condiții de lumină directă și intensă. Ideale pentru grădini expuse la razele soarelui marea parte a zilei, pot supraviețui timp îndelungat fără apă cu câteva condiții: solul să fie bine drenat și bogat, nivelul acidității să fie ținut sub control și plantele perene să fie ferite de vânturi puternice.

Avantajele plantelor perene

Pentru orice grădinar, atât frumusețea exterioară a florii cât și rezistența ei sunt foarte importante atunci când face o alegere. Plantele perene sunt  nepretențioase  și viu colorate, potrivite pentru paturi de flori, cu o îngrijire care nu necesită multe bătăi de cap, bucurând în același timp privirile celor care vin în vizită. 

Sunt flori versatile și suportă foarte bine alăturarea cu alte tipuri de flori. De aceea ele pot fi folosite în amenajări drept plante de fundal sau, atunci când aveți nevoie de o delimitare elegantă, se pot planta lângă borduri, garduri, pereții casei ori pe terase inundate de lumină.

Un avantaj important este constituit din economiile pe care le putem face pe termen lung alegând aceste tipuri de plante. Deoarece rodesc de la un an la altul, rădăcina dezvoltă o rezistență mult mai mare și o nouă tulpină apare fără o intervenție din partea noastră. Astfel, contrar aparențelor, alegerea unei flori perene ne protejează economiile mai mult decât dacă am opta pentru o floare care se plantează în fiecare vară.

Din punct de vedere estetic, rolul lor decorativ este net superior față de spectacolul oferit de florile de sezon. Atât floarea se poate remarca prin dimensiuni mari (bujorul, dalia, rarunculus) cât și prin frunzele lor generoase care îți pot pune mai bine grădina în valoare. 

Reguli pentru armonizarea grădinii

O caracteristică importantă pentru alegerea unei flori este culoarea. Cromatica pentru un aranjament floral va fi dictată de restul elementelor vegetale ale grădinii (arbori, arbuști)  și de celelalte elemente care întregesc proiectul amenajării grădinii.

În ceeea ce privește cromatica,  e bine de știut că se văd bine de la depărtare culorile calde și deschise (bujori, rarunculus, frezii, anemone) iar culorile reci și închise se estompează (gladiole, dalie bărbarosă, crini, crocosmina).

Un alt criteriu demn de luat în seamă este diametrul florilor și stabilirea distanțelor de plantare. În ceea ce privește florile înalte, cu diametrul mare și înflorire spectaculoasă, ele sunt potrivite ca exemplare solitare în proiectele de amenajări peisagistice și amenajări curți. 

Pentru distanțe mici sunt ideale aranjamentele florale multicolore. Mixarea culorilor într-o amenajare floricolă va urmări fie crearea unui contrast fie construirea unei armonii. Contrastul poate fi realizat de exemplu din alăturarea culorilor albastru-violet și galben. Dispunerea lor se va face fie sub forme geometrice, neregulate sau mixte.

Plantele perene  înalte pot capta în cele din urmă teritoriu, în cazul în care florile învecinate cresc. Proliferarea lor poate fi oprită cu bandă de mascare sau se poate elimina manual excesul de muguri. Pot fi folosite în schimb pentru a crea un pat de flori întregi, de exemplu bujorii, care fac parte din categoria florilor înalte. 

Ție ce plante perene ți se potrivesc?

Am pregătit pentru tine o selecție diversificată de plante perene înalte care suprind atât prin coloristică cât și prin particularități. Iată câteva dintre ele.

Anemonele impresionează prin frumusețe și aura legendară de care sunt înconjurate. Considerată și floarea Paștelui, timpul de înflorire este între 15 martie și 10 aprilie iar florile lor pot fi întrebuințate pentru colorarea ouălor pascale. Pentru a te putea bucura mai mult de ele, au nevoie de un un sol reavăn, bogat în humus, bine drenat și locuri parțial umbrite. Florile cresc în înălțime în medie între 10 și 30 de centimetri și au nevoie de temperaturi cuprinse între 10 și 15 grade pentru a înflori. Este bine de știut că vecinătatea cu narcisele nu le face bine întrucât acestea din urmă eliberează substanțe toxice pentru anemone. Legenda spune că lacrimile Afroditei s-ar fi transformat în anemone.

Frezia este o floare delicată provenită din Africa de Sud. Dependentă de căldură, cu o coloristică diversă și un parfum delicat, în România este indicat să fie plantată primăvară târziu, aprilie-mai, pentru a te putea bucura de flori toată vara. Este dependentă de un loc foarte însorit și protejat de vânt. Are nevoie fie de un suport de susținere fie să fie plantată în pâlcuri aglomerate pentru a se susține unele pe altele. Rădăcinile ei sunt sensibile când vine vorba de apa staționată și în exces. Solul este bine să fie păstrat reavăn, bogat în fosfor și potasiu. Toaletarea ei este de asemenea importantă. Este bine să tai florile uscate însă nu și foliajul pentru a te bucura de flori și în anul următor.

Bujorii se remarcă prin flori luxuriante, înalte și rezistente. Pot fi întâlniți bujori roz, albi, roșii sau galbeni. Prin excelență florile lunii mai, înfloresc zeci de ani la rând dacă sunt plantate corect, în solul potrivit, bine afânat și bogat în potasiu. Cu puțină apă de ploaie, feriți de apă în exces, având multă lumină și căldură, te vor bucura toată vara. Florile lor sunt  extrem de decorative și mari, putând să ajungă și la dimensiunea de 15 centimetri. Deși înfloresc în primul an după plantare, din al treilea an de viață fac mai multe rânduri de flori.

Acestea sunt câteva dintre sugestiile noastre pentru amenajarea grădinii tale pe timp de vară. Intră pe Grădina Max.ro și alege plantele perene potrivite grădinii tale!

Publicat de: 25 mar 2019
Vizualizări: 18478
(Voturi: 5192, Evaluare: 4.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier