Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Grădină prietenoasă cu fluturi - top 10 plante

O selecție de flori irezistibile pentru fluturi, ca să ai o grădină însuflețită

Pentru ca fluturii să le găsească irezistibile, paturile cu flori trebuie să abunde în specii melifere, cu un parfum dulce și plăcut. Doar așa grădina ta va prinde, cu adevărat, viață. Fluturii care zboară din floare în floare reprezintă o priveliște minunată!

Flori pentru o grădină animată de fluturi

Cum percep fluturii grădina noastră?

Fluturii văd lumea mai viu și mai colorat decât noi. Vederea lor este foarte sensibilă la culori, forme și mișcări ale obiectelor (de exemplu, când petalele de flori se unduiesc sub bătaia vântului). În general, fluturii percep imaginile ca pe un mozaic, realizat din mai multe bucăți de puzzle-uri hexagonale. Pe timp de noapte, aceștia au o vedere foarte bună, care le permite să perceapă culorile la fel de intens ca în timpul zilei.

Fluturii se bucură să viziteze plantele viu colorate în: galben, roșu, portocaliu, violet și burgundia. În spectrul ultraviolet, ei disting pe petale anumite unde ce sunt invizibile pentru ochiul uman și care indică drumul spre sursa de nectar.

Flori pentru o grădină animată de fluturi

Ce fel de flori le plac fluturilor?

Fluturii iubesc florile simple, cu centrul deschis la culoare, în formă de cupă. Nu le plac florile cu petale duble, deoarece acestea conțin mai puțin nectar și sunt mai greu accesibile. Dar scopul unui fluture nu este doar să se bucure de nectar, ci și să își depună ouăle într-un loc sigur.

Din păcate, frumusețea necesită sacrificiu: fii pregătit pentru faptul că, înainte de a se transforma în fluturi frumoși, omizile se vor hrăni cu frunzișul din paturile tale de flori. Încearcă să nu atragi fluturi albi în grădină, deoarece aceștia consumă varză și dăunează recoltei. Omizile lor trebuie tratate cu insecticide.

Flori pentru o grădină animată de fluturi

Flori care atrag fluturi - Top 10 plante perene

Liliac de vară (Buddleja) – arbust de până la 2 metri înălțime, cu inflorescențe parfumate violet-liliachii, ce emană o aromă dulce de miere. Înflorește din august până în noiembrie.

Aster Novi-Belgii (Symphyotrichum novi-belgii) – atrage fluturii cu numeroasele sale petale, care se etalează de la sfârșitul verii până în septembrie. Omologii lui de dimensiuni mai mici continuă ștafeta, animând grădină din septembrie până toamna târziu.

Floarea de ceară (Asclepias syriaca) – o plantă fără pretenții, înaltă de până la 1,5 metri, cu flori portocalii sau purpurii, ca niște umbrele. Numeroasele flori tubulare emană un miros minunat de vanilie sau ciocolată. Fluturii adoră specia și dansează neîncetat deasupra arbuștilor, producând un spectacol de o frumusețe uluitoare. Din păcate, înflorirea sa este de scurtă durată - o lună, în mijlocul verii.

Floarea Elenei (Helenium autumnale) – o plantă erbacee cu flori galbene, roșii și portocalii, asemănătoare margaretelor. Bogată în nectar dulce, răsfață fluturii de la mijlocul verii până toamna târziu.

Heliotrop (Heliotropium) – o plantă fermecătoare, cu inflorescențe purpurii, în formă de scut, de până la 12 cm în diametru, care se rotește după soare. Parfumul dulce, vanilat, este foarte atractiv pentru fluturi. Aceștia nu părăsesc planta de la sfârșitul lunii iunie până la apariția frigului.

Lavanda(Lavandula) – un semi-arbust mediteranean, cu inflorescențe înalte albastre, liliachii sau violet. Nu numai florile îi sunt parfumate, ci și frunzele. Fluturii nu vor ignora lavanda din iunie până în octombrie.

Steaua strălucitoare (Liatris spicata) – o plantă erbacee cu inflorescențe mari, albe, liliachii și roz. Paniculele țepoase înfloresc la mijlocul verii, răsfățând fluturii cu nectar timp de 30-40 de zile.

Cânepa codrului (Eupatorium) – înflorește timp de 35-40 de zile, la sfârșitul verii. Coșulețele mici de flori sunt cuprinse în inflorescențe luxuriante. Există soiuri în nuanțe de roz-violet sau albe.

Echinacea (Echinacea purpurea) – aparține familiei Astrov. Înflorește la începutul lunii august, arătând ca niște margarete colorate în tonuri de roz, alb, liliachiu, vișiniu. Își păstrează aspectul proaspăt până în octombrie.

Splinăriță (Solidago) – plantă erbacee cu panicule pufoase, colectate în flori galbene strălucitoare, de formă cilindrică. Înflorește din mai până în septembrie, împărțind cu generozitate polenul și nectarul cu fluturii.

Plante anuale care atrag fluturii

  • Pufuleți (Ageratum) – sunt utilizați pentru a crea borduri joase și covoare de flori. Inflorescențele globulare pufoase pline de nectar sunt populate de fluturi din iulie până toamna târziu.
  • Mărărițe (Cosmos bipinnatus) – specie cunoscută sub numele de „mușețel mexican”. Florile fermecătoare de culoare albă, roz, roșie sau carmin oferă fluturilor nectar de la mijlocul lunii iunie până la sfârșitul lunii septembrie.
  • Cârciumăreasă (Zinnia) – plantă deosebită, cu flori portocalii ravisante, galbene sau roșii. Înflorește de la mijlocul verii până la scăderea semnificativă a temperaturii.

Alte plante anuale care se bucură de atenția fluturilor sunt rudbeckia, gălbenelele, salvia, oregano, crăițele, gura leului și violetele.

Publicat de: 10 iun 2024
Vizualizări: 384
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier