Îți amintești cu drag culorile vibrante ale zambilelor sau emoția primului ghiocel? Atunci înseamnă că te gândești tot mai mult la aspectul grădinii tale în primăvară.
Este exact primul lucru cu care trebuie să începi, înainte de a organiza straturile de flori în funcție de preferințe. Gândește-te la culorile favorite și vezi cum ți-ar plăcea să le combini.
Apoi, fă o selecție riguroasă și alege florile care îți plac cel mai mult: lalele, gladiole, primule, narcise și alte flori care vestesc bucuria primăverii.
Din dorința de a te ajuta să alegi cele mai potrivite flori pentru grădina ta, noi ne-am făcut deja propria selecție.
Vezi sfaturile noastre și plantează flori de primăvară ca un grădinar profesionist!
Plantează flori de primăvară: tot ce trebuie să știi despre bulbi
Experiența te-a învățat deja că majoritatea florilor de primăvară intră în categoria bulboaselor. De regulă, florile pe care ni le dorim primăvara în grădină se plantează toamna sau din martie până în mai.
Înainte de plantarea propriu-zisă, asigură-te că ai bulbi de calitate, cu textură fermă, fără porțiuni mucegăite.
Iată o serie de reguli generale pentru plantarea bulbilor de primăvară în grădină:
- Pentru plantarea bulbilor de primăvară trebuie să alegi o zonă de grădină bine luminată.
- Bulbii se pot planta individual, în gropi mai mici sau în grupuri.
- Adâncimea gropii de plantare este de două ori mai mare decât înălțimea și dimensiunea bulbului.
- Respectă distanța de plantare indicată pe ambalaj. Distanța recomandată diferă de la o plantă la alta.
- Pentru dezvoltarea rădăcinilor, bulbii au nevoie de multă apă, imediat după plantare.
Plantează gladiole în grădină pentru primăvară
Printre florile noastre preferate se numără gladiolele, care se plantează din martie până în mai. După cum ai văzut deja, la fel ca toate bulboasele, gladiolele preferă zone bine însorite. Foarte importantă este și textura solului din zona de plantare.
Alege un sol fertil, cu un drenaj bun, care să prevină riscul de putrezire al bulbilor. Odată ce ai ales zona potrivită din grădină, solul se lucrează la o adâncime de 20 cm. Dacă nu dispui de sol suficient de fertil, încorporează în zona respectivă îngrășământ și mraniță.
Adâncimea de plantare indicată pentru bulbii de gladiole este de 10 cm, iar distanța de plantare variază între 20 și 30 cm. Pentru o dezvoltare armonioasă, tulpinile gladiolelor trebuie sprijinite de araci sau alte tipuri de suport.
Cum plantezi primule în grădină
Plantează flori de primăvară ca primulele, care îți umplu grădina de culori intense. Perioada de plantare prielnică plantării primulelor este luna mai. În intervalul aprilie – iunie, florile de primulă înfloresc, dând grădinii tale un aspect delicat.
Expunerea primulei la lumină variază în funcție de soi. De aceea, trebuie să urmărești indicațiile de pe ambalaj pentru că există atât soiuri care preferă zonele însorite, dar și soiuri care se dezvoltă optim în zonele umbroase.
Solul potrivit pentru primule trebuie să fie fertil și să nu stagneze apă. Pentru dezvoltarea normală a plantei, amestecă solul din grădină cu turbă. Ține minte că primulele nu agreează solurile nisipoase sau argiloase. De regulă, distanța de plantare preferată este de aproximativ 60 cm.
Dă o notă de eleganță grădinii prin plantarea irisului
Irisul, cunoscut și ca stânjenel, este vedeta primăverii. Dacă îți dorești această floare cu aspect regal în grădină, îți recomandăm să o plantezi în intervalul martie – mai. Irișii înfloresc în mai și în iunie. Soiurile pitice de iriși înfloresc mai repede și te poți bucura de ele chiar în toiul primăverii.
Pentru o dezvoltare optimă, să știi că florile de iris au nevoie de o zonă parțial însorită, fără expunere directă la razele soarelui. Dacă timp de 6 – 8 h pe zi au lumină solară, irișii sunt fericiți. Un alt aspect esențial este alegerea corectă a zonei de plantare în funcție de sol.
Solul care favorizează dezvoltarea plantei trebuie să fie fertil, neutru, cu un drenaj bun și puțin acid. Înainte de plantare, mărunțește bine solul și nivelează-l. Bulbii de stânjenel se plantează la o adâncime de 8 cm și la o distanță de maxim 10 cm.
În perioada de creștere și înflorire, irișii au nevoie de îngrășăminte hidrosolubile pentru plante decorative.
Vezi și cum se păstrează bulbii de iriși până la plantare!
Sperăm că selecția noastră de flori de primăvară te-a inspirat. Urmează pas cu pas sfaturile noastre și plantează flori de primăvară în grădină. Pentru mai multe detalii, te invităm pe blogul GrădinaMax, unde poți învăța mai multe despre floricultură.
Să ai spor la grădinărit!