Magnolia este cel mai vechi copac cu flori de pe Pământ. Istoria sa datează din Cretacic și Terțiar. Magnoliile au supraviețuit multor epoci, fiind martorele unor schimbări incredibile în natură și climă. Până în ziua de azi, acești copaci și-au păstrat frumusețea, rezistența și capacitatea incredibilă de a fi polenizați de gândaci și nu de albine, care dorm încă atunci când magnoliile sunt în floare.
Caracteristicile plantelor
Magnolia înflorită este o adevărată minune a naturii. Florile sale grațioase de culoare roz, violet sau crem își deschid petalele neobișnuit de devreme și adesea coexistă cu gheața netopită de pe ramuri. Această priveliște magnifică este fascinantă, oferind speranță pentru viitor și bucurie la vederea naturii care se trezește.
Mulți oameni visează să aibă o magnolie în grădina lor. Cu toate acestea, natura sa termofilă nu permite întotdeauna ca aceste vise să devină realitate. În sălbăticie, magnoliile trăiesc în climate de coastă blânde. Cu toate acestea, sunt vești bune pentru iubitorii de exotic – au apărut soiuri rezistente la frig care se pot dezvolta și înflori bine aici, odată cu iernile noastre răcoroase.
Tipuri de magnolie care pot fi plantate în climă rece:
M. Siebold este un arbust sau un copac cu frunze mari. Florile sunt lăptoase, cu stamine strălucitoare.
-
M. acuminata este o plantă cu frunze mari, care înflorește pe frunziș. Florile sunt albe, cu pete galbene și verzui.
-
M. cu frunze mari este un copac uriaș, înalt de până la 18 m, cu frunze uriașe (până la un metru) și flori albe magnifice.
-
M. cobus este o specie tolerantă la frig, cu flori aproape albe care înfloresc înaintea frunzelor.
-
M. sulanja este un arbore de o frumusețe impresionantă, atingând o înălțime de până la 5 m, cu flori roz strălucitor în formă de clopot, care se deschid la începutul primăverii. Florile pot atinge un diametru de 20 cm.
-
M. lily-flowered este o specie frumoasă, cu flori mov deschis, palide pe interior. Acestea arată ca niște crini și se deschid pe ramurile goale.
-
M. Lebneri este un arbust care înflorește înainte ca frunzele să se deschidă cu flori uriașe de culoare roz sau alb-crem, cu petale înguste.
Pentru a vă asigura că magnolia nu îngheață și că va înflori mulți ani, este important să alegeți locul potrivit de plantare și să vă asigurați că este bine îngrijită.
Cheia succesului este locația potrivită
Magnolia iubește lumina, dar nu lumina directă a soarelui. O zonă luminată dimineața și seara, dar ferită de razele arzătoare la amiază, este ideală pentru ea.
Planta nu tolerează vânturile puternice, așa că alegeți o zonă ferită de curenți de aer, de exemplu, lângă o casă sau lângă alți copaci. Este ideal dacă locul are un gard viu rezistent la vânt de conifere arbori precum tuia sau molid.
În același timp, magnolia are rădăcini cu ramificații lungi și o coroană care se întinde și are nevoie de mult spațiu, așa că nu trebuie plantată prea aproape de alți copaci mari, cum ar fi castanii și de clădiri.
Solul trebuie să fie liber, nutritiv, cu un drenaj bun. Trebuie evitate zonele calcaroase sau saline.
Reguli și date de plantare
Grădinarii experimentați recomandă plantarea în septembrie-octombrie, deoarece acest lucru permite plantelor să prindă rădăcini cu mult înainte de începerea iernii.
Cum să plantezi o magnolie:
-
Săpați o groapă de două ori mai largă și de două ori mai adâncă decât sistemul radicular al răsadului.
-
Pe fund, puneți argilă expandată, cărămidă sau pietricele zdrobite într-un strat de 15 cm, apoi nisip 10 cm, materie organică putrezită 15 cm și din nou un strat de nisip 10 cm.
-
Amestecați turbă, nisip și pământ de grădină pentru a umple gaura cu acest substrat.
-
În cazul în care rădăcinile butașilor sunt expuse, înmuiați-le în apă cu un biostimulant și apoi scufundați-le într-o soluție de apă groasă de argilă obișnuită. Răsadurile din containere nu au nevoie de tratament radicular.
-
Instalați știftul de susținere.
-
Planta trebuie așezată astfel încât gâtul rădăcinii să rămână la nivelul solului sau ușor sub nivelul acestuia.
-
Umpleți groapa cu pământul pregătit, tasând fiecare strat și udați abundent.
Îngrijirea plantelor tinere și adulte
Udați regulat puietul în primul an, în special pe timp uscat. Cercul trunchiului trebuie să fie umed, dar nu stagnant. Îndepărtați buruienile și slăbiți cu grijă solul pentru a evita deteriorarea rădăcinilor.
În primii 2 ani nu este necesară hrănirea. Începând cu al treilea an, hrăniți cu îngrășământ cu azot primăvara, superfosfat vara și sulfat de potasiu toamna.
Magnoliile nu au nevoie de tăiere, dar ramurile uscate și deteriorate pot fi îndepărtate. Răsadurile tinere au nevoie de un adăpost pentru iarnă. Când vine vremea rece, acoperiți cercul și trunchiul cu ramuri de molid, turbă sau agrofibre.
Grațioasa magnolie este un copac cu o istorie unică, un martor al longevității vieții pe pământ. Plantând-o în grădina dvs., veți aduce în grădina dvs. o parte din frumusețea și magia străveche.
Urmând aceste sfaturi simple, puteți cultiva o magnolie de lux, care va impresiona cu florile sale magnifice timp de mulți ani de acum încolo.