Pentru a avea o grădina de vis, experții GrădinaMax îți vin în ajutor cu cele mai bune sfaturi pentru plantarea și îngrijirea corectă a azaleei.
De ce să plantezi azaleea?
Azaleea este o floare frumoasă, foarte populară. Grădinarii din întreaga lume o îndrăgesc pentru caracteristicile ei. Fiind un simbol al feminității și al delicateței, poți opta să o oferi unei persoane dragi. Chiar o poți întâlni astăzi într-o mulțime de buchete frumoase.
Azaleea se găsește în numeroase culori, inclusiv roz, roșu, alb, galben și violet.
Anotimpul în care o poți planta variază, astfel încât o poți sădi toamna, iarna și primăvara. Este în regulă și vara, doar că nu trebuie lăsată să se usuce.
Cultivă azaleea în grădină lângă soiuri perene împădurite, cum ar fi crinul de toamnă, ferigi, orhidee de grădină și multe altele. Pe toate le poți cumpăra din catalogul GrădinaMax.
Cum se plantează azaleea
Primul lucru pe care trebuie să îl faci atunci când plantezi azaleea este să faci solul cât mai prietenos. Azaleea are rădăcini firave așa că trebuie să avem un sol deschis și primitor.
Dacă plantezi mai multe azalee, asigură-te că au spațiu suficient între ele.
- Alege ca amplasament un loc însorit sau cu umbră parțială.
- Cu ajutorul unei lopeți, începe să sapi și să cureți, astfel încât să faci o zonă accesibilă de trei picioare lățime.
Este nevoie de un sol cât mai organic, așadar dacă este prea tare sau uleios, elimină cât mai mult din el. Noi îți recomandăm să folosești și îngrășământ de flori, dacă vrei ca ele să crească rapid. Găsești o gamă variată de fertilizanți și în oferta GrădinaMax.
Pași în plantarea azaleei
- Adaugă îngrășământ GrădinaMax și amestecă cu pământul original, pentru a face azaleea să crească cât mai frumos și sănătos.
- Sapă o zonă în mijloc suficient de adâncă cât să acoperi rădăcina și fundul plantei.
- Scoate azaleea din ghiveciul atașat, cu un cuțit scormonește adunătura de rădăcină în cât mai multe locuri, iar cu degetele slăbește-o cât mai mult.
- Plasează planta în locul din mijloc amenajat astfel încât partea de sus a rădăcinii să fie ușor deasupra suprafeței solului.
- Pentru a îmbogăți solul cât mai mult, folosește mulci din așchii, paie de pin, fibre de lemn (orice vrei să folosești) și pune totul în jurul plantei.
- Udă planta și solul încet și temeinic. Stropește din nou a doua zi după plantare.
Îngrijirea azaleei
Nu sunt prea mulți pași de realizat pentru îngrijirea ei, dar cu toate acestea este bine să faci următoarele lucruri:
- planta trebuie udată cel puțin o dată pe săptămână, cu excepția cazului în care este în lumina directă a soarelui, caz în care trebuie udată mai frecvent; ai grijă să nu lași azaleea să se usuce, altfel se va ofili;
- este recomandat să o așezi într-un loc în care să se bucure de razele soarelui de dimineață, dar nu și de cel de amiază;
- un moment bun pentru a aplica mulci din nou este după ce florile au căzut;
- fertilizează azaleea doar dacă are nevoie; dacă solul este bogat și acid atunci nu este nevoie de alte operațiuni;
- dacă este nevoie să aplici îngrășământ, fă-o primăvara imediat după înflorire;
- îndepărtează ramurile moarte în primăvară; tunderea timpurie a plantelor de azalee va permite ca energia plantei să fie direcționată către producerea unei noi creșteri; găsește ramurile moarte care necesită tăiere;
- taie atent zonele care par prea aglomerate pentru a promova fluxul de aer și pentru a îmbunătăți aspectul tufișului.
Spor la grădinărit și contactează-ne dacă ai nevoie de ajutor.