Cred că visul oricărui grădinar este să aibă o grădină frumoasă și impecabilă. Totuși, pentru a ajunge acolo este nevoie de timp, efort și bani. Ca să diminuezi aceste obstacole care stau în calea către grădina ta de vis, e nevoie să începi cu un plan. Haide să-l numim proiect de amenajare grădină.
Ca să schițezi acest plan, folosește pentru început o foaie de hârtie și un creion. Pune-ți acolo ideile și desenează o hartă a grădinii tale. E mai simplu să folosești guma de șters decât lopata ca să îți repari greșelile, nu-i așa? :)
Într-un proiect de amenajare a grădinii, trebuie să iei în considerare următorii factori: lumina solară, zonele umbrite, suprafața, sistemul de irigație și scurgere, accesul la apă pentru udarea plantelor, aleile de tranzit uman, gardurile, locurile de acces ale animalelor (dacă e cazul), florile, legumele, arborii și arbuștii. Orice peisagist ține cont de aceste elemente, înainte să propună soluțiile de amenajare.
Însă, nu trebuie să-ți faci griji dacă nu ești peisagist sau designer de exterior. Poți să-ți faci singur proiectul de amenajare a grădinii și, ulterior, în funcție de ideile tale și buget, să decizi dacă e nevoie să angajezi un specialist sau nu.
Pașii realizării unui proiect de amenajare a grădinii
Începe cu o hartă
Întotdeauna trebuie să pornești de la ceea ce ai deja. Ai un spațiu care are o anumită suprafață și este ocupat cu diverse elemente precum pomi, gazon, flori, garduri, arbuști, poteci, terase, pământ arabil etc. Nu contează dacă locuiești în mediul rural sau urban, important e să ai un spațiu verde, chiar dacă este unul mic, pe care să îl amenajezi cum dorești.
Ca să ai o perspectivă de ansamblu asupra a ceea ce se află în grădina ta, desenează pe o foaie întregul spațiu și marchează locurile ocupate.
Ia în calcul spațiile umbrite sau cele cu acces permanent la soare. Notează pe hârtie unde se află sursa de alimentare cu apă, ce zone sunt adăpostite de vânt și ce zone sunt în spațiu deschis. Marchează cu atenție aleile, chiar dacă nu sunt pavate, ca să știi pe unde se plimbă membrii familiei tale. Adaugă punctele cardinale pe hartă ca să știi de unde răsare soarele și ce zone din grădina ta sunt mai luminate dimineața față de după amiază.
Dacă ai casa aproape de grădina pe care dorești să o amenajezi, ia în calcul până unde poate ajunge umbra casei tale, pe timpul zilei.
Există cumva denivelări de teren în curtea ta? Sunt zone cu pământ mai ridicat sau lăsat? Marchează-le și pe acestea, pe hartă. Este un proces firesc din proiectul de amenajare grădină.
Practic, ceea ce trebuie să faci este o reprezentare cât mai fidelă a curții tale sau a spațiului pe care dorești să îl amenajezi.
Stabilește ce îți dorești de la grădina ta
Acum, după ce ai desenat harta, e momentul să decizi ce vrei să rămână și ce vrei să dispară sau să fie relocat. Dacă ai mult spațiu liber, decide cum vrei să îl folosești, în funcție de elementele menționate la început, pe care nu ai cum să le schimbi (vânt, apă, lumină, umbră, garduri, arbori aflați în apropiere).
Sunt multe moduri de a găsi inspirație pentru grădina ta. Poți să te plimbi prin cartierul tău, să vezi cum au amenajat vecinii grădinile. Sau poți să faci căutări online, însă ceea ce vei găsi trebuie să corespundă cu situația grădinii tale, inclusiv regiunea sau clima.
O variantă este să îți concepi grădina pe baza unei anumite tematici. De exemplu: o grădină japoneză, o grădină în stil feng shui, o grădină de legume, o grădină de relaxare, cu flori și spații de petrecut timpul liber...
Vrei să îți transformi grădina în locul de joacă al copiilor și locul de relaxare al adulților? Vrei să ai propria oază privată de plante cu aspect deosebit? Sau vrei să îți dezvolți culturile de legume și fructe ca să mănânci mereu sănătos? Sau ai un spațiu suficient de mare care îți permite să le ai pe toate?
Stabilește scopul grădinii tale și vezi cum se pliază acesta pentru spațiul tău.
De exemplu:
- Dacă îți dorești un spațiu de relaxare și aprins grătarul, cu siguranță trebuie să ții cont de elemente precum umbra și vântul.
- Dacă dorești un spațiu de joacă pentru copii, nu trebuie să fie prea aproape de grădina cu flori sau legume, pentru că altfel copiii riscă să „întâlnească” numeroase insecte în spațiul lor.
- Dacă îți dorești un mic iaz sau o cascadă în grădina ta dar sistemul de irigații nu îți permite scurgerea apei?
Posibilitățile sunt nenumărate. Trebuie doar să stabilești care va fi principala utilitate a grădinii tale și să alegi elementele de decor adecvate.
Alegerea plantelor
Odată ce ai parcurs pașii de mai sus, este esențial să întocmești o listă cu plantele de care ai nevoie pentru a-ți îndeplini visul.
Astfel, o grădină ornamentală poate să fie îmbogățită și colorată cu liane ornamentale sau seturi de plante ornamentale precum hortensii, magnolii, clematis, iasomie sau chiar liliac.
Când vine vorba de plante, pomi fructiferi sau arbuști ornamentali, opțiunile sunt nenumărate. Totul ține de gusturile tale dar și de climatul în care se află grădina ta și însușirile parcelei, precum panta și forma terenului sau compoziția solului.
Întreabă un specialist dacă ai orice nelămuriri privind proiectul de amenajare a grădinii. Lasă-ți visele să te cuprindă, atât timp cât ai un spațiu verde numai al tău!
sursa foto: pexels.com