Am menţionat cum unora nu le place iarna pentru că au impresia că nu au ce face în grădină? Nimic mai greşit. Iarna nu înseamnă doar stat în casă cu o cană de ceai, cafea sau vin fierbinte. Fireşte că în tot acest timp nu trebuie să fii singur. Îţi poţi invita prietenii şi să vă jucaţi jocuri împreună sau să vă uitaţi la un film sau serial. Posibilităţile de a petrece timp împreună în casă cu familia sau prietenii sunt nelimitate.
Dar poţi petrece timpul pe perioada iernii şi afară. Sau mai aproape de zăpadă şi frig. Dacă ţi-ai amenajat din timp grădina pentru iarnă.
Modalităţi de a petrece mai mult timp în grădină
Scoate-i pe toţi afară pentru o bătaie cu zăpadă ca-n copilărie
E drept că iernile de altădată, cele cu multă zăpadă pe tot parcursul celor trei luni au cam dispărut, dar acest lucru nu înseamnă că nu poţi profita atunci când ninge de oportunităţile pe care ţi le oferă zăpada. Dacă ai o curte mare, scoate-i pe cei mici şi familia extinsă sau pe prieteni afară, să vă bateţi cu zăpadă. Sau pentru a construi oameni de zăpadă. Sau ca să faceţi cazemate.
O să vezi că cei mici vor dormi mai bine la prânz sau noaptea, iar adulţilor le va pica bine un vin fiert după ce v-aţi plictisit afară.
Decorează atât bradul, cât şi restul grădinii
Majoritatea dintre noi ne ocupăm atât de mult cu decorarea casei atât pe interior, cât şi la exterior, dar uităm de grădină. Dacă ai un brad în grădină, fie că este în ghiveci sau plantat, poţi să împodobeşti bradul de afară ca pe cel din casă: globuri, beteală, luminiţe, funde. Sau poţi face ca în copilărie şi poţi pune nuci sau alte fructe sau chiar bomboane de ciocolată.
Sau poţi adopta stilul americanilor, care adună o grămadă de ornamente de Crăciun de-a lungul timpului. Aceştia se iau la întrecere cu vecinii lor pe tema cine îşi împodobeşte grădina mai frumos, mai bogat, mai bine. Iar asta înseamnă să investeşti mult timp în amenajarea grădinii cu ocazia Crăciunului.
De asemenea, nu uita să scuturi atât bradul din grădină, cât şi ceilalţi pomi de zăpada care a căzut peste aceştia. Dacă e prea multă, ar putea să rupă ramurile, aşa că poţi încerca, atunci când te joci cu copiii tăi sau cu prietenii, să scuturi omătul. Dacă totuşi ajuns să se rupă ramurile, îndepărtează-le şi asigură-te că nu se mai rup şi altele.
Protejează plantele de îngheţ cât poţi de mult
Dacă ai multe plante în ghiveci pe care nu ai loc unde să le pui în casă sau în beci, atunci unele vor rămâne afară, să înfrunte iarna. Încearcă să nu le laşi să intre în contact cu pământul, pentru că pot îngheţa. Nu uita de pomii fructiferi sau de arbuşti, mai ales de trandafiri. Dacă sunt prea sensibile aceste plante, poţi oricând să le acoperi cu sticle de plastic tăiate pentru a le ţine cald, cu condiţia să le găureşti, ca să nu le opăreşti.
Dacă ai plantat târziu seminţe de orice fel de plante, la fel, ca să se prindă, ai grijă să le pui sticle de plastic.
Este o bună perioadă pentru tratamente fitosanitare
Anumite boli sau paraziţi pot rezista frigului şi gerului. Dacă nu aplici tratamente fitosanitare acum, s-ar putea să nu mai ai ce îngriji peste câteva luni. De-asta e bine să foloseşti în această perioadă var sau substanţe pe bază de sulf, ulei sau cupru. Având în vedere că plantele intră în perioada lor vegetativă, tot ce este expus temperaturilor scăzute riscă să se îmbolnăvească.
Sau poţi încerca pentru anul următor o căsuţă din lemn pentru grădină
Probabil ai mai văzut în magazinele specializate în bricolaj căsuţe din lemn pentru grădină. Sau dacă nu acolo, în reviste care se specializează în casă şi grădină. Unii le folosesc doar pentru depozitarea uneltelor cu care îngrijesc grădina, alţii doar pentru a avea un spaţiu în plus unde se relaxa sau unde lucrează sau poate unde primesc musafirii vara.
O poţi cumpăra gata făcută din magazinele specializate sau îţi poţi construi singur una sau poţi apela la cineva specializat, în funcţie de nevoi şi aptitudinile tale. Căsuţele de grădină din magazine sunt prefabricate, aşa că nu o să primeşti mai mult material decât dimensiunea căsuţei. Un dezavantaj al acestor prefabricate este că la finalul zilei, tot tu va trebui să o asamblezi pentru că magazinele nu oferă acest serviciu. Dar nu va trebui să-ţi mai baţi capul cu proiectul şi procurarea materialelor pentru a o construi.
Poţi folosi vopsea în culori pastelate pentru a o vopsi, dar pe bază de apă pentru a se usca mai repede şi a nu inhala compuşii volatili eliberaţi. În interior o poţi amenaja cum doreşti. Mai jos îţi lăsăm câteva poze din care să te inspiri.
Şi nu uita să apelezi la Grădina Max pentru proiectele din grădina ta.
Va ador ! De fiecare data dau click pe notificari, cu entutiasm ! Ma bucur ca v-am descoperit !
Bună ziua, Vă mulțumim pentru aprecieri! Vă așteptăm în continuare să vă bucurați de toate ofertele GradinaMax! O zi frumoasă!