Venirea primăverii nu este doar despre înflorirea ghioceilor și a zambilelor. Și lalele se numără printre florile care simbolizează schimbarea anotimpurilor. Originare din sudul Europei, partea nordică a Africii și Asia, lalele s-au aclimatizat cel mai bine în Olanda, devenind astfel unul dintre simbolurile țării.
Lalele sunt de asemenea și printre cele mai cultivate plante în România, atât în grădini, cât și în apartamente. Dacă îți dorești să te bucuri de frumusețea acestora cât mai mult timp, descoperă în continuare sfaturile noastre despre plantarea lalelor de grădină și îngrijirea acestora.
Recomandări privind plantarea lalelor de grădină
Lalele de grădină fac parte din categoria florilor care se pot planta atât primăvara, cât și toamna.
Plantarea lalelor primăvara
Alegerea zilei optime pentru plantarea lalelor primăvara se face în funcție de temperatură și de zona în care locuiești. Recomandat este să aștepți să treacă pericolul înghețului sau a schimbărilor bruște de temperatură, deci după luna Martie, însă nu la sfârșitul primăverii, deoarece există riscul ca florile să moară prematur din cauza temperaturilor de afară.
De regulă, lalele de grădină se dezvoltă și cresc armonios la o temperatură de 20 de grade Celsius pe timp de zi și între 10 și 12 grade Celsius în timpul nopții.
În ceea ce privește plantarea propriu-zisă, aceasta se efectuează la o adâncime de 2 centimetri. Atenție însă să nu plantezi bulbii prea aproape unul de celălalt, întrucât aceștia nu se vor mai putea înmulți și dezvolta. Indicat este să păstrezi o distanță de aproximativ 20 de cm între rânduri și de 5-10 cm între bulbii de lalele de pe același rând.
După plantarea lalelor de grădină, nu uita să acoperi bulbii cu un strat de pământ fertil și să le uzi imediat. În cazul în care plouă, nu mai este nevoie să uzi lalele, întrucât excesul de apă favorizează putrezirea bulbilor.
Plantarea lalelor toamna
În perioada 1 octombrie – 1 noiembrie poți începe plantarea bulbilor de lalele de grădină la adâncimi de aproximativ de 10 – 12 cm. Distanța între rânduri trebuie să fie de aproximativ 15 – 20 cm și de 5 cm între bulbii plantați pe același rând.
După ce ai plantat bulbii, acoperă-i cu un strat de pământ fertil și protejează-i împotriva temperaturilor scăzute cu un strat de frunze uscate, crengi sau fân. În cazul în care toamna este secetoasă, este recomandat să uzi bulbii imediat după ce i-ai plantat.
Indiferent de perioda în care dorești să plantezi lalele de grădină sau de tipul preferat – lalea africană, lalea imperială Ivory Bells sau lalea imperială Rubra Maxima - acestea au nevoie de un sol bine lucrat, argilos – nisipos și bogat în humus.
Reguli pentru îngrijirea lalelor de grădină
Condițiile de luminozitate
Lalele de grădină adoră lumina. Prin urmare, asigură-te că plantezi bulbii într-o zonă însorită și călduroasă a grădinii.
În cazul plantării în locuri umbroase, lalele se dezvoltă insuficient sau deloc, iar în timp, planta propriu-zisă și bulbii mor.
Nivelul de umiditate potrivit
De regulă, lalele de grădină se udă în perioadele de secetă și pe parcursul perioadei de înflorire. Atunci când înfloresc, ele au nevoie de apă de 2 ori pe zi, la un interval de 10 zile. Atenție însă să nu torni o cantitate foarte mare de apă, întrucât excesul de apă duce la putrezirea florilor.
Procesul de fertilizare al lalelor de grădină
Florile au nevoie de substanțe organice pentru a crește și a se dezvolta armonios. În consecință, este recomandat să folosești compost, buruieni macerate sau cenușă.
Cauzele îmbolnăvirii lalelor de grădină și dăunătorii acestora
Procesul de dezvoltare al lalelor poate fi împiedicat de următorii factori:
- plantarea bulbilor foarte aproape unul de celălalt;
- sădirea bulbilor într-un sol acid sau cu un nivel crescut de umiditate;
- folosirea îngrășământului natural care nu a fost maturat în prealabil;
- plantarea bulbilor de lalele în locuri în care au fost plantate anterior flori sau legume cu bulbi.
Cei mai comuni dăunători ai lalelor de grădină sunt păianjenul de rădăcină, care provoacă îngălbenirea frunzelor, șobolanii și șoarecii, care atacă de obicei bulbii plantei.
La final, îți dorim mult spor la plantarea lalelor și o grădină bogată în flori.