Chiar dacă locuiești mai departe de zonele alpine sau drumețiile montane nu sunt prioritățile tale de weekend sau vacanțe, atunci când te gândești la munte vezi naturalețea lumii înconjurătoare, în toată splendoarea ei.
Te poți bucura de sortimente de flori ce colorează pajiștile munților chiar la tine acasă. Nuanțe multiple de mov, roz sau albastru pot crea o imagine cu adevărat diferită și originală în grădina ta. Haide să vedem despre ce flori este vorba și să afli instrucțiunile de plantare a acestora.
Flori de munte de plantat în grădina ta
Clopoțeii
Albastrul deschis al clopoțeilor de pădure formează o pată de culoare între diversele nuanțe ale florilor care alcătuiesc peisajul mirific al munților.
Poți crea un tablou asemănător și în grădina ta cu ajutorul micilor clopoței ale căror petale sunt în formă de inimă. Îi poți planta începând cu luna aprilie și îți poți încânta privirea toată vara cu ei, deoarece încep să înflorească în iunie. Cu un albastru puternic evidențiezi întreaga ta grădină plină de viață și culoare.
Rhododendronul
Numită și bujorul de munte, această floare schimbă cu totul înfățișarea locului în care crește. Este motivul pentru care Muntele Ciucaș este cunoscut sub denumirea de Muntele Roșu deoarece atunci când înflorește are puterea de a schimba culoarea întregului munte. Această floare crează o imagine cu adevărat unică spațiului în care este amplasată.
Partea bună este că poți planta rhododendron chiar la tine acasă, atât în ghiveci cât și în grădină și te poți bucura de culorile vii și pline de viață pentru perioade îndelungate de timp.
Azalea
În prezent face parte din familia de Rhododendron datorită caracteristicilor comune pe care le au cele două flori. Pincipala diferențiere dintre ele se vede prin numărul de stamine produs de fiecare.
Coloratele flori perene, azaleele, sunt un simbol al feminității și au puterea de a însufleți prin naturalețea lor atât casa cât și grădina.
Rhododendronul si azalea au nevoie de atenția ta pentru a se dezvolta în cele mai bune condiții și la întregul lor potențial.
În continuare, dorim te ajutăm cu câteva informații generale care să-ți fie de folos în plantarea și îngrijirea lor.
Sfaturi de plantare și îngrijire rhododendron și azalee
Ține cont în primul rând de solul pe care îl folosești la plantarea / replantarea lor. Aceste flori sunt predispuse la ofilire dacă nu le îngrijești corespunzător rădăcinile. Este necesar să rupi pământul din jurul rădăcinii și să folosești uneltele necesare pentru a înlătura rădăcinile încâlcite.
Alege locul potrivit de plantare, un spațiu umbrit și însorit parțial, cu solul bine drenat și ph acid. Pregătește o groapă de două ori mai lată față de grosimea rădăcinii, nu foarte adâncă întrucât rădăcina trebuie să fie deasupra suprafaței pământului cu 5-7 cm.
Acoperă apoi groapa cu pământ și formează un șanț circular în jurul plantei pentru a facilita reținea apei în locul respectiv. După plantare, udă locul din abundență pentru a asigura impregnarea rădăcinii în sol.
Pentru udările ulterioare, este suficient să pui apă în șanțul format în jur deoarece pământul va absorbi câtă apă are nevoie.
Procedează astfel și la mutarea florii într-un ghiveci mai mare după prima înflorire, dacă o ții în ghiveci ci nu în pământ.
Fiind sensibile la apa calcaroasă, poți colecta apă de ploaie pentru a le uda. O altă alternativă este apa fiartă și adăugarea unei cantități mici de oțet sau suc de lămâie în ea.
Aceste flori de munte sunt rezistente și pot trăi și în grădina sau casa ta, dacă le îngrijești corespunzător.
Noi îți dorim să te bucuri în fiecare zi de prospețimea munților direct în grădina sau casa ta!