Februarie reprezintă antrenamentul de dinaintea începerii sezonului de plantare. Am selectat 20 dintre cele mai importante activități premergătoare plantării de primăvară.
De la pregătirea solului, până la plantarea semințelor potrivite pentru această perioadă, luna februarie este bogată în activități de grădinărit. Asigură-te că ai la îndemână toate materialele necesare și hai să vedem ce este de făcut înainte de luna martie.
Planul de lucru în grădina de flori
Pentru că primele care vestesc venirea primăverii sunt florile, acordă-le o atenție suplimentară. Poți începe amenajarea grădinii prin semănarea și îngrijirea plantelor precum salvia, mușcata, dalia, garoafa sau lobelia.
După ce te-ai ocupat de soiurile noi, treci la întreținerea florilor mai vechi din grădina ta. Mușcatele, daliile și crizantemele sunt specii puțin mai pretențioase, care au nevoie de o întreținere constantă.
Este momentul potrivit pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare de primăvară. Temperaturile moderate sunt ideale pentru ca substanțele să fie bine absorbite în sol. Ele țin departe bulbii de flori de boli și dăunători.
Planul de lucru în grădina de legume
Pregătește-te temeinic pentru un an agricol plin de roade. Uite ce poți pune la punct în grădina ta de legume:
- cumpără semințele pe care vrei să le sădești pe tot parcursul anului;
- achiziționează îngrășăminte și tratamente care stimulează creșterea plantelor;
- plantează cartofi;
- pregătește sera pentru plantarea culturilor de legume;
- plantează în sere de iarnă, cu iluminare artificială culturile timpurii precum; coriandrul, spanacul, ridichiile, rucola;
- în cazul unor căderi insuficiente de zăpadă, folosește câteva crengi de molid și turbă uscată sau gunoi de grajd pentru a acoperi solul din jurul căpșunilor.
Sigur că poți începe cultivarea semințelor timpurii precum: prazul, salata, sparanghelul, țelina radiculară, tomatele, vinetele și ardeiul.
Activități premergătoare plantării de primăvară în livadă
Și printre pomii fructiferi poți da o plimbare și întreprinde câteva activități pentru ca ei să se păstreze sănătoși pe tot parcursul anului. Ca prim pas, verifică situația dăunătorilor și rozătoarelor. Iată câteva trucuri pentru a scăpa de aceste pericole.
Dacă știi că există un risc ridicat ca ele să își facă apariția în livada ta, atunci bătătorește zăpada în jurul copacilor tineri și al puieților. Aplică un tratament special, ce emană un miros înțepător și leagă o plasă de protecție lângă tulpinile pomilor
- Pentru o mai bună rezistență pe perioada gerului, protejarea arborilor de grădină se face și prin refacerea stratului de var de pe trunchiul lor și asigurând prezența soarelui și a luminii.
Asigurarea îndelungată a unui strat de zăpadă oferă protecție împotriva fluctuațiilor puternice de temperatură, ce au loc în luna februarie. Așa că nu este nevoie să îndepărtezi zăpada din grădina ta de fructe. Ba chiar este o perioadă prielnică pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare de iarnă, care facilitează creșterea sănătoasă a plantelor.
Spre sfârșitul lunii, poți începe tăierile. Ele se efectuează atent, pentru a nu răni planta. Pentru plantarea merilor și perilor, asigură-te că stratifici bine solul. De altfel, e bine să verifici starea puieților de meri, peri, pruni și cireși pe timpul iernii și robustețea acestora.
- Butașii de pomi fructiferi trebuie feriți de îngheț, împachetând rădăcinile și depozitându-i în locuri răcoroase și uscate.
Nici butașii de toamnă nu trebuie lăsați de o parte. Protejează-i împotriva mucegaiului sau a uscării. Dacă arborele este aflat în grădină, este indicată scuturarea crengilor și eliberarea lor de sub greutatea stratului de zăpadă.
- Tot în februarie poți începe creșterea butașilor de viță de vie, prin plantarea în ghivece de interior, în locuri adăpostite de ger.
După cum poți vedea, luna februarie în grădină implică o mulțime de sarcini și pregătiri. Dar asta nu trebuie să îți dea bătăi de cap. Pentru că, în urma lor pământul rămâne pregătit pentru următoarele plantări, iar la finalul sezonului agricol te bucuri de rezultatele mult dorite.
Sunt foarte bune calitativ.nu au concurență preț calitate.