Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Colorează grădina pe timp de iarnă plantând iederă

Despre iederă se știu destule aspecte. De la plantare, metode de înmulțire și îngrijirea pe care o necesită, până la efectele pe care le are ca plantă medicinală.

Ea este o plantă foarte apreciată în întreaga lume pentru caracteristicile sale decorative. De aceea, ți-am pregătit un articol despre cum îți poți colora grădina pe timp de iarnă plantând iederă.

Află condițiile optime pentru plantarea iederii iarna și asigură-te că se va dezvolta armonios în grădina ta în orice anotimp.

Ce tip de iederă să plantezi iarna în grădină

În funcție de ce rezultate finale dorești pentru grădina ta, află că sunt mai multe tipuri de iederă dintre care poți alege. Ele se dezvoltă și arată diferit, așa încât trebuie să fii foarte atent la ce soiuri de iederă plantezi.

plantarea iederii iarna

Iar ca totul să fie mai ușor și mai clar pentru tine, experții GrădinaMax au întocmit o listă cu cele mai îndrăgite specii de iederă de care să te bucuri iarna în grădină.

#1. Cel mai popular soi: iedera englezească

La noi în țară, cel mai des ai să întâlnești iedera englezească. Este vorba despre planta cățărătoare cu frunze verzi, care decorează spectaculos fațadele multor case din teritoriul autohton.

#2. Iedera Canadiană

Cu siguranță ai văzut și acest tip de iederă, care, de fapt, face parte din familia viței de vie. O poți recunoaște foarte simplu, prin coloritul roșiatic. Toamna, ea capătă nuanțe maronii. De asemenea, dacă dorești ca iedera ta să crească rapid, atunci te îndemn să optezi cu încredere pentru acest soi cu dezvoltare accelerată.

Plantarea iederii

Când și unde se plantează iedera

Dacă ai ales să plantezi iederă pentru decorarea grădinii tale, ai făcut o alegere înțeleaptă. Asta pentru că este o plantă care poate fi sădită oricând pe parcursul anului.

Există o singură excepție. Perioada în care pământul este înghețat. În acest interval, iedera nu îți poate dezvolta rădăcinile corespunzător, și de aceea este bine să o plantezi înainte de venirea înghețului.

cum plantezi iedera iarna

Plantarea unui gard viu din iederă

Pentru o bună acoperire, cea mai importantă regulă pe care trebuie să o ai în vedere este să plantezi cât mai mulți butași. În primii ani de după plantare, ritmul de creștere este unul lent, dar stai fără griji. În anii următori, iedera va acoperi cu succes fațada casei pe care o dorești decorată sau va face un gard viu compact.

Cum îngrijești iedera pentru ca iarna să te bucuri de ea

În ceea ce privește îngrijirea, iedera este o plantă foarte ușor de întreținut. Iată, totuși câteva aspecte de care să ții cont pentru ca iedera ta să se dezvolte armonios și sănătos:

  • Oferă-i spațiu suficient pentru a crește.

Rădăcinile iederei au dimensiuni relativ mari, așa că trebuie să te asiguri că locul în care ai plantat-o este suficient de spațios pentru ca planta să crească în voie. Gândește-te că ea face parte din categoria de plante decorative, așa că spațiul necesar se întinde destul de mult.

  • Ai grijă la direcționarea iederii.

Amintește-ți faptul că iedera poate sufoca ceilalți arbuști din grădina ta, așa că supraveghează-i creșterea în permanență.

  • Iedera preferă locurile în care razele soarelui nu ajung în mod direct.

Acestei plante îi place lumina naturală, dar ar fi bine să o protejezi de lumina solară directă, care îi poate arde frunzele.

  • Temperatura optimă pentru dezvoltarea iederii este cea de aproximativ 18 grade Celsius.

sfaturi plantare iederă

Desigur, fiind o plantă rezistentă, ea suportă bine și temperaturile de până la 0 grade Celsius.

  • În ceea ce privește umiditatea, iedera are nevoie de udări dese.

Ba chiar îți recomand ca săptămânal, să pulverizezi frunzele cu puțină apă, pentru a nu risca uscarea lor.

  • Solul ideal pentru iederă este unul ușor, bine drenat și bogat în nutrienți.

Dacă vrei să îmbunătățești drenajul substratului, poți așeza un strat de pietriș la baza plantei. Cât despre compoziția solului, poți pune, în părți egale, pământ de grădină, turbă și mraniță de frunze.

Îngrijirea iederii pe durata iernii

Fiind o plantă foarte rezistentă, iedera va supraviețuii cu succes perioadei de iarnă. Poți sta relaxant în privința ei, pentru că nu este nevoie să îndeplinești nicio condiție specială în timpul anotimpului rece. Planta este rezistentă la îngheț, iar primăvara o va găsi la fel de plină de viață.

Pentru detalii despre cum se înmulțește iedera, te așteptăm pe blogul GrădinaMax.

Acum că ai aflat cum se procedează pentru plantarea corectă a iederii, tot e îți rămâne de făcut este să te hotărăști asupra soiului și să te pui pe treabă.

Noi îți dorim o iarnă colorată în grădină și spor în toate activitățile!

Publicat de: 12 mar 2020
Vizualizări: 13658
(Voturi: 25, Evaluare: 4.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Liane ornamentale
    • Plante ornamentale
    Promoţie!
    Iederă hibernica imagine 1
    2 Comentarii
    Iederă hibernica
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    12.90 lei 22.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 22.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier