Zăpada topită a spălat nutrienții din sol, iar acum plantele au nevoie de ajutor. Fertilizarea de primăvară a pomilor fructiferi va începe procesele vegetative și va proteja împotriva bolilor. Cu toate acestea, fertilizarea presupune mai multe reguli care trebuie respectate.
Dezvoltarea completă a culturilor de pomi și arbuști fructiferi este imposibilă fără azot, fosfor și potasiu. De aceea hrănirea cu componente vitale trebuie efectuată în timp util și în conformitate cu toate regulile. Dacă pierzi momentul sau depășești doza, îngrășămintele pot fi inutile și chiar dăunătoare.
DE CE ÎNGRĂȘĂMINTE AU NEVOIE POMII ȘI ARBUȘTII FRUCTIFERI
Cea mai importantă substanță pentru culturile de fructe și fructe de pădure la începutul primăverii este azotul. Acest macronutrient este implicat în sinteza proteinelor, controlează metabolismul și începe formarea de celule noi. Din cauza lipsei de azot, creșterea vegetativă, formarea lăstarilor laterali și ramificarea sistemului radicular încetinesc. Azotul se regăsește în îngrăsămintele minerale și organice. Fertilizarea de primăvară trebuie să implice folosirea:
- excremente de păsări;
- nămol;
- compost;
- gunoi de grajd putrezit;
- uree;
- nitrat de amoniu.
În timpul înfloririi, pomii și arbuștii au nevoie de fosfor și potasiu. Fosforul are efect asupra proceselor energetice - favorizează maturarea rapidă a fructelor, îmbunătățește gustul fructelor și crește productivitatea. Pentru a combate lipsa de fosfor, sunt introduse în sol următoarele:
- praf de oase și oase de pește;
- rocă fosfat;
- superfosfat.
Potasiul este principalul aliat al plantelor în lupta împotriva condițiilor meteorologice nefavorabile și a bolilor periculoase. În plus, acest element sporește intensitatea culorii și crește greutatea fructului. De obicei potasiul se introduce sub formă de:
- azotat de potasiu;
- sulfat de potasiu;
- clorura de potasiu;
- azotat de potasiu.
Potasiul se spală rapid din sol, de aceea se recomandă aplicarea acestuia de mai multe ori în doze mici. Un efect excelent este dat de îngrășămintele minerale complexe, recomandate de magazinele fitosanitare.
SFATURI PENTRU APLICAREA ÎNGRĂȘĂMINTELOR
Pentru ca fertilizarea să aducă rezultate pozitive, trebuie respectate regulile:
- Fertilizarea mărului și a altor culturi de pomi se efectuează după ieșirea din faza juvenilă – după prima înflorire.
- Este mai bine să aplici îngrășămintele seara, pe vreme răcoroasă și uscată.
- Solul ar trebui să fie umed – acest lucru previne arsurile ce pot apărea la sistemul radicular.
- Trebuie să ai în considerare compatibilitatea îngrășămintelor – ureea nu poate fi combinată cu superfosfat, iar varul nu poate fi combinat cu fosfor.
- Este posibil să crească valoarea nutritivă și permeabilitatea la aer a solului cu ajutorul gunoiului de grajd verde.
- Dacă materia organică a fost introdusă în sol toamna, atunci primăvara nu trebuie să alimentezi cu acot.
Trebuie să reții: în magazinul nostru online ai posibilitatea să achiziționezi îngrășăminte organice și minerale universale, specializate pentru diferite culturi de pomi și arbuști fructiferi.