Cu siguranță vrei să te bucuri de plante cu inflorescențe bogate sau culturi roditoare în grădina ta. De aceea, ai nevoie de ajutoare de nădejde pentru fertilizarea solului. Iar unul dintre cele mai potrivite produse este îngrășământul cu fosfor.
Nu întotdeauna solul poate să susțină plantele și să le ofere mineralele și nutrienții de care au nevoie pentru a crește. Și pentru că este necesar să îți concentrezi atenția pe plantele din grădină, te sfătuim să iei în considerare aplicarea tratamentelor periodice cu fertilizator fosfatic. De ce?
Află din articolul de astăzi care este rolul fosforului în dezvoltarea plantelor și cum aplici corect îngrășămintele.
Rolul fosforului în creșterea plantelor
Fosforul este un mineral adesea prezent în sol și care are acțiuni benefice asupra dezvoltării armonioase a plantelor. Pentru că nu se dizolvă și nici nu se descompune la fel de ușor precum azotul, el se folosește cel mai des în stare lichidă.
Totuși, există trei tipuri de îngrășăminte cu fosfor:
- solubil. Se aplică primăvara și toamna în combinație cu alte îngrășăminte;
- ușor solubil. Se utilizează predominant toamna;
- insolubil. Este destinat exclusiv solurilor prea acide.
Și în lista beneficiilor pe care fosforul le are asupra plantelor din grădină, putem enumera:
- facilitarea procesului de înrădăcinare a plantei în sol și prinderea răsadurilor sau semințelor;
accelerarea procesului de maturizare a plantei și dezvoltarea fructelor;
ușurarea procesului de altoire;
susținerea maturării polenului la plante;
stimularea dezvoltării complete a rădăcinilor pentru absorbția substanțelor nutritive din sol;
rezistența la boli fungice, mucegaiuri și dăunători pentru lăstar;
responsabilitatea procesului de înflorire și formare a fructelor;
susținerea procesului de fotosinteză și ajutor la transportul substanțelor hrănitoare în toată planta.
Așadar, aplicarea îngrășămintelor cu fosfor ajută la creșterea și dezvoltarea completă a lăstarului, dar și la obținerea unei culturi bogate și roditoare.
Tipuri de îngrășăminte fosfatice
Deoarece este mai dificil pentru fosfor să se descompună și să se infiltreze în solul plantei, asigură-te că fertilizatorul este aplicat foarte aproape de rădăcină.
Practic, trebuie să îndepărtezi o parte din pământul care acoperă rădăcina și apoi să aplici tratamentul cu fosfor. Ai grijă să nu sapi prea mult deoarece riști ca planta să nu mai fie fixată în sol sau chiar să-i distrugi rădăcinile.
Și pentru că există numeroase tipuri de soluri și răsaduri ce pot fi plantate, există și diferite tipuri de îngrășăminte pe bază de fosfor. De exemplu:
Superfosfat;
Fosfat de potasiu;
Fosfat de amoniu;
Monofosfat de potasiu.
Aplicarea îngrășămintelor cu fosfor
Pe lângă stabilirea cu exactitate a tipului de fertilizator potrivit, trebuie să cunoști și metodele corecte de aplicare.
Superfosfatul
El se compune din fosfat monocalcic, acid fosforic, magneziu și sulf. Bineînțeles, în cea mai mare cantitate regăsim fosforul, indiferent că este vorba de superfosfat simplu cu concentrație 20% sau dublu cu un procent de 50% fosfor. Și orice tip de superfosfat ai alege, îl poți aplica pe orice cultură sau tip de sol.
Fosfatul de potasiu
Are o compoziție de aproximativ 50% fosfor și 35% potasiu, fiind absorbit foarte bine de rădăcinile plantei. Deși se găsește sub formă de pulbere fină, aplicarea fosfatului de potasiu necesită diluarea în apă.
Fosfat de amoniu
Este obținut de obicei prin neutralizarea acidului fosforic datorită amoniacului. În plus, din reacția chimică rezultă și azot pentru fertilizarea plantelor. Iar pe lângă azot și fosfor în proporție de 50%, îngrășământul conține și clor. Așadar, nu este destinat utilizării pe soluri acide. De exemplu, îl poți folosi pe:
Monofosfat de potasiu
Cu o acțiune mai redusă decât celelalte tipuri de îngrășăminte, monofosfatul are o concentrație de 30% potasiu și doar 23% fosfor. Totuși, este inferior nitratului de potasiu și superfosfatului.
De asemenea, îngrășămintele pe bază de fosfor sunt potrivite atât pentru tratament în sol, cât și ca pansament foliar.
Fosfor pentru plante: deficit sau exces?
Enzimele care ajută la dezvoltarea plantei se pot găsi în sol în cantități fie excesive, fie deficitare. Iar când vine vorba de fosfor, poți observa nevoia de fertilizare fosfatică astfel:
tulpinile și frunzele plantei își schimbă culoarea într-un verde mai închis, iar apoi se învinețesc pe margini;
frunzele cresc deformat și cad înainte de a ajunge la maturitate;
planta are dimensiuni reduse și este firavă.
Spre deosebire de azot sau potasiu, excesul de fosfor nu dăunează culturilor întrucât plantele își iau doar aportul necesar. Iar restul fosforului se depozitează în sol.
De aceea, specialiștii GrădinaMax îți recomandă să urmezi cu rigurozitate tratamente potrivite pentru fertilizare pe bază de fosfor și să acorzi atenție sporită plantelor tale.
Sperăm că articolul de astăzi te-a ajutat să descoperi care este rolul fosforului în dezvoltarea corectă a plantelor, precum și modalitățile corecte de aplicare a îngrășămintelor.
De acum plantele tale se pot bucura de tratamente speciale cu nutrienți necesari. Iar tu beneficiezi de grădini frumoase și parfumate.
Până data viitoare, să grădinărești cu spor!