Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum să faci față afidelor: metode dovedite

Primăvara, natura se trezește la viață, iar vara, toți grădinarii încep să își pregătească terenul pentru următorul sezon. Primele frunze ale trandafirilor și pomilor fructiferi, precum și răsadurile care se mută în teren deschis – nu pot decât să ne încânte și să ne bucure.

Dar este prea devreme pentru relaxare. Dacă verifici frunzele, de exemplu, poți observa prezența afidelor. Aceste insecte sunt niște gurmanzi, care preferă lăstarii și părțile tinere ale plantelor, putând dăuna grav prin încetinirea dezvoltării acesteia. În cele ce urmează ți-am pregătit sfaturi de la specialiștii noștri pentru a îndepărta acest dăunător din grădina ta.

Afidele: un dăunător serios

Apariția afidelor poate dăuna plantelor în mai multe feluri:

  • afidele fac frunzele lipicioase, ceea ce împiedică fotosinteza, dezvoltarea normală și creșterea;
  • sug seva lăstarilor și a părților tinere, slăbind planta.

Chiar dacă planta a reușit să înflorească și să dea roade, ea poate fi afectată foarte grav.

Afidele și furnicile

De unde provin afidele pe plante? Ce fel de superputeri permit acestei insecte minuscule și lipicioase să cucerească plantele? Este foarte simplu: furnicile aduc afidele pe plante. Natura cunoaște mai multe despre interacțiunea creațiilor ei. Prietenia dintre aceste insecte este un exemplu de simbioză de succes.

Afidele se hrănesc cu elemente din seva plantelor. Pentru a obține cantitatea potrivită de nutrienți pentru ele, acestea consumă mai multe lichide decât pot digera. Excesul iese pe abdomenul insectelor, se amestecă cu secrețiile și se transformă într-o substanță lipicioasă.

Afidele sunt ajutate de furnici. Furnicile apără aceste insecte, hrănindu-le și protejându-le chiar și pe perioada iernii, pentru ca ele să nu înghețe. Primăvara, afidele sunt ajutate să se reproducă cu succes.

Concluzia este simplă: dacă aceste specii sunt atât de interconectate și interdependente, trebuie tratate într-un mod serios.

Combaterea afidelor chimic

Pe lângă remediile populare, despre care vom discuta mai jos, există insecticide care au fost testate de către grădinari, pe timpul verii.

Avem încredere în produsele certificate. Avantajul lor este evident – pătrund adânc în țesturile plantelor perene, protejează copacii și arbuștii ornamentali pentru o perioadă îndelungată.

Însă ar trebui să ne amintim și despre dezavantajele caracteristice substanțelor chimice:

  • ele ucid toate insectele fără excepții;
  • cel mai bine este să fie folosite doar la începutul primăverii;
  • în perioada fructificării, utilizarea lor este limitată sau inacceptabilă.

Când lucrezi cu substanțe chimice, trebuie să ai în vedere și siguranța proprie. Protejează-ți ochii, pielea și tractul respirator. După ce ai terminat, spală fața cu săpun.

Combaterea prin folosirea remediilor naturale

Desigur, grădinarii și fermierii și-au dezvoltat de-a lungul timpului, propriile moduri de a trata dăunătorii plantelor. De regulă, ei recurg la ajutorul chimiei, doar atunci când toate celelalte măsuri s-au dovedit ineficiente.

Cel mai adesea sunt recomandate următoarele tratamente:

  1. Șamponul pentru purici. Acest produs pentru câini și pisici poate fi achiziționat de la orice magazin destinat animalelor de companie. Totul este simplu. Se dizolvă 1,5-2 linguri de șampon în 5 litri de apă și se pulverizează pe planta afectată. După 1-2 zile, afidele vor muri. Tratamentul funcționează, este inofensiv pentru oameni și animalele de companie. Efectul durează destul de mult.
  2. Vodcă. Nu este importantă calitatea băuturii: cea mai ieftină băutură este potrivită pentru folosire. Stropește plantele cu vodcă prin pulverizare.
  3. Săpun de rufe. Se macină 200 de grame de săpun și se dizolvă în 10 litri de apă. Pulverizează plantele cu soluția rezultată.
  4. Amoniac. Într-o sticlă de 10 litri de apă, se adaugă 1 lingură de amoniac. Se pulverizează soluția.
  5. Ardeiul amar. Adaugă 1 kg zdrobit într-un vas emailat cu 10 litri de apă. Pune un capac și fierbe timp de 1 oră. Lasă la răcit timp de 2 zile, apoi strecoară lichidul și toarnă în sticle de sticlă, apoi sigilează-le. Așază sticlele într-un loc răcoros și întunecat, unde infuzia poate fi păstrată toată vara. Pentru a trata tufele, dizolvă 40 de grame de săpun de rufe în 10 litri de apă și un pahar de infuzie. Pomii au nevoie de doză dublă.
  6. Cenușă de lemn. Se prepară aproximativ 200-300 de grame de cenușă, cu 5 litri de apă clocotită. Se strecoară soluția răcită și se adaugă 20 de grame de săpun de rufe.
  7. Rostopască. Pentru soluție, ai nevoie de la 3 la 4 kg de plante proaspete sau 1 kg de plante uscate. Toarnă materia primă în 10 litri de apă și lasă să fiarbă 1-2 zile, apoi strecoară. Pentru a menține infuzia pe suprafața pulverizată mai mult timp, adaugă puțin săpun de rufe.
  8. Lăstari de pin. Pune două kilograme de lăstari într-o găleată, toarnă apă până la margine. Lasă produsul la infuzat timp de 7 zile, amestecând regulat. Soluția este diluată de 10 ori.
  9. Păpădia. Se toarnă un kilogram de păpădie în 10 litri de apă. După 2-3 ore, infuzia poate fi deja folosită.
  10. Coaja de ceapă și usturoi. La 3 litri de apă clocotită este nevoie de 1 pahar plin de coji. După 4 ore, infuzia poate fi diluată în 10 litri de apă și utilizată împotriva insectelor.

Apropo, odată ce ai scăpat de afide, furnicile îți vor părăsi grădina. Așa este: locul este închis pentru ele, deoarece nu mai au nimic de găsit aici, odată ce afidele au dispărut. Poți să respiri ușurat.

Citește mai multe sfaturi și recomandări pentru a-ți păstra grădina în cea mai bună formă pe blogul nostru.

Publicat de: 07 iun 2021
Vizualizări: 20787
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier