Cu toții ne dorim să avem o grădină frumoasă, ca-n Rai. Cântecul păsărilor să se audă dis-de-dimineață în livada plină cu pomi fructiferi. Florile să răsară grațioase din pământul proaspăt prelucrat. Este o imagine minunată, nu-i așa? Și, dacă tot suntem la capitolul flori, hai să povestim despre arbustul Forsythia, pe care trebuie neapărat să-l adaugi în grădina ta. Urmează sfaturile specialiștilor GrădinaMax legate de plantarea și îngrijirea florii de Forsythia și grădina ta se va întregi și va fi plină de culoare.
Ce este Forsythia sau salcia de aur
Dacă ești o persoană solară, căreia îi plac culorile vii și nuanțele puternice de galben, atunci Forsythia este clar alegerea potrivită pentru a-ți înfrumuseța și împodobi grădina.
Unul dintre vestitorii primăverii, arbustul Forsythia este nativ din Asia de Est. Acest gen cuprinde aproximativ 13 specii, însă nu sunt toate folosite la amenajarea grădinilor.
Florile de Forsythia constituie hrana unor larve de fluturi precum Naenia Typica.
Cele mai populare soiuri sunt:
- Forsythia Goldraush;
- Forsythia Goldzauber;
- Forsythia Lynwood Gold;
- Forsythia Mikador, soi care se poate crește cu succes în ghiveci.
Mai mult, poți folosi acest arbust pe post de gard viu, solitar sau în grupuri.
Plantarea și îngrijirea florii de Forsythia
Acest arbust se plantează rapid. Nu trebuie să depui un efort mare. Și, în ceea ce privește îngrijirea lui, lucrurile stau la fel.
Nu sunt necesare scheme complexe de tăiere. Este o plantă nepretențioasă, crește repede și are frunzele verzi pentru mult timp, ca tu să te bucuri de și mai multă culoare în grădina ta.
Hai să vedem cum se plantează arbustul Forsythia.
Plantarea florii de Forsythia
În primul rând, trebuie să ții cont de un aspect important: furnizorul de material săditor. Pentru rezultate excelente, materialul săditor trebuie să fie împachetat special, să aibă garanție 90 de zile și să vină cu broșura care conține instrucțiunile de plantare.
Dacă te-ai asigurat că furnizorul tău de material săditor îndeplinește toate aceste condiții, vei vedea cât de armonios se va dezvolta arbustul Forsythia.
Așa cum am menționat mai sus, plantarea și îngrijirea Forsythia nu necesită foarte mult efort, deoarece nu este o plantă pretențioasă.
În plus, cam toate soiurile populare de Forsythia se pot planta atât în perioada martie-mai, cât și în septembrie-noiembrie.
Așa cum ți-am promis, iată sfaturile esențiale pentru plantarea acestuia.
Perioada plantării arbustului Forsythia
Poți planta arbustul Forsynthia atât primăvara, cât și toamna. Noi îți recomandăm să îl plantezi primăvara, la temperaturi de peste 7 grade Celsius. În acest fel, o să prindă rădăcini puternice și o să aibă condiții propice dezvoltării, până la venirea sezonului rece.
Locul și procedura plantării
Locul de plantare ideal pentru Forsythia este cel unde bate soarele cel mai puternic. Așa că, dacă ai prin grădina ta un loc însorit, știi ce ai de făcut.
Însă arbustul Forsythia tolerează destul de bine și locurile mai umbroase. Însă înflorirea va fi mult diminuată și întârziată.
De asemenea, floarea nu trebuie expusă vânturilor puternice și reci, așa că trebuie să ții cont de amplasament și din acest punct de vedere.
Plantarea arbustului se efectuează în felul următor:
- se pregătește o gaură adâncă de aproximativ 60 cm adâncime și 60 cm diametru;
- se plasează planta;
- deasupra se pune un amestec de humus cu nisip;
- se acoperă cu pământ, care apoi se compactează și se udă corespunzător.
Solul preferat de Forsythia
Forsythia se adaptează rapid oricărui tip de sol, însă, pentru o dezvoltare rapidă și armonioasă, sunt recomandate solurile ușoare și fertile.
Irigarea arbustului Forsynthia
Forsynthia este o plantă rezistentă la secetă, așa că nu necesită o schemă de irigare complexă. Însă, dacă perioada de secetă se prelungește și precipitațiile sunt insuficiente, este indicat să fie irigată de 2 ori pe lună, cu un volum de apă de 7-10 litri.
Folosirea îngrășămintelor
Chiar dacă nu este o plantă pretențioasă, Forsynthia are nevoie de îngrășăminte.
Dacă ai plantat arbustul, să zicem, în luna martie, în aprilie poți aplica în jurul tufișului niște gunoi de grajd peste care verși apă. Apoi, peste două luni, aplică îngrășăminte minerale.
Îngrijirea arbustului de Forsynthia
La capitolul îngrijire, includem tunderile.
Dacă ai de-a face cu arbuști tineri, nu sunt necesare tăierile. Doar dacă vorbim de ramuri uscate sau rupte.
Iar arbuștii adulți sunt tăiați vara, după ce inflorescențele s-au trecut. Sunt eliminați lăstarii vechi.
Așadar, dacă vrei să ai o grădină lăudată de toată lumea, plantarea și îngrijirea florii de Forsynthia este cea mai potrivită alegere.
Specialiștii GrădinaMax sunt aici pentru tine cu multe sfaturi și informații despre plantarea și îngrijirea arbuștilor ornamentali. Ne poți contacta pentru mai multe detalii.