Ianuarie – reprezintă mijlocul iernii și se poate considera că grădinarii pot petrece această lună fără griji, dar grădinile sau solariile necesită atenție în orice moment al anului. Cum să vă împărțiți vacanțele și lucrul în grădină? Acest articol vă va informa în privința celor mai importante lucrări de executat în grădină în luna ianuarie, împărțite pe decade.
Perioada din 1 până în 10 ianuarie
Datorită faptului că această perioadă este imediat după sărbătorile de iarnă, multe lume încă își mai organizează vacanțe, lăsând în acest fel grădinile neglijate.
Dacă intenționați să faceți o excursie în această perioadă a lunii, vă sugerăm ca înainte să faceți o mică inspecție a grădinii. Acest proces nu vă va ocupa mult timp și constă verificarea protecției trunchiurilor la pomii fructiferi, deoarece în luna ianuarie mulți iepuri intră în grădini pentru a se hrăni cu scoarță de pomi fructiferi. Așadar, este momentul să verificați starea protecție arborilor de îngheț și rozătoare.
Zăpada din jurul trunchiurilor ar trebui bătucită atent pentru ca șoarecii să nu își facă galerii care vor afecta grădina.
Dacă aveți puțin timp liber, este indicat să faceți o schemă a grădinii, cu locurile de plantare a legumelor. Trebuie să aveți în vedere ordinea rotației culturilor și să evitați plantarea castraveților și a roșiilor în paturi unde au fost aceleași culturi în anul anterior.
Cultură |
Cei mai buni predecesori |
Legume din familia dovleacului: castraveți, dovleac, dovlecei. Culturi de varză și conopidă cu diferite perioade de maturare. Morcovi, ceapă, usturoi, condimente și alte plante aromatice. |
|
Legume din familia dovleacului: castraveți, dovleac, dovlecei. |
Ceapă, usturoi, legume cu păstăi, porumb, varză. |
Varză din soiuri diferite, cartofi, condimente și plante aromatice, legume din familia dovleacului. |
|
Vinete, Ardei dulce și iute |
Castraveți, ceapă, morcovi. |
Ierburi: leuștean, maghiran, oregano chimen. Verdețuri: salată verde, pătrunjel, mărar, coriandru. Cartofi și castraveți. |
|
Cartofi |
Leguminoase; usturoi; dovlecei. |
Rotația corespunzătoare a culturilor de legume permite obținerea unor randamente ridicate ale culturilor și evită răspândirea infecțiilor și inferstărilor.
Puteți săpa rizomii de plante perene. Pătrunjelul, cicoarea, leușteanul sau menta pot crește din rizomi chiar pe pervazul geamului, într-un ghiveci. Plantele aromate nu necesită condiții speciale, ele pot fi plantate în ghivece sau jardiniera și au nevoie de păstrare într-un loc luminos și de o udare regulată.
Perioada din 10 până în 20 ianuarie
În această perioadă este necesar să faceți un audit amănunțit al semințelor, să le testați pentru germinare și pentru acest proces este necesar să luați o cantitate mică din fiecare lot și să le scufundați într-un recipient transparent, umplut cu apă. Semințele ce nu sunt viabile se vor ridica la suprafață aproape instant. Acest proces simplu vă va ajuta să determinați câte răsaduri veți putea obține din semințele plantate. În cazul unui lot de semințe cu o germinare slabă, este necesară să achiziționați un nou lot din soiul respectiv.
În cazul semințelor care necesită stratificare înainte de însămânțare, este necesar să fie amestecate cu nisip umed și plasate într-un recipient curat, care se va păstra într-un loc cu temperatură controlată pentru a putea facilita procesul de germinare. În luna februarie aceste semințe vor fi gata de semănat.
După achiziționarea semințelor, vă puteți ocupa de procurarea materialului fertilizartor și a stimulenților de înrădăcinare, materiale ce vor fi necesare în luna februarie.
Dacă găsiți în stocul de semințe și bulbi de brăndușe sau lalele, aceștia se pot pune în pământ în ghivece și păstrați în locuri întunecoase și răcoroase. Astfel veți putea bucura de flori minunate la începutul primăverii.
Perioada din 20 până în 31 ianuarie
Este momentul să faceți o vizită în grădină, mai ales dacă au fost ninsori în ultima perioadă, pentru a împrăștia zăpada peste culturi. Plantele aflate sub zăpadă vor trece peste perioada de iarnă fără a fi predispuse la îngheț.
La sfârșitul lunii ianuarie se pot însămânța pentru răsaduri semințele de roșii sau vinete, dar și pentru plantele de flori care au o lungă perioadă de dezvoltare până la înflorire. Acest lucru se poate face doar în cazul în care ele vor avea parte de lumină artificială.
La sfârșitul lunii ianuarie se va face un control al bulbilor și turberculilor de flori care au fost puși la păstrare. Bulbii și tuberculii de dalii și gladiole sunt atent verificați, iar cei uscați sau putreziți vor fi aruncați. Rizomiii de Canna păstrați în nisip trebuie de asemenea verificați. În cazul în care nisipul este prea ud, acesta trebuie înlocuit.
După cum se poate observa, chiar și în luna ianuarie sunt lucruri de făcut în și pentru grădină. Pentru o bună organizare a acestor lucrări și procese vă sfătuim să urmați cele enumărate în acest articol.