Plantarea afinelor nu este o sarcină ușoară. Trebuie să acordați multă atenție selecției locului și pregătirii solului. Dar dacă o faceți bine, răsadurile vor prinde cu siguranță rădăcini.
Gustoase și utile, afinele sunt apreciate de toată lumea, așa că mulți oameni le doresc pe parcelele lor. Există multe greșeli comune care se fac de obicei la plantare. Haideți să înțelegem pas cu pas cum să plantăm corect afinele.
Perioada de plantare și soiurile
Primăvara, afinele se plantează din martie până în aprilie. În această perioadă este răcoare, solul este umed și răsadurile se înrădăcinează bine.
Merișoarele pot da fructe fără polenizator, dar este mai bine să plantați mai multe soiuri în apropiere. Polenizarea încrucișată duce la fructe de pădure mai mari și mai dulci. Dacă aveți spațiu doar pentru un singur tufiș în grădină, este indicat să alegeți afinul autopolenizant dovedit Bluecrop, care, chiar și atunci când este cultivat singur, produce producții excelente și pune multe fructe de pădure.
Important. Soiurile de afine înfloresc și se coc în momente diferite - acest lucru trebuie luat în considerare atunci când alegeți un polenizator.
Pregătirea solului
Solul trebuie să fie acid și afânat. Un astfel de sol poate fi obținut prin adăugarea unei cantități mari de turbă în solul obișnuit de grădină. În sol neutru sau ușor acid, afinele nu cresc bine, se îmbolnăvesc adesea și nu dau fructe.
În cea mai mare parte a României, solul nu este suficient de acid pentru a cultiva afine fără probleme. Este necesar să se adauge ingrediente acidifiante în sol.
Ce se poate adăuga pentru a face solul acid:
- turbă roșie de top,
- ace de conifere prea coapte,
- scoarță de conifere sau rumeguș de pin,
- gunoi de grajd proaspăt,
- compost de frunze.
Important. Nu are rost să acidificați solul din grădină cu acid citric sau acetic, deoarece acesta va reveni rapid la valorile sale inițiale.
Cum se verifică aciditatea
Afinele cresc bine în sol cu un pH de 4,7. Este indicat să verificați aciditatea substratului pregătit înainte de a-l turna în groapă. Fermierii duc solul la un laborator pentru a obține cele mai exacte date. Într-o grădină privată, pH-ul poate fi verificat cu un dispozitiv vândut în magazinele de grădinărit.
Într-un astfel de sol acid, afinele au puțini vecini potriviți: molidul, bradul și lupinul, care atrag insectele polenizatoare. Prin urmare, atunci când plantați afine, acidificați adesea tot solul din pat și creați condiții adecvate într-un recipient fără fund - afinele cresc bine într-un volum limitat de sol.
Cum se plantează
Afinele pot fi plantate în locuri însorite și ferite de vânt. Tehnologia de plantare pe etape:
Pasul 1. Săpați o groapă de cel puțin 40 cm adâncime. Diametrul ar trebui să fie de aproximativ 80 cm, deoarece rădăcinile afinelor cresc în principal în lățime. Gropile se sapă după o schemă de 1,5 x 1,5 m. Cu o astfel de plantare, este ușor să recoltați fructele și să aveți grijă de arbuști.
Pasul 2. Acoperiți fundul și pereții gropii cu o folie groasă de plastic, tăind câteva zeci de găuri pentru drenarea apei. Acest tratament va împiedica amestecul solului cu cel din grădină și va păstra aciditatea mai mult timp.
Pasul 3. Turnați solul acid preparat în partea de jos.
Pasul 4. Așezați răsadul în centrul gropii, astfel încât, atunci când este plantat, să fie cu 5-6 centimetri mai adânc decât a crescut în pepinieră.
Pasul 5. Turnați solul acid în straturi și udați fiecare strat pentru a permite solului să se așeze și să se îngroașe.
Pasul 6. Dacă solul s-a așezat, turnați mai mult pentru a acoperi în mod fiabil gâtul rădăcinii răsadului.
Pasul 7. Nu uitați să mulciți cercul de tufișuri cu rumeguș, scoarță de conifere sau ace căzute anul trecut. Mulciul nu numai că va reține umiditatea, dar va servi și ca primă hrană.
Cel mai simplu mod de a planta afine este de a săpa un șanț de 50 cm adâncime, de a-l umple până sus cu rumeguș de pin și de a planta răsadurile. Plantele se vor dezvolta mai încet în rumeguș decât în turbă, dar în câțiva ani vor egala dimensiunea arbuștilor plantați în mod tradițional.
Fructele de pădure pot fi plantate în butoaie, cutii de lemn, recipiente de plastic. Astfel de plante sunt convenabile pentru a decora o verandă, o terasă sau intrarea în vitrina unui magazin. Pentru iarnă se mută într-o cameră închisă, neîncălzită.
Îngrijirea în primul an
Boabele sălbatice cresc în locuri umede, astfel încât cultura îi place udarea. Solul trebuie să fie întotdeauna ușor umed, dar nu udați prea mult - rădăcinile pot putrezi. În timpul secetei fără udare, arbuștii tineri mor. Pe vreme caldă, este necesar să udați nu numai plantele nou plantate, ci și arbuștii mari adulți.
Plantați arbuștii plantați primăvara la sfârșitul toamnei, pentru a-i proteja de îngheț. Arbuștii adulți tolerează bine iarna, dar exemplarele tinere nu au avut încă timp să se înrădăcineze și să acumuleze substanțe nutritive, așa că pot avea de suferit din cauza frigului.
Tunderea
Odată plantat, nu este necesar să scurtați răsadul. În primii trei ani se îndepărtează doar ramurile bolnave și deteriorate.
În al patrulea an, este necesară prima tăiere majoră. Afinele își produc principala recoltă pe lăstarii de 2-3 ani, așa că toate ramurile vechi trebuie îndepărtate, lăsând 6-8 ramuri tinere. După 10-15 ani va fi momentul pentru o tăiere de întinerire. Pentru a face acest lucru, tufa este tăiată complet chiar deasupra nivelului solului. Din trunchi vor crește lăstari noi, din care este necesar să se lase 7-8 dintre cei mai puternici.
Spuneți-ne în comentarii despre experiențele dvs. în ceea ce privește cultivarea afinelor și enumerați soiurile dvs. preferate. Informațiile dumneavoastră vor fi foarte utile pentru acei grădinari care plantează afine pentru prima dată.