Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea și îngrijirea iasomiei pentru o grădină parfumată

Iasomia este o plantă ornamentală și cățărătoare foarte îndrăgită de către iubitorii de flori, datorită parfumului minunat pe care îl emană dar și aspectului care încântă orice privire.

Rezultatul dintre verdele intens al frunzelor și albul curat al florilor de iasomie este un contrast de culoare care îi oferă plantei un aspect inedit.

Florile sale sunt rotunde și dese, alcătuite din petale mărunte așezate suprapus. Este o plantă cățărătoare, iar florile se dezvoltă uniform pe suprafața ei. Însă principalul motiv pentru care această floare este adorată de toți iubitorii de plante, este parfumul inedit și încântător pe care-l răspândește în toată grădina.

Cum se plantează iasomia?

Mai jos ți-am pregătit câteva recomandări utile despre cum se plantează iasomia și ce îngrijiri trebuie să îi acorzi pentru a obține o curte parfumată și care să încânte toate privirile.

Pasul 1: este pregătirea terenului pentru plantarea iasomiei

Locul unde alegi să plantezi iasomia trebuie să fie unul însorit.

Pentru ca planta să se prindă rapid, trebuie să sapi o groapă cu adâncimea de aproximativ 30, 40 de centimetri. Nu uita să înlături resturile vegetale rămase pentru ca rădăcina plantei să se prindă fără probleme.

Pe fundul gropii nou săpate poți așeza un strat de îngrășământ, nu mai gros de 5-10 centimetri. Ca sfat general, groapa finală ar fi bine să aibă un diametru de două ori mai mare decât recipientul în care planta a fost păstrată până în momentul plantării.


Pasul 2: este plantarea propriu-zisă a iasomiei

Este momentul să scoți iasomia din ghiveci sau din recipientul în care ai păstrat-o până în acest moment. 

Fixează planta în groapa pregătită și ai grijă ca rădăcina să fie, atât cât este posibil, paralelă cu nivelul solului.

După ce ai fixat răsadul, acoperă groapa cu pământ, fără a deteriora tulpina ori rădăcina.

Și, așa cum ești obișnuit, după plantare udă din belșug iasomia pentru ca aceasta să se prindă rapid. Atenție: apa nu trebuie să băltească în jurul rădăcinii.

Sfaturi pentru îngrijirea iasomiei

Felicitări, ai reușit să plantezi cu succes iasomia! Acum ți-am pregătit câteva sfaturi care o să-ți folosească pentru îngrijirea iasomiei.

Cum se îngrijește iasomia?

Îngrijirea plantei începe din prima zi în care a fost sădită, dar este o plantă care se îngrijește fără prea mare eforturi.

Curățarea atentă și periodică a crengilor de iasomie o ajută să se dezvolte mai viguros.

Iasomia atrage privirile tuturor dar va fi preferată și de insecte.

Fluturii preferă planta, însă în jurul ei pot fi prezente albine sau viespii. Curăță floarea cu atenție doar atunci când folosești o îmbrăcăminte adecvată. Pentru a evita apariția dăunătorilor în exces poți stropi iasomia – în acest caz achiziționează soluțiile doar din cadrul magazinelor de specialitate.

Iasomia nu este o plantă care necesită îngrijire specială, însă dacă dorești să se dezvolte armonios atunci este nevoie să o îngrijești periodic: 

  • trebuie îndepărtate toate ramurile uscate, pentru a face loc celor tinere și verzi;
  • primăvara, începând din luna martie, este nevoie de o curățare generală a crengilor uscate. Astfel, planta o să reîntinerească și o să aibă un aspect sănătos în sezonul de înflorire;
  • vara, când soarele este mai puternic, planta se dezvoltă foarte mult, dar și crengile se usucă mai des.  Toate aceste crengi uscate trebuie îndepărtate manual, recomandarea noastră este să folosești foarfeca pentru grădinărit;
  • ultima cosmetizare a iasomiei se face toamna, înainte de primele temperaturi negative.

Iasomia înflorește primăvara, la începutul lunii mai, iar mirosul delicat și plăcut al florilor calmează și elimină anxietatea și stresul.

Citește mai multe informații despre cum se fac tăierile la iasomie pe blogul GrădinaMax.

Nu uita că această plantă poate fi folosită cu succes la amenajarea peisajului din gradina casei tale și cu cât vei avea mai mult grijă de ea, cu atât iți va aduce mai multe beneficii.


Care sunt beneficiile iasomiei?

Are un efect terapeutic care este foarte benefic pentru o stare de spirit mai bună. Acest arbust minunat este apreciat pentru parfumul său și se adaptează perfect în grădina ta.

Iasomia este floarea cu cea mai voluptoasă aromă, motiv pentru care din această floare se obține ulei esențial cu o aromă extrem de puternică, fiind folosit în industria parfumurilor.

Tot din iasomie se pot prepara ceaiuri delicioase. Foarte popular în China, ceaiul de iasomie este băut aproape la orice masă. Ceaiul este foarte apreciat datorită gustului plăcut, aromei relaxante, dar și beneficiilor pentru sănătate pe care acesta le are. Este sănătate curată!

Acum că ai aflat cât de ușor se plantează și se întreține iasomia, îți dorim spor la plantat.

Garantat o să te bucuri de parfumul iasomiei din grădina ta!

Dacă ai nevoie de ajutor nu ezita și contactează-ne.

Între timp, nu uita să verifici și alte sfaturi utile pentru grădinărit.

Publicat de: 13 apr 2021
Vizualizări: 9964
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier