Clematis este o plantă perenă de lux, o alpinistă cu flori frumoase care împodobește grădinile. Inflorescențele sale aspectuoase pe un fundal de frunziș verde creează o atmosferă romantică și confortabilă, animă compozițiile verticale și camuflează pereții și gardurile în timpul verii. Pentru Clematis să înflorească timp de mulți ani, trebuie să fie plantat corect și îngrijit corespunzător.
Alegerea locației
Clematis iubește soarele, dar în climatele calde se pot arde și arde. În regiunile sudice, cu perioade lungi de căldură uscată, este mai bine să alegeți un loc la semiumbră. Ar trebui să fie protejate de curenți de aer și de vânturile puternice.
Aceste reguli de selectare a amplasamentului se aplică tuturor tipurilor de plante cățărătoare ornamentale disponibile în catalogul GradinaMax.
Floarea nu tolerează apa stătătoare, așa că nu trebuie plantată în zonele joase sau în zonele cu sol argilos greu. Un lut fertil și drenat este ideal. Aciditatea trebuie să fie moderată. Solul prea acid trebuie neutralizat prin adăugarea de var.
Pregătirea pentru aterizare
Când se plantează toamna, solul se sapă cu o lună înainte. Dacă plantarea este planificată în primăvară, este mai bine să săpați groapa toamna. Solul care nu este potrivit pentru clematis poate fi îmbunătățit atunci când se sapă:
-
Adăugați turbă, nisip și compost în solul argilos;
-
Adăugați nisip și pământ negru la solul de turbă;
-
adăugați argilă și materie organică putrezită la solul nisipos.
Plantarea Clematis
Cel mai bun moment pentru plantare este primăvara sau toamna. Grădinarii experimentați recomandă toamna devreme, deoarece planta va avea timp să se înrădăcineze bine. Distanța dintre găuri trebuie să fie de aproximativ 100-130 cm. Clematisul trebuie plantat astfel încât gâtul rădăcinii să se afle la nivelul solului sau puțin mai jos. Nu uitați să instalați suporturi înainte de plantare.
Etapele de plantare:
-
Adâncimea și lățimea găurii depinde de tipul de sol și de dimensiunea rădăcinilor răsadurilor. O gaură de 50x50x50 cm este suficientă pentru solurile ușoare și de 70x70x70 cm pentru solurile grele.
-
Este recomandabil să adăugați un strat de drenaj din cărămidă spartă sau piatră spartă în partea de jos, în special dacă solul este greu și umed.
-
Umpleți groapa cu pământ de grădină amestecat cu superfosfat, cenușă și compost.
-
Atunci când se plantează, este important să se creeze o pantă care să permită scurgerea apei din gât pentru a evita stagnarea umidității, care este dăunătoare pentru clematis.
-
Dacă este necesar, înmuiați rădăcinile răsadului în apă sau într-un stimulent.
Este mai bine să plantați clematis pe vreme noroasă, fără vânt. Solul pregătit se toarnă în groapă sub formă de con. O răsadniță este așezată deasupra. Rădăcinile sunt apoi acoperite cu pământ, tasând ușor. Este important să vă asigurați că gâtul rădăcinii (locul unde rădăcinile intră în tulpină) este îngropat:
-
pentru răsaduri de până la un an - cu 5-10 cm;
-
pentru plantele adulte - de 10-12 cm.
Îngrijire
Clematis necesită udare regulată. Solul nu trebuie să se usuce prea mult. Este utilă fertilizarea cu îngrășăminte organice și minerale. Primăvara și vara se folosesc amestecuri complexe pentru plantele cu flori; toamna se adaugă potasiu la cercul de tulpini.
Tunderea
Clematis cresc rapid și necesită o tăiere anuală. Tipul de tăiere depinde de tipul de clematis. O tăiere incorectă poate duce la lipsa de înflorire, deoarece unele soiuri înfloresc doar pe lăstarii de anul trecut, altele doar pe lăstarii de anul nou, iar hibrizii combină ambele tipuri de înflorire.
Prin urmare, este important să se știe din ce grupă de tăiere face parte un soi.
Clematisul nu trebuie tăiat toamna, deoarece acest lucru poate duce la îngheț. Clematis sunt mai bine tăiate la începutul primăverii, când mugurii vii sunt vizibili.
Grupuri de tăiere:
-
Grupa 1 (nepodobită) - primăvara se îndepărtează doar lăstarii deteriorați, restul nu sunt atinși.
-
Grupa 2 (tăiere slabă) - tăiați tulpinile decolorate după înflorire.
-
Grupa 3 (tăiere grea) - se taie toți lăstarii, lăsând 10-20 cm deasupra solului.
Important! Pentru a vă asigura că clematisul își distribuie greutatea în mod egal și că lăstarii nu se încurcă, vița de vie trebuie să fie legată prin ghidarea lăstarilor de-a lungul suportului.
Cultivarea într-un container
Doriți să adăugați o pată de culoare balconului, terasei sau serei dumneavoastră? Cultivați clematis în containere. Alegeți recipientul potrivit - este important ca acesta să aibă o înălțime de cel puțin 50 cm și un diametru de cel puțin 60 cm. Ghivecele realizate din orice material vor funcționa.
Puneți drenajul în partea de jos și umpleți cu un amestec de pământ de grădină, humus, turbă și nisip. Plantați în recipient plante anuale cu frunziș dens, cum ar fi petunia, pentru a-l proteja de supraîncălzire. Nu uitați de suport - instalați o scară de care legați cu grijă lăstarii. Îngrijirea este similară cu cea a clematisului care crește în grădină: asigurați udarea regulată, hrănirea și controlul infecțiilor.
Pentru iarnă, puteți muta pur și simplu ghiveciul într-o încăpere neîncălzită (garaj, pivniță, seră) cu o temperatură de aproximativ +5°C.
Companioni pentru clematis
La fel ca majoritatea vițelor de vie din regiunea noastră, clematis se simt bine atunci când "picioarele lor sunt la umbră și capul la soare". De exemplu liliac sunt perfecte pentru a umbri zona rădăcinilor în verile călduroase. Hostas și ferigi neagresive vor fi vecini la fel de potriviți.
Clematis sunt buni tovarăși pentru trandafiri mai ales dacă sunt trandafiri cu flori mari sau trandafirii cățărători din clasa celor care urcă. În amenajările peisagistice, clematis sunt deseori combinate cu plante joase conifere, și chiar folosite ca plantă de acoperire a solului în grădinile de piatră și în rockeries.
Plantarea și îngrijirea clematisului nu este dificilă, dar necesită anumite cunoștințe și atenție. Cu ajutorul acestor recomandări, puteți cultiva o plantă luxuriantă și înfloritoare, care va fi un punct de atracție al grădinii dumneavoastră.