Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îți dorești un cactus de apartament? Iată cum îl îngrijești

Cactusul de apartament este una dintre cele mai simplu plante de îngrijit. Originar din mediile aride precum deșerturile din Mexic și Statele Unite ale Americii, cactusul este răspândit și în pădurile tropicale din Californica și America Centrală și de Sud.

Cactusul se deosebește foarte mult de celelalte plante datorită modului în care supraviețuiește atât în mediul lui natural, cât și în ghiveci: stochează apa în trunchi, astfel că reușește să trăiască chiar și în condiții de secetă.

Tipuri de cactus de apartament

Disponibil în variate forme, dimensiuni și culori, cactusul de apartament este cea mai potrivită opțiune atunci când ești pasionat de plante, îți dorești să ai cât mai multe, însă dispui de un timp limitat pentru a le îngriji.

Te invităm să descoperi în continuare care sunt regulile de bază pentru îngrijirea cactuslui de apartament.

Cactusul de apartament: companionul simpatic al tuturor iubitorilor de plante

Cactușii sunt plante perene, ce ies în evidență datorită aspectului țepos și verde și lipsei de frunze. Un alt element particular este și faptul că aceștia înfloresc rar. În majoritatea cazurilor, au o singură floare, iar aceasta este albă, galbenă, roșie sau violet.

De regulă, cactușii se dezvoltă într-un ritm lent, de-a lungul mai multor ani, și cresc fie pe verticală, fie în diametru, situație în care rămân pitici.

Îngrijirea cactusului de apartament: sfaturi pentru o creștere armonioasă

Solul potrivit

Cactusul de apartament are nevoie de un amestec din nisip și turbă, la care se adaugă un strat de pietriș pe deasupra.

În ceea ce privește replantarea lui, indicat este să nu îî schimbi mediul sau pământul prea des, întrucât îi afectează dezvoltarea. Fiind o plantă statornică, cactusul de apartament are capacitatea de a se dezvolta singur, astfel că nu necesită fertilizare.

Ghiveciul adecvat

Principalul aspect de care trebuie să ții cont este materialul ghiveciului. Recomandat este să alegi un vas fabricat din lut, deoarece cactusul poate să rețină mult mai bine apa.

De asemenea, pentru tipurile de cactuși de apartament pitici, este nevoie de un ghiveci cu câțiva centimetri mai larg decât diametrul plantei. Pentru cactușii care se dezvoltă vertical, trebuie să achiziționezi un vas care are diametrul îndeajuns de larg încât să permită extinderea rădăcinilor plantei.

Ingrijire cactus de apartament

Cantitatea de apă necesară

Întrucât este o plantă obișnuită să își stocheze rezerve de apă foarte multe zile, cactusul de apartament poate fi udat rar. Indicat este să aștepți până ce pământul se usucă pentru a-l uda din nou.

În caz contrar, riști ca planta să moară din cauza excesului de apă.

Intensitatea luminii

Cactusul de apartament iubește lumina, însă nu este recomandat să îl poziționezi într-un loc în care razele soarelui se reflectă în mod direct. Prin urmare, acesta poate fi așezat în diverse locuri ale casei:

Ghiveci cactus de apartament

  • pe pervaz, însă numai dacă pe timp de noapte, cactusul de apartament are parte de o temperatură mai scăzută; dacă, spre exemplu, ai în apropierea lui un calorifer, este contraindicat, deoarece cactusul de apartament nu este adeptul căldurii excesive;
  • pe balcon, dacă cactusul de apartament nu este expus în mod direct razelor soarelui;
  • în bucătărie sau sufragerie.

Modalități de înmulțire a cactusului de apartament

Cactusul de apartament se înmulțește prin semințe, butași sau lăstari. În cazul înmulțirii prin semințe, cactușii se dezvoltă într-un ritm foarte lent.

În ceea ce privește înmulțirea prin butași, aceștia au nevoie în primă fază de un amestec de sol nisipos cu turbă pentru a prinde rădăcini. Ulterior, pot fi mutați într-un vas cu pâmânt obișnuit pentru cactușii de apartament.

Nu în ultimul rând, înmulțireaa prin lăstari este cea mai simplă metodă.

Câteva lucruri mai puțin știute despre cactusul de apartament

Dezvoltare cactus de apartament

1. Nu este predispus dăunătorilor și sunt slabe șanse să dezvolte paraziți.

2. Cactusul iubește aerul curat, astfel că este recomandat să aerisești zilnic camera.

3. Îi displac variațiile mari de temperatură și trebuie ferit de curenții de aer rece pe timpul iernii.

4. Majoritatea florilor de cactus rămân deschise pentru o perioadă scurtă de timp.

5. Cele mai frecvente tipuri de cactus de apartament sunt speciile: cactus multicolor și cactusul Opuntia.

Acum că ai aflat cât de ușor este să îngrijești un cactus de apartament, este timpul să-ți alegi preferatul.

Mult spor la grădinărit!

Publicat de: 17 apr 2019
Vizualizări: 92608
(Voturi: 1653, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
crenganis gheorghe
23 feb 2023

Buna ziua, va rog, cum ud cactusul in ghiveci de ceramica fara farfurie? Practic exista un ghiveci de plastic in interiorul ghiveciului de ceramica. Multumesc anticipat!

G
24 feb 2023

Bună ziua,

Ghiveciul de ceramică este suficient pentru Cactus. Atenție însă, nu îl udați în exces.

Întrucât este o plantă obișnuită să își stocheze rezerve de apă foarte multe zile, cactusul de apartament poate fi udat rar. Indicat este să așteptați până ce pământul se usucă pentru a-l uda din nou. În caz contrar, riscați ca planta să moară din cauza excesului de apă. 

Vă atașez un link cu informații despre îngrijire. 

https://gradinamax.ro/articles/iti-doresti-un-cactus-de-apartament-iata-cum-il-ingrijesti

O zi frumoasă!

Ioana
14 oct 2020

Bună dimineața! Am o intrebare: ce temperatură preferă cactușii? Este bună mărimea ghiveciului cactusului meu? Mi se pare cam prea mică, dar nu stiu daca să i-l schimb sau nu. În partea de jos s-a uscat putin, datorită faptului că îl udam pe sus. Sper să își revină cu ajutorul sfaturilor dumneavoastră. Multumesc anticipat!

upload_img1
GDiana
14 oct 2020

Buna ziua Ioana, Pe perioada iernii este necesar sa pastrezi cactusul la o temperatura constanta de 10 grade Celsius. Astfel daca este pastrat 2-3 luni la temperaturi mai scazute, primavara infloreste. Iarna cactusii pot fi udati o singura data pe luna. Ghiveciul ales este potrivit

Ioana
12 oct 2020

Bună ziua, este indicat să ud cactusul prin absorbție(prin farfurioară) sau pe sus? Articolul a fost foarte folositor pentru mine! Mulțumesc anticipat! Acesta este cactusul meu. Ce sfaturi îmi puteți da?

upload_img1
GDiana
13 oct 2020

Buna ziua Ioana, Iti multumim pentru aprecieri. Apa se toarnă în farfuria ghiveciului, nu direct în ghiveci.

Ioana
12 oct 2020

Bună ziua, este indicat să ud cactusul prin absorbție(prin farfurioară) sau pe sus? Mulțumesc anticipat! Articolul acesta a fost foarte important pentru mine!

GDiana
13 oct 2020

Buna ziua Ioana, Apa se toarnă în farfuria ghiveciului, nu direct în ghiveci.

Roberta
01 sep 2020

Cat de des trebuie udat cactusul?

GDiana
02 sep 2020

Bună ziua, Cactusul de apartament poate fi udat rar. Indicat este să aștepți până ce pământul se usucă pentru a-l uda din nou.

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier