Orhideele frumoase și exotice sunt considerate plante capricioase, care necesită îngrijire deosebită și condiții speciale de creștere. Acest lucru este parțial adevărat. Cu toate acestea, chiar dacă locuiești într-un apartament în oraș și nu deții o seră sau nu ai cunoștințe în cultivarea plantelor, nu te împiedică să cultivi o orhidee. Urmând sfaturile noastre simple, cu siguranță vei face față acestei sarcini.
1. MATERIALUL SĂDITOR ESTE FOARTE IMPORTANT
Pentru a evita un eșec, este indicat să cumperi orhideele doar de la furnizori de încredere, cunoscând calitatea produsului. Aceasta este prima și cea mai importantă regulă pentru începători. Cât timp nnu ai suficientă experiență și cunoștințe, caută întotdeauna ajutorul celor care pot fi de încredere și îți sunt alături întotdeauna cu sfaturi utile.
2. IA ÎN VEDERE
Amintește-ți: ai nevoie de orhidee epifite – recomandările diferă de la soi la soi, pentru că este foarte important să faci alegerea corectă. La acest soi, vei vedea cu siguranță rădăcinile libere, aceasta fiind o caracteristică a acestui soi și un semn important că este o plantă sănătoasă, de înaltă calitate. Cumpără doar acele exemplare ale căror rădăcini nu prezintă semne de boală, putregai, ofilire sau alte daune; ar trebui să fie albe sau verzi și foarte viguroase. Dacă nu poți verifica rădăcinile, deoarece sunt ascunse în ghiveci, refuză să cumperi acel soi și caută un alt vânzător.
3. RECIPIENTUL: TRANSPARENȚA ESTE IMPORTANTĂ
Evită să cumperi orhidee în boluri ceramice sau din plastic, frumos colorate – cel mai des, astfel de recipiente ascund probleme ale sistemului radicular. Recipientul corect trebuie să fie din plastic – este foarte important pentru orhideele epifite, deoarece rădăcinile lor sunt dependente de lumină pentru a forma clorofilă. În plus, un recipient transparent va permite să observi starea rădăcinilor. Asigură-te că există găuri pe fundul vasului – acestea sunt necesare pentru ca aerul să poate pătrunde până la rădăcini, iar excesul de apă să se scurgă și să nu stagneze. Dacă nu există găurile, rădăcinile încep să putrezească repede.
4. SOLUL POTRIVIT PENTRU ORHIDEE
Te îndrumăm să optezi pentru un sol pe bază de scoarță de pin, disponibil în comerț – este cea mai bună alegere pentru orhideele epifite. După acumularea unei experiențe bogate, poți schimba treptat compoziția substratului, adăugând diverse elemente: fibră de nucă de cocos, turbă, cărbune, argilă etc. Compoziția și proporțiile exacte depind de tipul de orhidee, de ghiveciul în care crește, așa că nu te grăbi să îmbunătățești substratul finit – orhideele se simt bine într-un astfel de substrat și se dezvoltă armonios.
5. CUM CREEZI CONDIȚIILE OPTIME PENTRU ORHIDEE: TEMPERATURA ȘI LUMINA
În ceea ce privește lumina, acest factor nu va crea dificultăți. Orhideele epifite care trăiesc pe trunchiurile copacilor, în condiții naturale, sunt permanent în umbră parțială, sub coroanele copacilor și nu tolerează lumina directă a soarelui. În consecință, se vor simți inconfortabil în zonele de sud (precum și de sud-vest sau sud-est) – în acest caz, este mai bine să așezi plantele într-un loc ferit de razele directe ale soarelui. A doua întrebare: de ce temperatură are nevoie orhideea? Ele sunt plante termofile, iubitoare de căldură, ceea ce înseamnă că vor fi afectate de frigul iernii? Fiecare tip de plante are propriile cerințe. După ce ai achiziționat primele plante, trebuie să afli mai multe despre caracteristicile lor. Citește cu atenție eticheta plantei. Aceasta conține informații clare despre îngrijirea și cerințele ei; dacă nu deții astfel de informații, este mai bine să nu achiziționeazi acea plantă.
Dacă respecți prima regulă – de a cumpăra orhideea de la furnizori de încredere – nimic altceva nu o va afecta. Multe tipuri de orhidee sunt temofile, iar temperatura minimă admisă pentru ele variază de la 15 la 18 grade – la valori mai mici sistemul radicular începe să putrezească și moare. Dacă ai ales acest tip de orhidee, asigură-te că poți controla temperatura direct în locul în care se află ghiveciul: nu este un secret ca pe pervazul ferestrei este mai rece decât în cameră. Dacă alegi o plantă căreia îi place un climat rece, atunci reține: vara orhideele preferă să crească la temperaturi nu mai mari de 20 de grade, iar iarna au nevoie de 10-14 grade.
6. CUM SE UDĂ ȘI SE FERTILIZEAZĂ ORHIDEEA
Orhideele au nevoie de udare, dar nu frecventă. Este de preferat ca solul în care cresc să fie aproape complet uscat în intervalul dintre udări. Orhideele epifite tolerează mai ușor seceta decât ploile frecvente, deoarece rădăcinile folosesc umiditatea ploilor, iar atunci când nu există, vântul uscat le ofilesc. Dacă administrezi prea multă apă, rădăcina va putrezi rapid. Apa trebuie să fie ușor călduță. Orhideele se bucură de apa ploilor sau a zăpezii topite. Amintește-ți despre găurile de drenaj obligatorii din recipient: excesul de apă nu trebuie să stagneze lângă rădăcini. Când plantele intră într-o perioadă latentă, se recomandă oprirea udării. În acest moment este suficient să crești cantitatea de apă folosită la irigare, dar să rărești intervalele. Poți așeza în recipient un substrat cu nisip sau argilă, care păstrează bine umiditatea.
Nu trebuie să fii zelos cu fertilizarea, deoarece în condiții naturale, orhideele epifite au acces foarte limitat la nutrienți. Folosește îngrășământul special destinat orhideelor. Plantele trebuie fertilizate doar în perioada de creștere și de înflorire, hrănirea se aplică la fiecare două săptămâni. Când alegi înășămintele, reține că orhideele au nevoie de azot și fosfor pentru a crește, iar în perioada de înflorire de potasiu și fosfor.
7. REPRODUCEREA SIMPLĂ A ORHIDEELOR
Tipurile de orhidee se reproduc în moduri diferite. Una dintre cele mai simple modalități de reproducere este cea prin descendență aeriană. Puii plantelor sunt separați de planta mamă arunci când își formează rădăcinile și se plantează în ghivece separate. Reproducerea prin divizare este o metodă mai dificilă; se poate începe abia după ce deții suficiente informații despre plante. Dacă îți plac orhideele lasă frica deoparte și cumpără preferatele tale. Creșterea lor include un proces foarte interesant și plin de provocări.