Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Metode prin care să îți păstrezi plantele perene pe timp de iarnă

Dacă ești un iubitor de plante perene știi deja că acestea trăiesc aproximativ doi-trei ani și deși se ofilesc în sezonul rece, revin la viața în fiecare primăvară pentru a ne transforma grădina într-un sanctuar de culoare și miresme.

Pentru reînflorirea din primăvară, plantele perene își extrag energia din rădăcină. Din acest motiv se diferențiază de plantele anuale și bienale, al căror ciclu de viață este mai scurt și pentru care semințele sunt foarte importante în procesul înmulțirii.

Deși în categoria perenelor pot fi incluși arbuștii, ne referim la plantele perene nelemnoase, cum ar fi daliile, gladiolele, zambilele, begoniile, anemonele, narcisele, lalelele, ochiul boului sau crizantemele care ne înfrumusețează grădina până toamna târziu.

Bineînțeles, există o varietate de plante perene nelemnoase care pot transforma fiecare grădină într-un Eden în miniatură.

În zonele cu o climă temperată, așa cum este și țara noastră, plantele perene au nevoie de atenție specială pentru a reînflori abundent în fiecare primăvară.

Așa că ți-am pregătit câteva sugestii pentru păstrarea plantelor perene în condiții optime până la primăvara viitoare.

1.Curățarea și împachetarea plantelor perene în noiembrie

La final de octombrie – început de noiembrie, plantele perene se pregătesc de perioada de repaus vegetativ. Repausul vegetativ este modalitatea lor de a se apăra de frigul și umezeala din timpul iernii, conservându-și energia pentru următorul ciclu de înflorire.

Înainte de repausul vegetativ, plantele perene au nevoie de cosmetizare. Semnul că plantele perene din grădina ta se pregătesc de repaus este ușor de reperat. Uscarea și căderea frunzelor marchează începutul unui ciclu de inactivitate.

În această situație tot ce trebuie să faci e să îndepărteazi frunzele uscate și să protejezi de îngheț rădăcinile plantei.

Pentru plantele perne fragile din grădina ta pregătește sisteme de protecție și montează puncte de sprijin pentru a nu fi doborâte de greutatea zăpezii de peste iarnă. Ai grijă să nu acoperi plantele cu sisteme de protecție prea devreme. Din cauza căldurii emanate de ambalaj, planta poate începe să vegeteze, iar primul îngheț îi va fi fatal.

Pentru ca împachetarea plantelor perene să fie eficientă optează pentru unul dintre următoarele materiale:

  • pânză de sac;
  • folie de plastic perforat;
  • folie de plastic cu bule de aer;
  • frunze uscate;
  • ramuri de conifere;
  • paie uscate și coceni.

2. Mulcirea plantelor perene toamna

Înainte de repausul vegetativ, o alternativă demnă de luat în calcul este și mulcirea solulului. Stratul de mulci are rolul de a echilibra temperatura solului și de a fertiliza planta care urmează să reînflorească în primăvară. În plus, acest strat de mulci reduce riscul de creștere al buruienilor, reține umiditatea în sol și previne condensul.

Mulciul se poate pregăti din resturi de iarbă tăiată și lăsată la uscat, din frunze uscate și mărunțite, din rumeguș amestecat cu bucăți de scoarță de copaci. Aplică stratul de mulci la baza plantelor tale perene și le vei oferi un real ajutor pe timp de iarnă.

3. Transplantarea plantelor perne în ghiveci

O altă variantă în locul împachetării plantelor perne este transplantarea acestora într-un ghiveci pe timp de iarnă și adăpostirea lor în casă sau pe balcon. Poți proceda în acest mod cu asterul sau crizantemele.

Mai ales în cazul în care amplasezi planta pe balcon, alege un ghiveci termorezistent. Înainte de mutarea plantei în interior, îndepărtează părțile uscate și asigură-te că nu a căzut pradă paraziților. Dacă ai identificat semnele paraziților, e clar că se impune tratarea plantei cu un insecticid potrivit.

De regulă, se recomandă să poziționezi ghiveciul într-un loc bine luminat, dar răcoros. Zona în care planta este amplasată trebuie să fie și bine aerisită.

Dacă te hotărăști să amplasezi ghivecele în grădină, trebuie să îți iei câteva măsuri de precauție pentru că acestea sunt predispuse la îngheț și se pot sparge.

Învelește ghiveciul cu o folie de plastic și așază-l pe un suport de lemn pentru a evita contactul direct cu solul. Ghivecele din polistiren, lemn, beton, fibră de sticlă sunt mult mai rezistente decât ghivecele de teracotă și nici nu mai necesită învelire.

4.Nu uita de plantele cu bulbi!

Plantele perene cu bulbi din grădina ta, cum ar fi zambilele, lalelele, gladiolele, au un regim special când vine vorba de perioada de repaus vegetativ.

Se recomandă să scoți bulbii din pământ înainte de primul îngheț și să-i pui la uscat. Depozitează-i pentru o perioadă de aproximativ două săptămâni într-un loc lipsit de umezeală și lumină, dar aerisit și cu o temperatură echilibrată. O cămară sau o debara sunt alternative bune.

Fii atent ca bulbii să nu aibă urme de mucegai pe ei sau suprafețe moi. E indicat să-i stropești preventiv cu o substanță antifungică din magazinele de profil.

Sperăm că sugestiile noastre vor fi utile pentru păstrarea și protejarea plantelor tale perene pe timp de iarnă.

Până data viitoare să grădinărim cu drag și spor, indiferent de sezon! Blogul GrădinaMax îți stă la dispoziție cu cele mai utile sfaturi.

Publicat de: 13 noi 2019
Vizualizări: 5473
(Voturi: 4, Evaluare: 4.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier