Dintre numeroasele soiuri de flori, doar unul bate recorduri de popularitate pentru decorul interiorului – gloxinia. Florile acestei plante sunt destul de renumite: clopoțele mlticolore se ridică deasupra unei rozete de frunze mari, aproape plate. Cum să crești corect gloxinia?
PLANTAREA GLOXINIEI
Pentru a avea gloxinia în colecția ta de flori, nu trebuie să cumperi tufe înflorite de la florării. Poți achiziționa semințele sau bulbii soiului sau le poți planta prin divizarea soiului preferat.
Plantarea semințelor
Semințele de Gloxinia sunt mici și se comercializează sub formă granulară. Pentru plantarea lor este nevoie de pământ ușor și slab.
Ordinea însămânțării:
- Umple recipientul pentru răsaduri cu solul pregătit, care trebuie să fie nuritiv.
- Răspândește semințele uniform pe suprafață, la cel puțin 1 cm una de alta.
- Umezește solul prin pulverizare. Nu uda prin cantități mari.
- Așează recipientul într-o pungă de plastic pentru a menține umezeala.
Nu acoperi semințele cu pământ. Ideal este ca ele să fie plantate în recipiente cu diametru mic, folosind turbă. Astfel semințele germinează rapid și sunt mai puțin afectate de bolile fungice.
Plantarea gloxiniei prin frunze
Poți chiar să înmulțești gloxinia prin frunze.
Există două variante:
- Frunza (cu pețiol) poate fi înrădăcinată în mod convenabil: poți aștepta ca aceasta să prindă rădăcini în apă sau să o plantezi în pământ, așezând-o apoi într-un loc cald.
- Frunza este divizată în 2-5 părți și înrădăcinată în sol.
Această metodă îți permite să obții multe plante din același soi. Cu toate acestea, există o mare probabilitate ca frunzele să putrezească dacă nu sunt respectate condițiile de înrădăcinare.
Plantare bulbilor de gloxinia
Cel mai simplu mod de a planta gloxinia este prin plantarea bulbilor. Aceștia se plasează pe suprafața solului și se apasă ușor, astfel încât baza bulbului să fie sub nivelul solului, iar vârful la suprafață.
Trebuie avut în vedere faptul că partea superioară trebuie să fie deasupra solului, astfel încât apa să nu se acumuleze. Umezeala excesivă este periculoasă pentru bulbi.
Planta începe rapid să crească, iar înflorirea are loc în câteva săptămâni.
ÎNGRIJIREA GLOXINIEI ÎN CASĂ
Gloxinia nu este catalogată ca o plantă de interior pretențioasă. Secretele îngrijirii ei sunt udarea în timp util, fertilizarea abundentă, iluminarea suficientă și o perioadă re repaus.
Umiditate solului trebuie monitorizaă cu atenție. Nu lăsa solul să se usuce, dar nici nu administra apă în exces, pentru că este dăunător pentru plantă.
Îngrășămintele trebuie aplicate la fiecare 10-14 zile în timpul sezonului. Îngrășămintele complexe pentru plantele cu flori sunt cele mai potrivite pentru fertilizare. Nu se adaugă în perioada de repaus.
Gloxinia nu se recomandă să fie așezată pe pervazurile întunecate, nordice sau prea luminate. Cel mai bine este să așezi recipientele sub umbra unor planemai iubitoare de lumină sau la umbră în timpul orelor cu mult soare arzător.
PERIOADA DE REPAUS LA GLOXINIA
În toamnă, odată cu scăderea orelor de lumină naturală, planta încetează treptat să înflorească și se deteșează de partea supraterană. Până în primăvară, bulbul este într-o stare latentă.
Nu este necesar să scoți plantele din pământ, este suficient să așezi recipientul într-un loc întunecat, nu neaparat răcoros și ocazional să umezești ușor solul. Planta este transferată într-un loc permanent.
CELE MAI BUNE SOIURI DE GLOXINIA
Numărul soiurilor de gloxinia a depășit de mult o mie. Pentru comoditate, acestea sunt combinate într-o serie de soiuri, dar atât amestecurile, cât și soiurile specifice pot fi găsite ușor.
Cea mai populară categorie este:
Seria Tigrina care cuprinde soiuri ce se disting prin plantele compacte și culorile neobișnuite ale florilor. Marginile petalelor sunt de culoare violet (albastru Tigrina) sau roșu (roșu Tigrina), iar restul prezintă pete de aceeași culoare, gâtul este alb-crem și cu inflexiuni închise la culoare. Florile sunt foarte mari, elegante și contrastante.
Comoditatea creșterii gloxiniei este acum în trend. În cea mai mare parte a anului, te încântă cu flori mari și frumoase, iar odată cu apariția unei perioade latente, nu este nevoie să îi oferi condiții speciale sau iluminare suplimentară.