Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi utile pentru amenajarea spațiilor verzi: plantează brumărele

Brumărelele, cunoscute în popor și ca scânteiuțe, sunt plante perene originare din America de Nord și Asia Centrală. Forma lor de stea și culorile vii le transformă în alegerea inspirată pentru amenajarea bordurilor și a rocăriilor din grădina ta.

Să nu uităm că brumărelele poartă denumirea științifică de „polux”, cuvânt grecesc care înseamnă flacără. Intensitatea culorilor care îți acaparează grădina e în perfectă armonie cu numele.

Nu-i așa că îți plac mult jocurile de culoare? Atunci a venit timpul să schimbi nuanțele din grădină și să-ți faci timp pentru plantarea și îngrijirea brumărelelor.

Brumărele Blue și brumărelele Pink Windmill vor învălui orice grădină în culori spectaculoase.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru o grădină colorată!

Amenajarea spațiilor verzi și a rocăriilor: plantarea brumărelelor

Dacă în grădina ta mizezi pe prezența pietrelor de râu în construirea aleilor, a fântânilor sau chiar a unor spații de odihnă, atunci brumărelele vor învălui tot ansamblul într-o atmosferă romantică.

Dar ce trebuie să știi pentru plantarea corectă a brumărelelor ?

În primul rând, brumărelele sunt ușor adaptabile și adoră climatul temperat. Deși nu sunt deloc prețențioase, ar fi bine să le găsești la tine în grădină o zonă însorită sau parțial umbroasă. De altfel, brumărelele nu tolerează să fie expuse direct la razele soarelui.

Zise și scânteiuțe, acestea își manifestă modestia și în alegerea tipului de sol, adaptându-se ușor la un sol alcalin, neutru sau chiar acid. Sigura lor preferință este ca solul din zona de plantare să fie fertil și cu un drenaj bun.

Brumărerele adoră și solurile umede, dar nu în exces.

În plus, aceste flori cu un aspect spectaculos acceptă să fie plantate în orice punct cardinal al grădinii. La maturitate ating 1 m, performanță pentru care trebuie să aștepți între 2 și 5 ani de la plantare.

Distanța de plantare este de 30 – 35 cm. E bine să știi că perioada propice de plantare pentru brumărele este primăvara sau toamna. Acestea înfloresc abundent din iunie până în septembrie sau octombrie.

Pentru o grădină cu un design deosebit în care să incluzi și brumărelele, te invităm să citești articolul nostru despre idei de amenajare a grădinii.

Îngrijirea brumărelelor pentru o grădină de poveste

Dacă brumărelele nu sunt pretențioase la condițiile de plantare, nici în privința îngrijirii nu îți vor ridica probleme.

Deși rezistente la secetă, brumărelele preferă verile mai răcoroase. În cazul în care temperaturile sunt prea ridicate, udă regulat brumărelele din grădina ta. Ai grijă să uzi solul în care sunt plantate și nu direct planta. Prea multă umezeală poate să dăuneze acestor frumoase flori.

Brumărelele nu sunt rezistente doar la secetă, ci și la ger, rezistând cu succes la temperaturi de – 21 °C. În ciuda acestei rezistențe, este indicat să oferi brumărelelor protecție pe timp de iarnă. Se recomandă ca la final de toamnă să acoperi planta cu frunze uscate.

În general, pentru a stimula înflorirea abundentă, poți ciupi vârful tupinilor când planta a ajuns la 15 cm.

Brumărelele se înmulțesc prin butași din lăstari cu 4 - 5 frunze în perioada de vegetație sau prin divizarea tufei.

Bolile și paraziții care atacă brumărelele

Deși rezistente și deloc pretențioase, și brumărelele au dușmanii lor de care trebuie să le ferești.

Dacă nu se bucură de ventilație suficientă, brumărelele pot cădea pradă făinării. Această ciupercă atacă frunzele și lăstarii plantei. Pentru a combate făinarea există un remediu naturist: fiertură de coada calului cu care poți stropi planta în zonele afectate. Dacă situația se agravează și frunzele încep să cadă, atunci apelează la un fungicid foliar pe care îl găsești cu ușurință în magazinele de profil.

O altă ciupercă de temut pentru brumărele este și Septoria divaricata, a cărei apariție e favorizată de temperaturile ridicate și de umiditatea atmosferică peste limita normală. Simptomele cauzate de această ciupercă sunt ușor de depistat. Frunzele se încrețesc, iar pe suprafața lor apar pete maronii, decolorate spre centru.

În această situație, frunzele bolnave sunt îndepărtate, iar planta este udată corespunzător. Administrarea unui fungicid din magazinele de profil e o soluție inspirată.

Se mai poate întâmpla ca dezvoltarea brumărelelor să stagneze. În aceste condiții, să știi că sunt atacate de Lopidea davisi, insecte care se hrănesc cu mugurii și frunzele tinere. Și de această dată, soluția salvatoare constă tot în administrarea unui fungicid foliar.

După plantarea și îngrijirea brumărelelor ca la carte, sperăm să petreci cât mai mult timp de calitate în grădina ta. Până atunci, te invităm să consulți blogul GrădinaMax și să pui în aplicare toate sfaturile noastre pe care le găsești în secțiunea de amenajare peisagistică.

Până data viitoare, o grădină cu mult soare, pictată în culoare!

Publicat de: 10 mar 2020
Vizualizări: 9903
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier