Hortensia este considerată o specie de flori rezistentă la iarnă. Cei care au creat soiurile susțin că planta poate rezista la temperaturi cuprinse între -20 și -30 de grade Celsius. În regiunile cu ierni grele, chiar și exemplarele neprotejate trec cu bine peste anotimpul geros.
În același timp, mulți iubitori de hortensii susțin că au avut parte de experiențe neplăcute, hortensiile fiind afectate chiar la temperaturi mai ridicate - aproximativ 15-20 de grade. Incidente similare au loc și în regiunile sudice. Probabil fiecare caz de moarte a plantelor provine din motive obiective. Aces articol este util pentru cei care doresc să afle mai multe și să îngrijească hortensiile cum se cuvine.
VARIETĂȚI DIFERITE, ACEEAȘI PROBLEMĂ
În literatura de specialitate, sunt regăsite diverse metode de protejare a hortensiilor pe timpul iernii. Unele operațiuni trebuie efectuate pentru toate speciile, iar altele doar pentru anumite soiuri.
Există o diferență între tipurile de hortensii. De exemplu, plantele cu frunze mari, au o durată de dezvoltare mai lungă. În plus, ele formează muguri de flori în septembrie, iar hortensiile paniculate în martie-aprilie. În primul caz, grădinarul trebuie să ia măsuri pentru a proteja vârfurile lăstarilor de efectele înghețului. În al doilea rând, este suficient să izolezi tulpinile și sistemul radicular: dacă cel puțin o ramură a supraviețui iernii, planta va înflori.
Motivul este un caz special. Nu este explicat de ce arbuștii din același soi au o rezistență diferită la îngheț.
Părțile plantei comunică între ele. Hortensiile au rolul de a decora: majoritatea florilor sale sunt sterile. Arbustul este risipitor: cheltuie prea multă energie în timpul înfloririi abundente și îndelungate. Uneori ei nu sunt lăsați să se dezvolte puternic. Dacă cedăm farmecului ei, uităm de iarna care stă să vină și ne vom confrunta cu o problemă: am izolat planta, dar fără succes. De ce?
- Probabil pentru că tufele sunt slabe.
- Este posibil ca lăstarii să fie deși, iar rădăcinile fragile.
- Sau invers: sistemul radicular să fie puternic, iar tufa să fie rară.
Tulpinile se dezvoltă și iarna. Acest lucru implică faptul ca planta să aibă suficientă energie pentru a se dezvolta, a câștiga putere și a înflori.
DE CE ÎNGHEAȚĂ HORTENSIILE?
Motivele pot fi numeroase. Iată câteva exemple.
Locul de plantare a fost stabilit în câmpie – iar ele sunt expuse frigului. Sau invers: tufele se dezvoltă în vârful unui deal, expus la curenți puternici.
- S-ar putea să fi administrat materie organică la rădăcină, iar viermii nu o procesează dintr-un anumit motiv. La urma urmei, se știe că plantele absorb greu substanțele nutritive din gunoiul de grajd.
- Compoziția și canitatea de mulci afectează rata de supraviețuire: rădăcinile florilor sunt aproape de suprafața solului. Ele pot îngheța parțial într-o iarnă fără zăpadă.
- Compoziția îngrășământului trebuie să corespundă cu etapa de dezvoltare a plantelor: un exces de azot poate provoca creșterea lăstarilor, potasiul și fosforul contribuie la absorbția calciului și lignificarea trunchiului.
Având la bază experiența noastră, în acest articol vom încerca să:
- evidențiem toate etapele pregătitoare, necesare pentru îngrijirea florilor înainte de iarnă;
- stabilim o listă de activități pentru fiecare etapă;
- evaluăm eficacitatea acestora.
În cele din urmă, tu însuți vei alege ce metode să folosești pentru a proteja hortensiile.
REGULI GENERALE DE ÎNGRIJIRE PENTRU TOATE TIPURILE DE HORTENSIE
Rezistența la îngheț a hortensiilor de grădină depinde de două caracteristici:
- de capacitatea rădăcinilor de furniza tufei nutrienți suficienți;
- de vitalitatea lăstarilor și structura ramurilor.
Încă din prima zi a apariției unui răsad tânăr, florarii se gândesc la cea mai importantă problemă: cum se creează cel mai favorabil mediu pentru arbust, pentru dezvoltare și iernare în siguranță.
ȘAPTE REGULI PENTRU ÎNGRIJIREA HORTENSIILOR
Pentru ca o tufă cu flori luxoase să nu înghețe pe timpul iernii geroase, este necesar nu numai să te gândești la modalitățile de adăpostire a hortensiei, ci și să creezi în prealabil condițiile optime pentru creșterea și coacerea lăstarilor.
1. Locul de plantare trebuie să fie ferit de curenți. Se recomandă în apropierea unui gard sau a unui perete, lângă o bancă sau o structură decorativă.
2. Luminozitatea – nu în exces. Cel mai bun loc este cel în care soarele este prezent doar până la prânz.
3. Accesul la umiditate. Hortensia iubește umiditatea abundentă. Este plantată la 1,5-2 m de pomii fructiferi, pentru că altfel concurența pentru umiditate va fi prea mare.
4. Solul trebuie să fie nutritiv, ușor acid, cu o structură destul de slăbită, dar nu nisipoasă. Cel mai bun loc pentru plantarea hortensiilor macrophilla este cel în prezeța compostului.
5. Adaptarea sistemului radicular. Rădăcinile sunt obișnuite să primească substanțe nutritive din abundență. Solul epuizat de astfel de substanțe, nu va stimula pețiolii secundari să se dezvolte bine. Pentru ca sistemul radicular să se dezvolte, groapa de plantare trebuie mărită, săpând mai mult de 50 cm.
Structura solului este modificată:
- pentru a îmbunătăți permeabilitate, adaugă piatră zdrobită cu nisip;
- pentru a crește valoarea nutrițională – turbă, frunziș uscat, humu și îngrășăminte.
6. Întărirea și formarea tulpinilor în primii trei ani de viață, în funcție de tehnologia agricolă:
- o plantă tânără crește liber în primul sezon de vară: păstrează chiar și ramurile rupte, strâmbe, crescând spre interior;
- depozitează planta în subsol. Subsolul oferă un mediu optim: o temperatură stabilă de 5-7 grade;
- în martie, ghiveciul cu o plantă de 1 an, este adăpostit într-o încăpere. Când tufele înfloresc – la sfârșitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, tulpinile sunt tăiate: stimulează creșterea lăstarilor și dezvoltarea rădăcinilor;
- procedura se repetă pentru anul următor;
- în al treilea an, după îngheț, hortensia este plantată în teren deschis.
7. Fertilizarea arbuștilor cu îngrășăminte, într-o formă asimilabilă. Deoarece mulciul proaspăt este o otravă pentru plante, dacă nu ai experiența necesară, este mai bine să eviți folosirea gunoiului de grajd. Acesta va fi înlocuit cu succes de iarbă putredă, gunoi de pădure sau cea mai bună variantă – vermicompost. Diluează amestecul cu 100 g superfosfat – acest complex va fi suficient pentru a asigura necesarul de nutrienți.
O DIETĂ CORESPUNZĂTOARE ESTE CHEIA PENTRU O IARNĂ DE SUCCES
Rădăcinile sunt responsabile pentru hrănirea tulpinilor cu azot, fosfor și potasiu. Azotul este un element ce asigură proteinele. Frunzele, frunzișul și fructele asigură proteinele. Calciul și potasiul sunt substanțe responsabile pentru protecția celulelor, pentru rezsitența pereților celulari și a țesutului conunctiv. Fosforul favorizează absorbția mineralelor și oligoelementelor.
Solul trebuie să asigure hrana corespunzătoare. În momente diferite plantele au nevoie de o anumită compoziție. În perioada timpurie – când este în dezvoltare, planta se hrănește cu îngrășăminte care conțin azot. Toamna, hortensia este fertilizată cu fosfați și potasiu.
Semnele abundenței fiecărei substanțe sunt determinate de culoarea frunzelor:
- Frunzele sunt îngălbenite – au nevoie de azot. Ureea este introdusă în dietă.
- Frunzele sunt turcoaz – se adaugă superfosfat.
- Există o încetinire a creșterii, rezultată prin apariția unei margini uscate – se alimentează cu clorură sau sulfat de potasiu.
PREGĂTIREA HORTENSIEI PENTRU IARNĂ
Frunzele de pe tulpini sunt eliminate. Hortensiile paniculate și asemănătoare arborilor pot fi tăiate într-un mod caracteristic. Este mai bine să nu atingi frunzele mari, cu excepția îndepărtării cu atenție a inflorescențelor. Același lucru se poate spune și pentru modelarea tufelor. Dacă planta este prea deasă, ea poate fi igienizată – îndepărtează lăstarii bolnavi și slabi.
Cu toate acestea, decizia finală – de a tăia sau nu planta – rămâne la latitudinea proprietarului.
ALEGEREA METODEI DE PROTECȚIE
Variantele de acoperire a arborilor de hortensie sunt diferite. Acestea pot fi șanțuri sau magazii. Pentru iernarea în grădină, se utilizează cel puțin două straturi de izolație.
- Primul strat – obligatoriu, trebuie să acopere rădăcinile. Situate la suprafață, au nevoie de izolație bună. O movilă de turbă și compost de 8-10 cm grosime, este cea mai potrivită protecție termică.
- Al doilea strat este zăpada. Pătura albă și pufoasă s-a dovedit a fi cel mai bun izolator termic. Temperatura de la suprafața solului sub pătura de zăpadă este cu aproximativ 10-13 grade mai mare decât în atmosferă. În majoritatea cazurilor, solul se răcește până la doar 6-10 grade. În consecință, mugurii de flori se vor simți mai confortabil atunci când se află sub stratul de zăpadă.
Scuturi împotriva înghețului. Următoarea tehnologie pentru încălzirea hortensiilor este considerată cea mai eficientă și cea mai puțin dificilă în realizare.
- pe una sau pe ambele părți ale tufei sunt așezate plăci de lemn.
- așează o rolă de paie sub baza tufei. Tulpinile sunt sprijinite cu grijă de paie și așezate pe scuturi.
- lăstarii sunt fixați cu ajutorul unui șnur întins.
- se așează izolație – paie, frunziș, turbă; acoperă întreaga structură cu material nețesut.
Sapă un șanț
Sapă șanțul chiar lângă floare. Dezgroapă hortensia și așeaz-o într-o groapă, acoper-o cu o cutie și ulterior cu iarbă și paie. Un scut este așezat pe groapă, acoperind cu o folie ce permite trecerea aerului și aerisirea plantei. Asigură protecția cu bușteni sau cărămizi.
Rame
Pentru soiurile înalte, se realizează rame. Această metodă este potrivită pentru soiurile cățărătoare. Ea permte să menții temperatura tufei la un nivel adecvat. Această metodă nu se potrivește deloc pentru hortensiile de grădină cu frunze mari.
TĂIEREA TIMPURIE A HORTENSIILOR – PENTRU FLORI ABUNDENTE DUPĂ IARNĂ
O metodă inovatoare, descoperită de un cultivator american, câștigă popularitate an de an. El sugerează tăierea hortensiilor înainte de apariția vremii reci. Tehnologia este simplă.
- tulpinile care nu înfloresc în iulie sunt scurtate la cel mai mic mugur lateral. Astfel stimulează formarea mugurilor pe lăstari și în parte inferioară a plantei.
- restul tulpinilor sunt tăiate în octombrie – doar o treime din lungime. Se pare că o tufă compactă este ușor de izolat. Aceste hortensii pot fi cultivate în grădină – înfloresc 100%.
Arborii de hortensie formați prin respectarea acestei metode, au nevoie de fertilizare cu îngrășăminte organice și minerale – din primăvară până în august.
Flori frumoase de hortensie. Și nepretențioase. Împodobesc grădinile cu o varietate de flori de lux, însă necesită și ele un minim de atenție.