Așa cum îi spune și numele, dovleacul plăcintar și-a câștigat popularitatea în domeniul gastronomic prin gustoasele plăcinte umplute cu dovleac. Pe lângă gustul savuros, dovleacul este cunoscut și pentru multiplele beneficii pe care le aduce organismului uman.
Fiind o bogată sursă de minerale, vitamina A, E și C, dar și betacaroten, dovleacul plăcintar menține frumusețea pielii și îți dăruiește longevitate. În plus, dovleacul trebuie inclus în regimul alimentar al persoanelor diagnosticate cu diabet pentru că reglează glicemia din sânge, contribuie la regenerarea pancreasului și menține insulina la valorile normale.
Printre proprietățile sale curative se mai numărăr și reglarea tensiunii arteriale, ameliorarea simptomelor menopauzei, dar și ameliorarea osteoporozei.
După cum ai văzut, dovleacul plăcintar este un ingredient de bază în farmacia naturii pe care merită să-l ai chiar la tine în grădină.
De aceea, experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva sfaturi utile pentru plantarea dovleacului în grădină.
Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi, dar și condițiile necesare pentru o plantare de succes!
Plantarea dovleacului în grădină
Dacă ai emoții, e bine să afli că dovleacul nu este pretențios, iar o întreținere constantă și administrarea tratamentelor fitosanitare necesare oricăror legume, îți garantează succesul.
Înainte de plantarea propriu-zisă, asigură-te că zona de plantare este atent curățată de buruieni. Dovleacul are nevoie de o zonă de amplasare umbrită, cu un sol umed și bine drenat. În materie de sol, dovleacul preferă fie solurile acide, fie pe cele neutre.
Pentru însămânțare e nevoie să formezi în pământ mușuroaie aflate la o distanță de 90 cm între ele. În aceste mușuroaie se plasează maxim șase semințe.
Distanța de plantare este de 1,2 -1, 8 m între rânduri, iar adâncimea de plantare indicată este de maxim 2, 5 cm.
Odată stabilite aceste detalii, e important să știi că dovleacul plăcintar se plantează la două- trei săptămâni după ultimul îngheț. Mai exact, perioada propice este luna aprilie până în prima jumătate a lui mai, când temperatura atinge valori de 7 °C - 8 °C.
Alte culturi de primăvară care preced cultura de dovleac sunt cele de spanac, fasole, mazăre, ceapă verde.
Vezi și ghidul de primăvară pentru plantarea și îngrijirea spanacului.
Îngrijirea dovleacului plăcintar
Dovleacul este avid după substanțe nutritive pe care în mod normal trebuie să le extragă din sol. Dacă solul din zona de plantare nu este atât de bogat în nutrienți, principala soluție este administrarea îngrășămintelor naturale și chimice. Cu toate acestea, folosește îngrășământul cu moderație pentru că o cantitate prea mare poate fi dăunătoare plantei.
Îngrășământul natural la care poți apela este bălegarul, frunzele sau paiele. Ai grijă să nu aplici aceste îngrășăminte decât după o perioadă de fermentare. Protejează rădăcinile atunci când administrezi îngrășământul.
Cele mai potrivite îngrășăminte chimice pentru dovleac sunt cele pe bază de azot, potasiu și fosfor. Acestea se aplică progresiv, în funcție de perioada de dezvoltare a dovleacului.
De exemplul, îngrășământul pe bază de azot stimulează creșterea și se aplică în perioada de început a culturii. Fosforul facilitează înflorirea, iar potasiul se aplică după apariția dovleacului și contribuie la dezvoltarea armonioasă.
În ceea ce privește îngrășămintele, respectă cu strictețe instrucțiunile și cantitățile indicate de producători.
În perioada de secetă, dovleacului i-ar prinde bine un sistem de udare prin picurare.
Bolile și dăunătorii care atacă dovleacul
Cele mai comune boli care atacă dovleacul sunt mana curcubitaceelor și făinarea curcubitaceelor. Primele semne de mană sunt petele verde deschis care apar pe partea superioară a frunzelor. Treptat, petele se îngălbenesc, apoi devin maronii.
Făinarea curcubitaceelor este un tip de ciupercă nocivă atât pentru frunze, flori, cât și fruct. Pe suprafața acestora se poate observa un miceliu de consistență transparentă, sub care se remarcă țesuturile plantei. Inițial acestea au o culoare galbenă și sfârșesc prin a se usca. Temperaturile de peste 24 °C favorizează apariția acestei ciuperci.
Printre dăunătorii care atacă dovleacul se numărăr afidele, păduchii verzi, tripșii, coropișnițele, viermii.
Pentru evitarea bolilor și dăunătorilor se recomandă administrarea moderată de fungicide, dar și irigarea culturilor la sol, adică prin sisteme de irigare de tip picurator.
Recoltarea dovleacului
Dacă pe suprafața dovleacului au apărut primele dungi galben-verzui e semn clar că recoltarea poate să înceapă. Un alt semn este coaja tare. De regulă, recoltarea se face la începutului lunii septembrie înainte de prima brumă.
Pentru că vrejul este sensibil, cel mai bine este să folosești un cuțit cu care să tai atent codița. Dacă tai greșit codița, fructul va fi mai puțin rezistent. Când vrei să muți fructul dintr-un loc în altul, ține-l pe suprafața palmelor. Dovleacul trebuie curățat bine înainte de a fi dus pe rafturile cămării sau depozitat în lăzi.
Sperăm că vei pune în aplicare cât de curând sfaturile noastre despre plantarea dovleacului în grădină și îți vei surprinde familia cu o recoltă bogată și plăcinte savuroase.
Pentru mai multe ponturi interesante despre grădinărit, te invităm să citești articolele noastre din rubrica Sfaturi și recomandări.
Până data viitoare, spor la grădinărit și primăvară roditoare!